Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaArsuzVatandaşlar Eylem Yaptılar!

Vatandaşlar Eylem Yaptılar!

Hatay’ın Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi’nde yapımı planlanan Krom Zenginleştirme Tesisi’ne karşı Arsuz’un doğasını koruma adına, mahalle sakinleri ve doğaseverler tepkisini bir kez daha gösterdi. “Kurtbağı, madencilerin çöplüğü olmayacak” diyen vatandaşların tepkisi nedeniyle, Krom Zenginleştirme Tesisi ÇED Bilgilendirme Toplantısı yapılamadı. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay ve Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven de tepki gösteren vatandaşlara destek için eylem alanındaydı.

-ERTELENDİ-

Başkan Güven, “Doğayı bozacak, çevreyi kirletecek her türlü oluşum ve faaliyetin, yasal ve demokratik yolları kullanarak karşısında olacağız” derken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Kent ve Ekoloji Çalışmaları biriminden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Kurtbağı Köyü’nde yapılması planlanan krom maden ocağına karşı Hatay Milletvekilimiz Barış Atay’ın da yer aldığı protestolar neticesinde, yurttaşlar, şirket tarafından yapılması planlanan toplantıyı yaptırmadı.

Köy muhtarları, belediye meclis üyeleri ve Hatay Milletvekilimiz Barış Atay’ın da imzaladığı tutanakta, ÇED Bilgilendirme Toplantısı’nın, Bakanlık yetkililerinin yetişememesi ve halkın yoğun tepkisi nedeniyle yapılamadığı, toplantının ileri bir tarihe ertelendiği yer aldı.

Madene karşı mücadele eden tüm yurttaşlara teşekkür ediyoruz. Krom Maden Ocağı’na ilişkin süreci, Hatay İl Örgütümüz yakından takip etmeye devam edecek. Doğada ve Hatay’da inat ediyoruz!”

-DOĞA KAZANDI-

Ülke genelinde verdiği çevre mücadelesi ile bilinen Yeryüzü Ekoloji Kollektifi ise eyleme dair paylaşımında, “Bugün, Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Kurtbağı Köyü’nde; halkın, çocukların, kadınların, direnenlerin ‘Maden İstemiyoruz’ sesiyle, sermayenin rantına karşı Akbelen Ormanları’ndan Kazdağları’na, İkizköy’den Höyük’e kadar, doğa ve yaşam mücadelesi kazandı” dedi.

Bir diğer çevreci oluşum ‘Kuzey Ormanları Savunması’ ise “Kurtbağı gibi, doğaya karışmış isimleri vardır bizim köylerimizin. Yağmacılara karşı her bir köyü tek tek savunacağız” mesajını verdi.

Yapılan eylemde konuşan Kurtbağı Mahalle Muhtarı İhsan Kızıldağ da daha önce benzer girişimlerin Konacık ve Höyük Mahallelerinde yaşandığını vurgulayarak, “Sadece Kurtbağı’nın değil, Arsuz’un doğasının, toprağının, suyunun maden ocakları ile talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Yanımızda olan, mücadelemize destek veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

-TUTANAK-

Vatandaşların yoğun katılımı gösterdiği Kurtbağı Mahallesi’ndeki eylemde, Jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Bakanlık yetkililerinin yetişemediğinden ÇED toplantısının yapılamadığı tutanakla kayıt altına alındıktan sonra, Mahalle sakinleri ve çevreciler dağıldı. Çevre Koruma Dernek Başkanı Kara, kayda alınan tutanağı okuduktan sonra, sürecin takipçisi olacaklarını söyledi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER