CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çiftçinin ve tarım ürünlerinin nakliyesini yapan araçların kullandığı mazottaki verginin sıfırlanması için Kanun Teklifi verdi.
Kanun teklifinin doğrudan Meclis gündemine alınması önerisi veren ve TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Güzelmansur şunları söyledi:
“Çiftçinin ve tarım ürünlerinin nakliyesini yapan araçların kullandığı mazottaki verginin sıfırlanmasını istiyoruz. Bu şekilde sebze meyve maliyetlerinin düşürülmesini, çiftçinin, nakliyecinin ve tüketicinin de bir nebze de olsa rahatlatılmasını öngörüyoruz. Gıda enflasyonunun durdurulamadığı bir ortamda bu düzenlemeye acilen ihtiyaç vardır. Vatandaşın pahalılıktan sebze meyve alamadığı bir noktada bizim Meclis olarak derhâl çözümler üretmemiz gerekiyor.
MAZOT, GIDA FİYATINI HEM ÜRETİRKEN HEM DE NAKLEDERKEN KATLIYOR
Mazotun sebze, meyve fiyatı üzerinde çifte etkisi olduğunu hatırlatan Güzelmansur şu ifadeleri kullandı: “Son 1 yılda motorindeki artış ise ne kadar biliyor musunuz? Yüzde 185! Motorinin litresi geçen yıl, yani 22 Kasım 2021’de 8 lira 84 kuruş idi, bugün ise 22 Kasım 2022’de 25 lira 18 kuruş. Bir yılda mazotun litresi 16 lira 34 kuruş arttı. Motorindeki artış bir sebzenin ya da meyvenin fiyatını hem ekerken, hasat ederken etkiliyor hem de o sebzeyi meyveyi diğer şehirlere naklederken, pazara, markete götürürken etkiliyor, yani çifte etkisi var.”
MAZOT FİYATI NAKLİYE MALİYETİNİ 3 KAT ARTIRDI
Sadece mazottaki fiyat artışı nedeniyle sebze-meyvenin nakliye bedelinin 3 kat arttığını belirten Güzelmansur şöyle konuştu: “Eylül’de üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkı nerede biliyor musunuz? Maydanozda, yüzde 252. Maydanoz nereden geliyor? Tüm Türkiye’ye Hatay’dan geliyor. Şimdi, ben size Hatay’da üreticiden 1 lira 64 kuruşa alınan maydanozun markette neden 5 lira 79 kuruşa satıldığını, maydanozun tarla ile market arasındaki fiyat farkının 3,5 kat neden aştığını anlatacağım. Hatay’ın maydanozunu İstanbul’a götüren bir kamyon, 1.100 kilometre yol yapıyor. Geçen yıl bugün, bu kamyon, İstanbul’a gidip gelmek için 7 bin liralık mazot yakıyor, bu yıl ise 21 bin liralık mazot yakıyor. Bir de bunun pazarlara ya da marketlere götürülmesinde eklenen mazot bedeli var. Böylece bir demet maydanozun nakliye maliyeti, sadece akaryakıt nedeniyle 25 kuruştan 1 liraya çıkıyor. Tarla ile market fiyatı arasındaki farkın 1 lirası, yani yüzde 25’i mazot artışından geliyor.”
KANUN TEKLİFİ YASALAŞIRSA SEBZE-MEYVE %40 UCUZLAR
Kanun teklifinin yasalaşması durumunda sebze, meyve fiyatlarının %40 düşeceğini belirten Güzelmansur konuşmasına şöyle devam etti: “Peki, kanun teklifimiz yasalaşırsa ne olacak? Bugün 1 litre mazottan alınan ÖTV ve KDV 5 lira 39 kuruş yani 5 lira 39 kuruş vergi alıyorsunuz. Bunu sıfırladığınızda, İstanbul’a maydanoz götüren kamyon 22 bin liralık değil, 16 bin 300 liralık mazot yakacak. Mazot maliyeti yüzde 22 düşecek. Çiftçinin mazot maliyeti de yüzde 22 düşecek. Halden markete sebze ve meyve taşıyan aracın da maliyeti yüzde 22 düşecek. Bunların toplamı sebze ve meyve fiyatlarını yüzde 40 ucuzlatacak.
Gelin, bu kanun teklifinin gündeme alınmasına ‘evet’ deyin. Böylece çiftçi kazansın, böylece nakliyeci zarar etmesin, böylece vatandaş sebze ve meyve alabilsin. Böylece gıda enflasyonu bir nebze de olsa düşsün.”
CHP’li Güzelmansur’un çiftçinin traktörüne ve sebze-meyve taşıyan nakliye araçlarına vergisiz mazot verilmesi için hazırladığı Kanun teklifinin gündeme alınması AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.