Ülkemizin dört bir yanını baraj, gölet ve içme suyu tesisleriyle donatmak için çalışan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Büyük Karaçay Barajı inşaatında sona yaklaşıyor.
Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Hatay il merkezi ile Samandağ ilçe sınırları içerisinde, Asi Nehrinin Büyük Karaçay havzasında inşa edilen baraj tamamlandığında şehir merkezine yıllık 35,3 milyon metreküp içme suyu sağlanması hedefleniyor. Yine barajda depolanacak su ile de yılda 17,4 milyon kilovatsaat enerji üretilmesi planlanıyor.
2037 Yılına Kadar İhtiyaç Olacak İçme Suyu Garanti Altına Alınıyor
Temelden 105 metre yüksekliğinde inşa edilen ve 53,6 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olacak barajın şu ana kadar yüzde 90’ı tamamlandı. Projenin hizmete açılmasıyla Hatay Merkez Defne ve Antakya ilçesi ile Samandağ ilçesi ve 15 mahallenin 2037 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı garanti altına alınacak.
Günümüz itibariyle şehrin büyük çoğunluğunun içme suyu ihtiyacı kuyulardan sağlanıyor ve bunun içinde aylık 5 milyon TL’lik bir enerji tüketiliyor. Tesisin hizmete alınması ile bu enerji sarfiyatının büyük bir kısmının da önüne geçilmesi düşünülüyor. Ayrıca tesis ile Büyük Karaçay Deresi’nden kaynaklanacak muhtemel taşkın ve rusubat zararlarının da önlenmesi hedefleniyor.
Bara ile 32 Milyon TL’nin Üzerinde Bir Yarar Elde Edilecek
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bakanlığa ait şantiyelerin ülke genelinde adeta arı gibi çalıştığını kaydederek şunları söyledi:
“Hatay’da inşa ettiğimiz Büyük Karaçay Barajı’nı en kısa sürede tamamlayarak halkımızın hizmetine sunacağız. Böylece hem şehrin uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacağız hem de muhtemel taşkın zararlarının önüne geçeceğiz. Barajın kullanılmaya başlanması ile içme suyu ve taşkın faydası düşünüldüğünde 2017 fiyatlarıyla 32 milyon TL’nin üzerinde bir yarar elde edeceğiz.”