Pazar, Kasım 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaPolitikaAYM kararına rağmen SiyasiHaber'in 7. kez engellenmesi Meclis'te

AYM kararına rağmen SiyasiHaber’in 7. kez engellenmesi Meclis’te

HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, AYM’nin siyasihaber.org’un erişime engellenmesini ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiği şeklinde karara bağlanmasına rağmen AYM kararının neden uygulanmadığını ve SiyasiHaber’in hangi gerekçeyle 7. kez erişime engellendiğini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

“SiyasiHaber internet sitesine (http://siyasihaber6.org) Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 9 Mart 2022 tarihinde, hiçbir gerekçe göstermeden erişim engeli getirildi. Yeni Yaşam gazetesinin “yeniyasamgazetesi2.com” adlı internet sitesi ve Alevi haber ajansı PİRHA’nın “pirha.net” internet sitesine de gerekçe gösterilmeden Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirilmişti. Ayrıca yine Anayasa Mahkemesi, siyasihaber.org’un erişime engellenmesi ile ilgili başvurusunu karara bağlayarak ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmişti. Ancak üzerinden yıllar geçen bu karar uygulanmadığı gibi yeni erişim engeli kararları ile birlikte SiyasiHaber’in yayınına yedinci kez erişim engeli getirildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, AYM’nin siyasihaber.org’un erişime engellenmesi ile ilgili başvurusunu karara bağlayarak ifade ve basın özgürlüğünün ihlal edildiğini hükmetmesine rağmen kararın uygulanmadığını ve karara rağmen SiyasiHaber’in 7. kez hiçbir gerekçe gösterilmeden engellenmesini Meclis’e taşıdı. Hatimoğulları, AYM kararının neden uygulanmadığını ve SiyasiHaber’in hangi gerekçeyle 7. kez erişime engellendiğini, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu:

1. Hangi gerekçe ile Hatay 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Siyasi Haber’in internet sitesine erişim engeli getirilmiştir?
2. Anayasa Mahkemesi’nin haber sitelerine erişim engelinin hak ihlali olduğuna dair kararına rağmen, mahkemeler neden ve nasıl halen bu yönde kararlar verebilmektedir?
3. Hak ihlali olduğu apaçık ortada olan bu sansür uygulamalarına/kararlarına ilişkin Bakanlığınızca yapılan önleyici çalışmalar var mıdır?
4. Söz konusu erişim engellerinin, özellikle son yıllarda internet ve sosyal medyanın muhalif gücünden kaynaklandığı yönündeki iddialara dair bir açıklamanız olacak mıdır?
5. Son beş yılda kaç ve hangi basın yayın kuruluşuna erişim engeli getirilmiştir? Bu erişim engellerinin yıllara göre sayısı nedir?
6. Türkiye’de muhalif basına yönelik hukuk dışı bir şekilde defalarca verilen bu engelleme kararlarını, bağımsız bir yargı kararı olarak değerlendirmek sizce mümkün müdür?”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER