Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1993 yılında aldığı bir karar ile tüm dünyada 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor. Körfez Gazetesi ailesi olarak bizlerde tüm basın çalışanlarının 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nü kutluyoruz.
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü Neden Kutlanır?
Bugün için amaç basının demokrasiyi korumaktaki rolünü vurgulamak, etik gazeteciliği ön plana çıkarmak ve dünyada basının aşırı sansür edildiği ülkelere bir mesaj göndermek. Bunun yanında gün boyu çeşitli organizasyonlar ile görevini yaparken öldürülen gazetecileri anmak ve yetkililere sorumluluklarını hatırlatmak.
2018 yılının ana organizasyonu ise UNESCO ve Gana Cumhuriyeti İşbirliği ile ülkenin Accra şehrinde gerçekleştiriliyor. İki gün boyunca süren konferanslarda dünyada basın özgürlüğünün genel durumu ve ülkelerin özel durumları konuşuluyor.
Basın özgürlüğünün, gücü dengelemek konusundaki önemi ve gerekliliğine yapılan vurgu bu yılki organizasyon için seçilen başlıkta kendini gösteriyor: “Gücü kontrol ve dengede tutmak: Medya, Adalet ve Hukukun Üstünlüğü”
Türkiye’de Basın Özgürlüğü Durumu
Dünya genelinde basın özgürlüğü önündeki engellerin ve sorunların tartışıldığı günde gözler bir kez daha Türkiye’nin karnesine çevriliyor.
Türkiye son birkaç yıldır bazı endekslerde ‘özgür olmayan’ kategoride yer alıyor. Birkaç yıl öncesine kadar ‘kısmen özgür’ kategorisinde olan ülke Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne (RSF) göre şu an 180 ülke arasında 157. sırada bulunuyor. Son değerlendirmede 4 basamak daha gerilemiş olan Türkiye aynı zamanda dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu yer. Her ne kadar hapiste olan gazetecilerin sayısı farklı kuruluşlarca farklı kriterlere göre değerlendirilse de tüm sonuçlar Türkiye’yi açık ara en kalabalık basın hapishanesine çeviriyor. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) verilerine göre 161, Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) göre 148, Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne (ÇGD) göre 140 ve Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’e göre ise en az 184 basın çalışanı cezaevinde.
Avrupa Genelinde Basın Özgürlüğü Durumu
RSF’in son raporuna göre basın özgürlüğünün beşiği olan Avrupa kıtasında da durum iyi gitmiyor. Bir önceki rapora kıyasla en ciddi düşüş yaşayan ülkeler Avrupa’da bulunuyor.
Örneğin, yolsuzlukları araştıran Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın bombalı saldırı ile hayatını kaybetmesi sonrası ülkedeki gazetecilerin maruz kaldığı yargı usülsüzlükleri ve tehditlerin ortaya çıkması Malta’nın endekste 18 sıra birden gerileyerek 65’inciliğe düşmesine neden oldu. Öldürülmeden önce Galizia’ya açılmış 47 dava bulunuyordu.
Slovakya da yine yolsuzlukları araştıran gazeteci Jan Kuciak suikasti nedeniyle endekste 10 sıra birden geriledi ve 27’nciliğe düştü. Çek Cumhuriyeti ve Sırbistan da 11 ve 10 basamak gerileyerek Avrupa’daki genel düşüşe katkı yapan ülkeler oldular.
etiketler: 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü,3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü haber