Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun Haber2020 Bekçi Alımları Ne Zaman Başlayacak? Bekçilik Başvuru Şartları Nelerdir?

2020 Bekçi Alımları Ne Zaman Başlayacak? Bekçilik Başvuru Şartları Nelerdir?

Bekçi alımı zamanında 2019 yılı sonuna gelirken, İçişleri Bakanlığı bekçilik alımı için uygulanan sınavda değişiklik yapıldığını bildirmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 500 bekçi daha alınacağını duyurdu. 2020 bekçi alımı ne zaman başlayacak? Bekçilik başvuru şartları neler?

2020 Bekçi Alımları Ne Zaman Başlayacak?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sınavda yaptığı değişiklikten sonra başvuru sartları da netleşmeye başladı. Bakan Soylu, 500 bekçinin istihdamının daha sağlanacağını bildirdi.

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, Çarşı ve Mahalle Bekçiliği giriş sınavı yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bekçi alımında başvuru şartlarına bazı maddeler eklendi. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısında konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bekçi alımı bekleyenlere çok önemli bir müjde verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Emniyet Genel Müdürlüğü içinde bekçi sayısının 30 bine çıkarılacağını dile getirdi. 22 bin bekçi olduğunu belirten Soylu, “Bir de zaten 30 bin kadro verdiniz. 8 bin 500 bekçinin imtihanları bitti. Yarın inşallah arkadaşlarımız son bir değerlendirme daha yapacak ve açıklayacak. İstanbul ‘a 500 bekçi daha verildi ve İstanbul ‘a toplamda 1500 bekçi alınacak. Evden hırsızlık sayılarında ciddi bir düşüş yaşanmaktadır. Yaşanan düşüşte bekçilerin payı oldukça büyüktür.” dedi.

2020 yılı bekçilik alımlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Bekçilik Başvurularında Yapılan Değişiklik 

1 – 2/3/2018 tarihli ve 30348 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. g) Şehit veya vazife malulü eş veya çocukları: Emniyet Teşkilatı, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, TSK personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) ve (j) bentleri kapsamında olanların eş veya çocuklarını, MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. MADDE 6 – (1) İllere göre alımı yapılacak çarşı ve mahalle bekçisi sayısı, şartları, başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler başvurma süresinin bitiminden en az on beş gün önce Resmî Gazete ile Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde ve Başkanlığın resmi internet sitesinde ilan edilir. MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. Başvuruda istenen bilgi ve belgeler ile başvuruların alınması MADDE 8 – (1) Adaylar; a) T.C. kimlik numarasını, b) Adli sicil ve arşiv kaydı olmadığı bilgisini, c) 5 inci maddede belirtilen nitelikleri taşıdığı beyanını, ç) Mezuniyet bilgisini, d) Erkek adaylar için askerlik ile ilişiğinin bulunmadığı bilgisini, e) Yaş düzeltmesi yaptıranlar için yaş düzeltme bilgisini, f) Emniyet teşkilatı şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak olanlardan şehit ve vazife malulü bilgisini, içeren ve biyometrik fotoğrafın yer aldığı yazılı veya Kurumca kabul edilen elektronik ortamda düzenlenen sınav başvuru formu ile başvuru yaparlar. (2) Emniyet teşkilatı dışında şehit ve vazife malullerinin eş ve çocuklarından başvuru yapacak adaylar ise, ilgili kurum ya da valilik onaylı şehit veya malullük belgesini yazılı veya elektronik ortamda yaptığı başvurusuna ekler. Elektronik ortamda başvuru yapılmış ise bu adaylar müracaat kabul tarihleri içinde elden veya posta yoluyla Müracaat Kabul Komisyonuna belgenin aslını teslim eder. Adaylar tarafından verilen bilgilerin doğrulamasının yapılamaması veya ilave bilgilere ihtiyaç duyulması halinde başvuru sahibinden ayrıca belge talep edilebilir. (3) Aranılan nitelikleri taşıyan adaylar Bakanlıkça belirlenen müracaat kabul komisyonlarına şahsen başvururlar. (4) Başvuru ile ilgili olarak istenen belgelerde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları geçersiz sayılır. MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanı yürütür.

Bekçi Ne İş Yapar?

“Bekçi, geceleri bir alan ya da bölgenin güvenliğini sağlamak ile görevli olan kişidir. Özel durumlar dışında akşam 10 ile sabah 6 saatlerinde görev yapan bekçiler, silah taşımak ve gerekli durumlarda kullanmak gibi yetkilere sahiptir.

Bekçiler; park ve bahçeler, toplu taşıma araçlarının peronları, cadde ve sokakların güvenliğini sağlamakla görevlidir. Bekçiler, jandarma ve polislerin yardımcısı pozisyonunda bulunur. Genel kolluk kuvvetlerinin müdahalesine imkan bulunmayan acele ve zorunlu hallerde görev alan bekçilerin diğer sorumlulukları şöyle sıralanır; Uyuşturucu madde satıcılarını tespit etmek ve yakalamak, Yasa dışı bahis ya da kumar oynayan ve oynatanları tespit edip yakalamak, Halkın huzurunu bozan ve çevreyi rahatsız eden kişileri tespit etmek ve gerekli görüldüğü takdirde polisler tarafından gözaltına alınmalarını sağlamak. ”

Bekçilik Şartları Nelerdir?

Bekçi olmanın ilk şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Bunun dışında bekçi olmak isteyen kişilerin karşılaması gereken şartlar şöyle sıralanır; En az lise mezunu olmak, En az 167 santimetre uzunluğunda olmak, Askerlik hizmetini tamamlamış olmak, Beden kitle indeksi 18 ile 27 arasında olmak, En az 18 en fazla 31 yaşında olmak, Yüz kızartıcı ya da terör örgütleri ile ilgili suçlara karışmamış olmak, Memuriyete aykırı bir durumda bulunmamak, Silah taşımak için gerekli olan şartları taşımak.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER