Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaİskenderunBalıkçıların sesini duyun

Balıkçıların sesini duyun

Akdeniz balıkçılarının  5 aylık yasak dönemi 15 Eylül akşamı kalkıyor ve Akdeniz balıkçıları “vira bismillah” diyerek denizlere açılacaklar.

Akdeniz balıkçıları kendilerine konan 5 aylık yasağın biraz fazla olduğunu bunun biraz esnetilmesini bekliyorlar.

Trol ve Gırgır balıkçıları son hazırlıklarını tamamlıyorlar. 5 Aylık süreden sonra denize açılmanın heyecanını yaşıyorlar. Her ne kadar zorluk çektiklerini ve balıkçılığın bittiğini ifade ediyorlar ama balıkçılık ve deniz tutkusu kanlarına işlemişler, her yıl avlanma heyecanını yaşadıklarını söylüyorlar.

 

Balıkçıların ortak dertleri mazot, tel, ip gibi girdilerin yüksek olduğunu ve devletin bu konuda yardımcı olmasını istiyorlar. Yine İskenderun körfezindeki yük gemilerinin çok yer kapladığını ve kendilerinin avlanma alanlarını daralttığını buna bir çözüm bekliyorlar.

Bakanlığın balıkçıların daha iyi yaşaması, 2 bin balıkçının ekmek yemesini iyileştirilmesi meselesine çözüm bulmasını istiyorlar.

İskenderun Balıkçı barınağında S.Hatay Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Celal Bilen le görüştük.

 

DENİZLERİN EFENDİSİ BALIKÇILARIN SESİNİ DUYUN

 

 

“Malumunuz 15 Eylül gününde av sezonu açılacaktır. Balıkçılarımıza sezonun hayırlı olmasını dilerim. Balıkçılar ülke ekonomisine yüzde 25 katkı sağlamaktadır. Denizlerin efendisi olan balıkçılarımızın seslerini duydunuz. Biz balıkçılık ve su ürünleri müdürlüğüne defalarca ve bakanlığımıza sorunlarımızı anlattık. Av sezonu balıkçılar bir sürü sorunla başlıyor, özellikle akaryakıt, hükümete sesleniyorum; dünya petrol rezrevlerinin ayarlarına göre ayarlama yapsınlar. Aynı zamanda KDV oranını ayarlarlarsa balıkçılarımız yüzde 30-35 rahatlayacaktır. Yine bakanlığımız bizim balıkçı kooperatiflerine daha geniş yetki vermesini bekliyorum. Azda olsa balıkçılarımıza yardımcı olalım. Bizim elimiz kolumuz bağlıdır. Bizim beklentimiz balıkçıların yararına yeniden yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

BURASI STRATEJİK ÖNEME SAHİPTİR.

İskenderun körfezi körfezlerin en güçlüsüdür. Stratejik bir yerdeyiz, 10 yılda gemi trafiğimiz yüzde, yüz arttı. Demir atan körfezdeki gemilerden trol, gırgır ve küçük ölçekli balıkçılarımız etkilenmektedir. Tarım Bakanlığının ve Denizcilik Bakanlığının müsteşarlık nezdinde 5/2 koordinatları dikkate alarak ulaştırma Bakanlığının gemi demirleme sahalarının yeniden düzenlenmesi için yazılar yazdık, görüşmeler yaptık, onlardan beklentimiz şudur; bir an önce demirleme sahalarını düzeltin. Liman başkanlığını ziyaret edeceğiz, yine ulaştırma bakanlığının kapısını çalmaya devam edeceğiz.

BİZİM KÖRFEZ BEREKETLİ BALIKLARA SAHİPTİR.

İskenderun kardesi cumbo dünya çapında bir numaradır. Diğer balıkları bereketli ve güzeldir. Bargunya, dil balığı, çupra da çok meşhurdur. Ancak bu denizdeki canlıları korumak için başta yetkililer ve bizler elbirliğiyle korumamız gerekiyor. Halkımızın ucuz balık yemesi için devletin desteği ve aynı zamanda esnafımızın biraz ucuz satması ile olacaktır. Ne olur geleceğimiz için deniz ve canlılara sahip çıkalım.””

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER