Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHataySahte İçkilere Çözüm Bulunmalıdır!

Sahte İçkilere Çözüm Bulunmalıdır!

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, bir grup milletvekiliyle birlikte TBMM başkanlığına ilettiği önergede, alkollü içeceklere sürekli gelen zamlara, artış gösteren sahte alkole dikkat çekti.

Fiyatlar Avrupa ortalamasının iki katı seviyesinde …

Alkollü içecek fiyatlarına her yıl yapılan yüksek zamların merdiven altı üretimi ve sahte içki tüketimini artırırken, sahte içkiye bağlı ölümler ve kalıcı sağlık sorunlarının artmasına yol açtığını bildiren Milletvekili Serkan Topal, önergesinde şunlara yer verdi: “Türkiye’de 2021 yılında sahte içki zehirlenmesi sonucu 88 kişi hayatını kaybetmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele 2021 yılı raporuna göre 2.105 operasyon gerçekleştirilmiş ve 3096 şüpheli hakkında yasal işlem yapılmıştır.

ÖTV makul seviyeye çekilmeli …

Hükümet kamu açıklarını vergi artışı, yüksek cezalar ile kapatmaya çalışmaktadır. 2002 yılında alkollü içecekler ÖTV tahsilatının toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 5.4 iken, 2021 yılında yüzde 19.6’ya yükseltilmiştir. Alkollü içecekler üzerinden 2002 – 2022 Haziran döneminde tahsil edilen ÖTV cari fiyatlarla 140 milyar 813 milyon liradır.

Alkollü içeceklerdeki ÖTV artışı doğal olarak, market rafındaki alkollü içeceğin, fiyatına yansımaktadır. Alkollü içeceğin perakende satış fiyatı  içindeki vergi oranının yüksekliği, kaçak alkol üretiminin de miktarının artmasına sebep olmaktadır.”

Yılbaşı öncesi artış …

Artan maliyetlerin alkollü içkilerin fiyatlarına yansıması sonucu vatandaşın da merdiven altlarında; kaçak yollarla üretilen sahte içkilere yöneldiğini, sahte içkilerin ise insanların canına mal olduğunu belirten Milletvekili Serkan Topal, önergenin sonunda şunlara değindi:

Bu bağlamda; vatandaşların sahte içkiye yönelmesine sebep olan gerekçelerin tespit edilmesi ve bu gerekçelerle kalıcı çözüm önerilerinin ortaya konması; yaşanacak sahte içki ölümlerinin önüne geçilmesi amacıyla gerekli inceleme ve çalışmaların yapılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiği görülmektedir.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER