Gevşeyen pandemi yasaklarından sonra artan korona virüs vakalarına ilişkin Hatay Tabip Odası açıklama yaptı. Günlük vakaların yüksek grafikte seyrettiğini belirten Tabip Odası, insanarın rehavete kapılmamasını belirterek açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
“Günlük vakaların 30 bini, günlük ölümlerin 200’leri aştığı bir dönemle tekrar karşı karşıyayız. Hatay’da haftalık vaka sayıları yüz binde 200’lere, günde 500-600’lü rakamlara ulaştı. Pandemide neler oluyor? Nerelerde hata yapıyoruz? Neleri eksik yapıyoruz? Bu soruları biz bir buçuk yıldır Sağlık Bakanlığına soruyoruz, kendimize soruyoruz, topluma soruyoruz ve doğru yanıtları bulmaya, pandemiyi bitirmeye çalışıyoruz ama aynı duyarlılığı Sağlık Bakanlığında bulamıyoruz, hükümette bulamıyoruz.
Yeterli aşılama oranları sağlanmadan tam açılmanın yapılması ve toplumun rehavete sürüklenmesi Sağlık Bakanlığının affedilmez hatalarından biridir. Aşı tedariki konusunda sıkıntılar giderilmişken yeterli aşı oranına ulaşamamamız da ciddi eksikliklerimizden biridir ancak aşıya karşı olan bu ilgisizliğin nedenlerini ortaya çıkaramamak, bu konuda yapılan yanlışlıkları düzeltememek ve hataların üzerine gidememek eksikliklerimizi gidermemizin önünde ciddi bir engeldir. Oysa son yüzyılda bilimin gelişmesi ve bulunan aşılarla Çiçek, Çocuk Felci, Boğmaca, Kızamık gibi hastalıklarla başarı ile mücadele edilebilmiş, çok sayıda insanın hayatı kurtarılmıştır.
Bizler bu son dalganın aşısızların dalgası olacağını çok önceden belirtmemize ve bunu toplumla paylaşmamıza karşın Sağlık Bakanlığı aşıya ilginin arttırılmasına yönelik hiçbir adım atmamış, aşı karşıtlarına prim vermiştir. Servislerde ve yoğun bakımlarda yatan hastaların büyük çoğunluğunu aşısızlar veya eksik aşılılar oluşturmaktadır. Aşı tereddüdü içerisinde olan vatandaşların bu gerçeği çok iyi kavraması gerekmektedir. Gebelikte aşılamanın güvenli olduğu bilim insanları tarafından açıklanmıştır. Gebelerin hastalığı daha ağır geçirdiğini maalesef görüyoruz. Tüm gebeleri aşı olmaya davet ediyoruz.
Şimdiye kadar dünyada 6.5 milyar doz, Türkiye’de ise 114 milyon doz kadar Covid aşısı yapıldı. Aşının kalıcı bir yan etki oluşturduğuyla ilgili hiçbir bilimsel veri yoktur. Kalp kası iltihabı, Covid geçirenlerde aşı olanların birkaç katıdır ve ihmal edilebilecek düzeydedir. Bu hastalarda hiçbir kalıcı etki bırakmamıştır. Dünyanın en saygın bilim insanları aşının 12 yaş üzerinde güvenle kullanılabileceğini belirtmektedir. Ülkemizde 2 doz aşısını tamamlayanların oranı %50 kadardır. 18 yaş üstü aşılanma oranı %73 kadardır. Havaların soğuması ve insanların zamanlarını daha çok kapalı ortamlarda geçirmeye başlaması ile ilimizde vaka sayılarının artmasından endişe ediyoruz. Herkese kapalı ortamlarda fazla zaman geçirmemesini, bu alanlarda maske takmasını, temastan sakınmasını ve özellikle mesafeye dikkat etmesini tavsiye ediyoruz.
Hatay Tabip Odası olarak aşılama için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Aşılama konusunda Sağlık Bakanlığının bir kampanya tarzında çalışması halinde elimizden geldiğince bu kampanyaya destek verebiliriz. Ancak bunun için önce kararlı bir tutum ve disiplinli bir çalışmanın adımlarının atılması gerekmektedir.
Son olarak buradan bir kez daha Hatay halkını ve tüm Türkiye’yi aşı olmaya, yakınlarını aşı konusunda ikna etmeye, salgına karşı önlemleri asla gevşetmemeye, Sağlık Bakanlığını da gerek aşı oranlarını arttırma konusunda ve gerekse toplumsal önlemlerin alınması konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”