Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiSıra Yerel Basına Geldi

Sıra Yerel Basına Geldi

Yeni yasama dönemine başlayacak TBMM’nin ilk gündem maddesi ‘dezenformasyonla mücadele’ adı altındaki yasa teklifiyle başlayacak olmasından dolayı Gazeteciler yasayla ilgili endişelerini del getirdiler.

Sözcü Gazetesi’nde yer alan ve  İnternet Gazetecileri ve Yerel Basın temsilcilerinin  yeni yasayla ilgili kaygılarını anlatırken, Yasanın bu haliyli çıkması halinde Yerel Basın’nın tamamen biteceğine dikkat çektiler.

TBMM tatile girmeden önce görüşmeleri yarım kalan, “Sansür Torba Yasası” olarak da adlandırılan dezenformasyon yasasının, meclisin ilk gündem maddesi olması bekleniyor.

TBMM’deki komisyon toplantılarına katılan demokratik kitle kuruluş temsilcilerinin “Meslek kuruluşları ve Basının üzerinde gerçek anlamda tahakküm oluşturabilecek bir yasalar bütünü olduğu ve ‘sansür torba yasası’ olarak tanımlanabileceğini” dile getirerek eleştirdiği yasa önerisi, bir çok kısıtlayıcı maddeler içeriyor.

Basın Kartı verilmesine yönelik düzenleme, Basın İlan Kurumuna tanınan kanuna ve kuvvetler ayrılığına aykırı maddeleri içeren yasa önerisinin, haber alma ve bilgilenme hakkını engelleyeceği, Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü üzerinde sansürü artıracağı dile getiriliyor.

SÖZ KONUSU MADDE BİR SANSÜRDÜR

Sinan Özçaylak (Erzurum Ekspres Genel Yayın Yönetmeni): ”Dezenformasyon yasasını, sosyal medya noktasında insanların kişilik haklarına saldıran, sahte hesaplarla, kim olduğu belli olmayan trollerin saldırılarını engellemek anlamında doğru buluyorum. Ayrıca internet medyasına resmi bir statü kazandırılması noktasında da önemsiyorum.

Ancak, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ şeklinde ifade edilen maddeyi Basın Özgürlüğü anlamında ‘sansür’ olarak nitelendiriyorum. ‘Yanıltıcı bilgi’ kime göre, neye göre? Yargının bu kadar siyasallaştığı bir dönemde bu yasa, bu haliyle, Basın özgürlüğüne vurulan bir kettir. Bakın yasa çıkmış olsaydı, bizim bu açıklamamızı bile ‘yanıltıcı bilgi’ olarak yorumlayabilirlerdi.” dedi.

DESTEK VEREN TEK ÖRGÜT TİMBİR: DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Cüneyd Altıparmak (Türk İnternet Medya Birliği Sözcüsü): ”İnternet medyasının hukuki alt yapıya kavuşması, Basın kanunu kurallarına tabi olması kadar yerinde bir adım yok. Künyesiz haber siteleri bitecek. Bir site açıp ‘çıkar amaçlı haber üretme’ son bulacak. Bu piyasaya bir ciddiyet gelecek. Bu tasarıda yalan haberi yaymak suç olarak kabul edilmiş. Yalan haberi yaymıyorsak neden rahatsız oluyoruz. Yerinde ve makul bir düzenleme. Bu düzenlemeyi Türk internet medyası için önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediyoruz ve dört gözle bekliyoruz.” diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER