Kısa adı HAMOK olan Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu Dönem sözcüsü Cem Hüzmeli, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Turunçlu Arıtma tesisinin taşınması konusunda TMMOB raporu doğrultusunda hareket gerektiğini vurguladı.
Cem Hüzmeli Yaptığı Basın açıklamasında, TMMOB tarafından hazırlanan rapor sonucunda, tesisin biran önce devre dışı bırakılması ve yeni kurulacak tesisin yerleşim alanının dışında kurulması konusunda görüş bildirdiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Defne ilçemizde yer alan Turunçlu Arıtma Tesisinin çözümü konusunda HAMOK olarak, bugüne kadar siyasetten uzak, bilimsellikten ve kamu yararı doğrultusunda tavır koyduk. Bu amaçla şehrin ortasında böyle bir tesisin olmaması ve yerinden kaldırılması konularında Büyükşehir Belediye Başkanımız ile defalarca yapıcı görüşme ve çalışmalar yapılmıştır.
Bu doğrultuda, hem HAMOK hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Lütfü Savaş , bağımsız ve tarafsız bir kuruluş olan Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’den konusunda uzman bir komisyon marifetiyle Turunçlu Arıtma Tesisi ile ilgili teknik, sağlık, çevre ve şehircilik anlamında bir rapor düzenlenmesine karar verilmiş ve çıkacak karar doğrultusunda hareket edileceği kamuyla açık ve net bir şekilde paylaşılmıştır. TMMOB tarafından hazırlanan rapor sonucunda, tesisin biran önce devre dışı bırakılması ve yeni kurulacak tesisin yerleşim alanının dışında kurulması konusunda görüş bildirilmişti.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki; TMMOB Raporu, Arıtma Tesisi’nin taşınması gerekliliğini, teknik, bilimsel ve şehircilik ilkeleri çerçevesinde ortaya koymuştur. HAMOK olarak halen TMMOB Raporunun arkasında durduğumuzu ifade ediyoruz.
Son günlerde Büyükşehir Belediyesinin, TMMOB’nin de karşı çıktığı arıtma tesisinin aynı yerde kurulması konusunda çalışmaların olduğu ve en son ise; mevcut arıtma tesisinin yerine kurulması planlanan arıtma tesisi için Büyükşehir Belediyesinin Meclisten JICA kredi yetkisi aldığını gördük.
TMMOB raporu ile yeni kurulması planlanan arıtma tesisinin verimli olmadığı, işletme maliyetlerinin yüksek olduğu, mevcut arıtma tesisi gibi çevreye rahatsızlık vereceği belirtilmişken, gerek HAMOK, gerekse TMMOB tarafından yapılan çalışmaları ve görüşleri yok saymak anlaşılabilmiş değildir.
HAMOK olarak amacımız, şehircilik ve planlama açısından, mevcut arıtma tesisinin yerinin en verimli nasıl kullanılabileceği, halkımıza en iyi nasıl fayda sağlayacağı gibi, çevresel ve bilimsel açıdan yaklaşım yaparak alanın bu şekilde değerlendirilmesidir.
Tekrar ifade etmek isteriz ki; yapımı ile birlikte Antakya ve Defne ilçesinin 30-40 yıllık bir geleceği etkileyecek böyle büyük bir tesisin planlaması, oldu bittiye getirilmemeli, teknik, bilimsel ve insan odaklı olacak şekilde planlanmalıdır” ifadelerini kullandı.