Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenliği Hak Olmaktan Çıkaracaktır.

Bireysel Emeklilik Sistemi, Sosyal Güvenliği Hak Olmaktan Çıkaracaktır.

Bireysel Emeklilik Sisteminin yanlış olduğunu ifade eden DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şube Başkanı Hüseyin Güler Bireysel Emeklilik Sisteminin Sosyal Güvenliği hak olmaktan çıkarıp, emekliliği sermayeye peşkeş çekeceğini belirtti.
Güler, basın açıklamasında şunları söyledi. “ Bireysel Emeklilik Sistemi, kısaltılmış adıyla BES, daha önce verilen desteklere ve sisteme giren her bir kişinin, ödediği aylık para miktarının %25’i kadar da hazineden aktarılmasına rağmen, toplumun ilgisini yeterince çekmemiş ve beklenen iştirakçi sayısına ulaşamamıştır. Bu haliyle büyük sermaye gruplarını da yeterince cezp etmeyen ve yatırım yapmaları hususunda yeterince teşvik edici olamıyor.
Sisteme yatırım yapan sermaye gruplarının reklam ve ajitasyonları ile ekonomi bakanlarının sisteme ilişkin süslü söylemlerinin, yurttaşların sisteme girişinde gerekli etkiyi yapmadığını gören hükümet, sisteme girişi zorunlu hale getirecek yeni düzenlemeler yapma hazırlıkları yapıyor.
Katılımın sözde gönüllülük esasına dayalı olduğu BES’e giriş, bankalardan kredi kullanan yurttaşlara banklar tarafından dayatılmakta ve kredi vermenin ön koşullarından biri olarak satılmaktadır. Bir başka değişle gönüllülük esası kağıt üstünde kalmış ve birçoğu bu alana yatırım yapmış olan banklar aracılığıyla zorunlu hale getirilmiştir.
Şimdi geldiğimiz noktada ise devlet eliyle zorunluluk getirilmektedir. Devlet eliyle zorunluluk getirilmese de bundan sonra kamu emeklilik sisteminden, İnsanca yaşam için yeterli emekli maaşı alamayacağını bilen çalışanlar, emeklilik döneminde insanca yaşayabilmek için zorunlu olarak, BES’e gireceklerdir. Zira Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES’i şu şekilde açıklamaktadır. “hayat standartlarını korumak isteyen bireyler için, sosyal güvenlik sistemlerince sunulan emeklilik gelirine ek bir gelir sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir sistem.” Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi, BES emeklilik sisteminin alternatifi olmasa da, tamamlayıcısı olacak ve emekli maaşının, emeklinin insanca yaşamasına yetecek seviyede olması için verilecek mücadelenin de önünü kesecektir.
Hükümeti T.C. anayasasının 2. maddesinde belirtilen sosyal hukuk devleti olma özelliğinden koparacak ve bireyleri şirketlerin insafına terk edecek olan bütün bu uygulamalardan vazgeçmeye, çalışanlar veya emekliler tüm yurttaşları, hükümetin sosyal güvenliği hak olmaktan çıkarıp, emekliliği sermayeye peşkeş çekecek programına karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER