İskenderun körfezinin ciddi bir çevresel tehdit altında olduğuna dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, Doğu Akdeniz Petro Kimya Tesisi projesinin toplumun haklı ve kaygılı talepleri, insan ve toplum sağlığı açısından yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu.
Hatay ili, Dörtyol ilçesi, Yeniyurt ve Yeşilköy Mahalleleri mevkiinde kurulması planlanan ve kıyı yapıları, Derin Deniz Deşarjı ve Enerji Üretim Tesisi dahil olmak üzere Doğu Akdeniz Petro Kimya Tesisi projesinin planlandığı alana ilişkin ÇED süreci başlatıldı.
Toplantıya katılan ve itirazlarını dile getiren İskenderun Çevre Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, halkın toplantıya katılımının az, bölgede yaşayanların neler olup bittiğinden habersiz ve kaygılı olduğunu belirterek, “ÇED ön dosyası derinlikten uzak, içerisinde pek fazla bilgi barındırmayan, gelen yetkililerin de talihsiz diyeceğim şekilde argümanlar ile biz toplantıya katılanlara savunma yapması şaşırtıcı, bir o kadar da yaşadığımız bölgenin ne kadar önemsizleştirildiğinin ispatıydı” dedi.
Nermin Yıldırım Kara, belirlenen koordinatlarda tarım arazilerinin varlığı, sit alanları, tatlı su kaynakları, deniz ve tatlı su kaplumbağaları, deniz kumulları, İskenderun kertenkelesi ve narenciye bahçelerinin varlığının sürdürülebilir bir yaşam ve gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel miras olma gerçeğini asla değiştirmeyeceğini ifade etti.
İskenderun körfezinin ciddi bir çevresel tehdit altında olduğuna dikkat çeken Nermin Yıldırım Kara, toplumun haklı ve kaygılı talepleri, insan ve toplum sağlığı açısından yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Kara şunları kaydetti:
“Bölgemizin en önemli sorunu zaten fosil yakıt kullanımı sonucunda salınan gazlar ve oluşturdukları seragazı etkisiyle meydana gelen çevre sorunlarıdır. İskenderun Körfezi hali hazırda çeşitli kirleticilerin etkisi altında olup ayrıca açık denizlerden gelen kirliliğin yanısıra körfezde yapılacak yeni bir yatırımın kümülatif olarak ek katkı koyacağı kirliliği de kaldıracak durumda değildir.