İskenderun İnşaat Mühendisleri Odası., gerçekleştirdikleri etkinlikte, tecrübeli mühendisler, İSTE Mühendislik Fakültesi’nde eğitim gören mühendis adaylarına mesleki tecrübelerini anlatırken, öğütlerde de bulundu.
Etkinliğin açılış konuşmasını Cumhuriyet Bayramını kutlayarak başlayan Mühendisler Odası Başkan Yardımcısı Yıldıray Şengül, genç mühendislere, ileriye güçlü ve sağlam adımlarla gitmenin olmazsa olmazın birinci şartının birlik olmaktan geçtiğine vurgu yaparak “Birlikte meslek odamıza sahip çıkmak ve Oda çatısı altında kenetlenmekle olur. Hangi şehirde hangi üniversitede okumamızın hiçbir önemi yoktur. Asıl önemli olan mesleğimizi en iyi şekilde öğrenmek ve bunu en iyi şekilde tatbik etmektir. Bunu yaparken de meslek etiğine meslek ahlakına mutlaka dikkat etmeliyiz. Mesleğimizi öğrenirken büyüklerimizin tecrübelerinden mutlaka faydalanmalı, onlara danışmalısınız” dedi.
1926’da kurulan Yüksek Mühendis Mektebine ilişkin bilgi veren Şengül “Mektebe 120 kişi kayıt oluyor. Okulun adı ‘Mühendishane-i Berri-i Hümayun. Çok sonraları okulun adı İTÜ oluyor. Okul tam yatılı ve tam parasız olmak üzere Bayındırlık Bakanlığına bağlı 10 senelik mecburi hizmet senedini peşinen imzalama şartına bağlı olarak her sene 1 kat elbise, palto, kundura, çamaşır, havlu, pijama veriliyor. Kalem kağıt ve ders malzemesi bedava dağıtılıyor. Okulun eğitim süresi 6 sene ve yalnız TURUK’-U MUABİR mühendisi (Yollar ve Köprüler Mühendisi) diploması veriliyor. Bu 6 sene içinde yalnız bir defa sınıfta kalma hakkı tanınmaktadır. Sınavlar yazılı ve sözlü olmak üzere en az bir ay sürmektedir. 1932 yılında 120 kişiden yalnızca 27’si diploma alabildi. 1932 yılının imkansızlıkları içerisinde bilgisayar, hesap makinası olmadan büyük projeler yapan o dönemin mühendislerinden 2016 yılının programcı mühendislerini Lütfen yan yana getirin. Ezberci kopyacı diploma mühendisi olmayın” ifadelerini kullandı.
Kısa bir konuşma yapan İMO Başkanı Selahattin Gündüz de, mezun olup iş hayatına atıldıktan sonra mühendislik yeminine sadık kalarak mesleği icra etmenizi istedi.
İnşaat Mühendisi Tevfik Yıldız, gençlere seslenerek, “Okurken mühendis olmuyorsunuz. Sadece mühendisliğin metodolojisini okuyorsunuz. Mühendislik işi mezara kadardır. Siz doktordan daha fazla önemlisiniz. Çünkü doktor bir hatayla bir can alırken, Bizim yapacağımız bir yanlış binlerce insanın canına mal olabilir. Mesleğinizi sevin, sorumluluğunu da yüreğinizde hissedin. Sadece projecilik yaparak bir yere varamazsınız. Bir abiniz, bir kardeşiniz olarak şirketleşin. Beraber çalışmayı ve şirketleşme ruhuyla hareket etmenizi öneririm. Mutlaka siyasetin içinde yer alın. Çünkü, siyaset her şeyi yönetmektedir. Tarihinizi çok iyi bilmeniz lazım. Tarihini bilmeyen geleceğe yönelemez. Türkiye’nin geleceği için size düşen görevler de vardır” şeklinde konuştu.
İnşaat Mühendisi Nizamettin Akbay da, hem çalışıp hem okuyarak tahsilini tamamladığını anlattığı konuşmasında hayatında da kesitler vererek öğütlerde bulundu. Akbay, şöyle konuştu: “Almanya’da üniversiteyi okurken teknik büroda okulda okuduğumuzu öğrendik. Bir kirişin, kolonun, etrenin çizimini, ölçümünü, hesaplanmasını teknik büroda öğrendim. Ezberleme zorunda değilsin, bilmek zorundasın. Sizler de okulda öğrendiklerinizi teknik bürolarda, projecilik yapan arkadaşların yanında hatta şantiyede çalışarak görmeniz gerekiyor. Aynı zamanda bu çalışmanız sosyal yapınızı da güçlendirir. Büroya gelen insanlarla tanışacaksınız. Okulu bitirdiğinizde de hazır bir çevrenin içinde olacaksınız. Bu da büyümeniz için en önemli fırsattır. Ben gecekondu yaparak geldim. Sizin gibi arkadaşlara şaşırıyorum. Ben geleyim inşaatta çalışayım demiyor. Biz ne işçi ne de akıllı adam bulamıyoruz. İnşaat mühendisi çok ama birikimli değil. Kendini yetiştirmemiş.”
Sabahattin Akbay da, tecrübelerini paylaştığı gençlere, kendi kendinizin farkına varan, motive ederek, kendinizi doğru yere koyarak adımınızı atmaktır. Mühendis insan akıllıdır, zekidir. Topluma çıktığınız zaman kendinizi akıllı ve zeki olarak konumlandırın. Mutlaka okuyun. Ne yaptığınızı bilmeniz için çok okumanız lazım” diye konuştu.
Diğer mühendisler Ali Çirkin, Ercan Burnukara Burhan Beyaz ve İMO Başkan Yardımcısı Rukiye Sakin de, tecrübelerini paylaşırken yaşamda yapmaları gerekenleri bir bir anlattılar.