Amik Ovasında çiftçilik yapan ancak ekinini sulamak için su bulamayan çiftçiler, yolu trafiğe kapatıp eylem yaptı.
Çiftçilerin yanına giden CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Hatay İl Jandarma Komutanı Albay Emrullah Büyük çiftçilerle görüşüp yolu trafiğe açtı.
Hatay Valiliği, problemin çözülmesi için, Vali Rahmi Doğan’ın ilgili kurumlara talimat verdiğini açıkladı.
Bu arada, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
“Hatay Valimiz Sayın Rahmi Doğan, Ötençay Mahalle Muhtarımız Sayın Nizamettin Şenel, Maraş Boğazı Muhtarımız Sayın Ali Altın, Paşaköy Muhtarımız Sayın Hasan Şeker, Gülova Muhtarımız Sayın Mustafa Afrin, Topboğazı Mahalle Muhtarımız Sayın Bilal Alpboğan, Arpahan Muhtarımız Sayın Yaşar Tohma ile birlikte, Tahta Köprü Barajında su olmasına rağmen Karasu Çayı’na su verilmediği için pamuğunu sulamak isteyen fakat sulayamayan Amik Ovası’ndaki çiftçilerimizin sorunlarının çözülmesi için görüştük.
İlgili kurumlara gerekli talimat verildi, çiftçimizin su sorunu ivedilikle çözülecektir.”
ANTAKYA VE KIRIKHAN ZİRAAT ODASINDAN ORTAK AÇIKLAMA
Bu arada, Antakya ve Kırıkhan Ziraat Odaları yaptıkları ortak açıklamada, “Su sorunu biran önce çözülmeli” talebinde bulundular.
Antakya ve Kırıkhan Ziraat Odaları ortak açıklamalarında, DSİ’nin mevcut sulama sahası dışında kalan Aşağıoba Comba ve Maraşboğazı bölgesine Karasudan sulama suyu alamadıklarına dikkat çekerek çiftçilere şöyle seslendiler:
“Değerli Çiftçi Kardeşim;
Su konusunda bazı bilgileri sizlerle paylaşmamız gerekiyor.
1) Halihazırda 52 ilde kuraklık yaşanmaktadır. Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Ş. Urfa gibi pekçok ilde ve İç Anadolu’da ürünler ekilememiş, tarlalar boş kalmıştır.
2) Tahtaköprü barajında bugün itibarıyla 55 milyon metrekiüp suyumuz vardır. Mevcut su ile DSİ sulama sahasında su sorunu olmayacaktır.
3) Böylesine kurak bir senede Bölge Milletvekilimiz Hüseyin Yayman ve DSİ görevlilerinin yoğun girişimleri sonucu Menzelet Barajından tam 123 km mesafeden su aktarımı yaptırdık. Menzeletten su gelmeye devam edecektir. Ancak özellikle Yol güzergahında suyumuzun yarısı haksız yere alınmaktadır..
4) Bugün itibarıyla Tahtaköprü Barajı havzasında (Hassa ve Kırıkhan) DSİ SULAMA SAHASINDA su sorunu yoktur..
5) Amik ovasında iki adet (Tahtaköprü ve Reyhanlı) sulama havzası bulunmaktadır.
Tahtaköprü barajımız 9 metre yükseltilmesi sonucu 450 milyon metreküp su tutma kapasitesine kavuşmuş ve mevcut haliyle yettiği yere kadar ovayı sulamaktadır.
Reyhanli Barajında ise toplam 60 milyon m³ birikmiş olup önümüzdeki yıl gelecek sular ile inşaallah ordanda önümüzdeki sezon yataklara su bırakılması vasıtasıyla sulama yapılacaktır.
6) Kırıkhan ve Hassa DSİ SULAMA sahasında su sorunumuz yoktur. DSİ’nin taahhüt ettiği sulama sahası İçin yeterli suyumuz vardır.
7) Halihazırda ısrarla bizden su bekleyen Aktaş köyü (Kumlu) ve Aşağıoba/Comba ve Maraşboğazı bölgesine Karasudan suyun ulaştırılması asıl amaç idi. Ki bu sahalar DSİ mevcut sulama sahası dışındadırlar. Mevcut imkanlarla bu Çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz.
8) Combaya su indirmek için bu hafta sonu Antakya, Kırıkhan kaymakamlıkları, DSİ, Ziraat odası, Kırıkhan ilçe başkanlığımız ve Muhtarlarımızı 48 saat seferber ederek münavebe yaptık.
Menzeletten suyu Tahtaköptüye, oradan Combaya getirmek için tam 190 kilometre kanalı saat saat takip ettik.
Valimiz ve kaymakamlarımızla konuştuk, Jandarma 48 saat devriye gezdi. Suyu Havalimanı köprüsüne kadar indirdik.
Ancak kanalın son noktası olan Topboğazı ile Comba arasında tam 86 pompayı maalesef durduramadık. Bu noktaya ulaşmak için işi takip eden Jandarma ve DSİ personelini tartakladılar. Kadınlara ve çocuklara güvenlik personelini taşlattılar.
9) Böylesine kurak senede çok güç şartlara rağmen daima değerli Çiftçilerimizin yanında durduk. Yanında durmaya devam edeceğiz.
10) Bizim bunca çabamıza rağmen su hakkı olmamasına rağmen maalesef karasu kanalından su alıp kendi kuyusunun suyunu 10 katına komşusuna satan çiftçilerimizi gördük. “