Cumartesi, Eylül 28, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberAntalya Feminist Kollektif fiziksel şiddet gören Fatma Erşen'in duruşması için İskenderuna geliyor

Antalya Feminist Kollektif fiziksel şiddet gören Fatma Erşen’in duruşması için İskenderuna geliyor

Antalya Feminist Kollektif isimli bir grup İskenderun’da evli olduğu erkek K. Ü. tarafından fiziksel şiddet gören Fatma Erşen (Ünsüren), nin yarınki duruşmasına katılmak üzere İskenderun’a geleceğini açıkladı

Açıklama şöyle:

İskenderun’da evli olduğu erkek K. Ü. tarafından fiziksel şiddet gören Fatma Erşen (Ünsüren), için 22 Haziran Salı günü saat 14.00’te İskenderun 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeyiz!

Eylül ayında, evli olduğu K. Ü. tarafından şiddete uğrayan Fatma, failin elinden kurtulduğu bir anda polisi arayıp yardım istemiş fakat polis “Covid” bahanesiyle gelmediği için Fatma, bütün gece şiddet görmüştü. Fatma, avukat olduğu için durumu baroya bildirmiş, polis ancak ertesi gün baro başkan yardımcısının talebiyle gelip şiddet gören kadının ifadesini alabilmişti. Bu dava bize gösteriyor ki; mesleğinin avukatlık olması nedeniyle adalete erişim yollarını bilen bir kadının bile şiddet gördükten sonra şikâyetçi olabilmesi için bunca engeli aşması gerekiyor. Uygulamalar kadınların hayatını kolaylaştırmıyor, aksine şikâyetçi olmasının önünde engel oluşturuyor!

Fatma’nın şikâyetinden sonra fail erkek K. Ü. de Fatma’nın kendisine şiddet uyguladığı iddiasıyla şikâyetçi olmuştu. Davanın 21 Ocak’ta görülen ilk duruşmasında fail K. Ü, Fatma’nın yalan söylediğini, aslında kendisinin şiddet gördüğünü iddia etmiş ancak mahkemede bu iddialarına ilişkin delil sunamamıştı. Fatma gördüğü şiddetten kurtulmak için kendini savunurken failin kolunda oluşan çizikler nedeniyle bu dosyada sanık olarak da yargılanmaktadır. Şiddetten kurtulmak için kendilerini savunduklarında bile kadınları sanık olarak yargılayan cinsiyetçi yargı pratiklerini kabul etmiyoruz.

Davanın bir önceki duruşmasında da sanık K.Ü’nün avukatı, savunma esnasında savunma sınırlarını aşarak Fatma Erşen (Ünsüren)‘in polisi şiddet olayının hemen ardından ara(ya)mayışını “şiddet görmediği” şeklinde yorumlamış ve duruşmadan sonra yaptığı basın açıklamasıyla sanık K.Ü’yü rencide ettiğini söylemişti.

Şiddet uygulayan erkekler ve onların savunucuları, kadınları yargılamak için çeşitli bahaneler uydurmaktadır. Bu bahanelerden birisi de kadının, şiddeti geç şikâyet etmesidir. Fatma ilk fırsat bulduğu anda polisi aradığını fakat polisin gelmediğini beyan etmesine ve gerekli teknik bilgileri mahkemeye sunmasına rağmen, sanık gerçeğe uygun olmayan ifadelerle şiddetin üstünü örtmek istenmektedir. Şiddet gören kadınların, fail ile aynı evdeyken yardım isteyememeleri, şiddet sonrası oluşan travma ve benzeri sebeplerden polisi arayamamaları son derece normalken, failler bu bahanelerle suçtan kaçmaya çalışmaktadır.

Bizler erkek egemen mahkemelerin karşısında kadınlarla dayanışmaya devam edeceğiz. Erkek adalet değil gerçek adalet sağlanana kadar davanın takipçisiyiz!

22 Haziran Salı günü saat 14.00’te İskenderun 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeyiz.

RELATED ARTICLES

EN SON HABERLER