Amerika Vizesi İdari İşlem Sürecine Dair Merak Edilenler
Amerika Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası düzenlemelerine göre, vize mülakatları sonrasında yapılan ABD vize başvurularını onay veya kabul yetkisi, sadece ABD dış temsilcilik görevlilerine verilmiştir.
ABD konsolosluk görevlisi, vize başvurusunu reddettikten sonra, çeşitli dış kaynaklardan elde edeceği ek bilgilerin başvuru sahibinin vize uygunluğunun tespiti için yardımcı olabileceğini düşünürse, başvuru için idari işlem (administrative processing) sürecini başlatabilmektedir. 221(g) maddesindeki eksik evrak beyanı gerekçesine dayanarak Amerika vize reddi kararı verildikten sonra, Amerika vize başvurusu için idari işlem sürecinin başlatılması mümkündür.
Amerika vizesi başvurularında idari işlem yapılması ile ilgili merak edilenleri, vize danışmanlık hizmeti veren Vizem.net’ten uzman danışman Esra Karataş’a sorduk.
Esra Karataş Kimdir?
Esra Karataş 1985 yılında Ankara’da doğmuştur. 2011 yılında ODTU’de yüksek lisans eğitimini başarı ile tamamlamıştır. Mezuniyetinin ardından mezuniyet alanı olan Restorasyon ve Kültürel Miras Koruma projelerinde görev almıştır. 2021 yılından itibaren VZM Grup çatısı altında, Amerika başta olmak üzere çeşitli dünya ülkelerinde uzman olarak vize danışmanlığı vermektedir.
Amerika Vizesi İçin Neden İdari İnceleme Yapılır?
Amerika vize başvurunuz için idari işlem başlatıldığında, size ne gerekçe ile idari işlemin tercih edildiği açıklanmaz; ancak genellikle idari işlemin sizin ABD iç güvenliği için tehdit oluşturan bir olayla veya durumla ilişkilendirildiğiniz hallerde başlatıldığı bilinir. Vatandaşı olduğunuz ülke, bir suçlu ile isim benzerliği, belirli alanlarda çalışma yürütüyor olmak, güvenlik soruşturması olarak da bilinen idari işleme neden olabilir.
Bir başvuru idari incelemeye dahi girmiş olsa ABD vize başvurusu onaylanabilir.
ABD İdari İşlem Süreci Nasıl Başlatılır?
Amerika konsolosluk memuru, vize başvurusunu 221(g) maddesi uyarınca reddettiğinde, başvuru sahibinden ek evrak sunmasını isteyebilir veya başvurunun ABD kurumlarında daha fazla incelenmesi için idari işlem sürecini başlatabilir.
Amerika vize başvurunuz için 221(g) gerekçesiyle vize reddi verildiyse ve başvurunuzla ilgili idari işlem başlatılıyorsa, konsolosluk memuru size Amerika vizesi sarı kağıt olarak da bilinen 221(g) formunu verir.
Örnek 221(g) formu aşağıda verilmiştir.
ABD Vize Başvurusu İdari İşleme Alınan Kişiler Ne Yapmalıdır?
ABD vize başvurunuz idari işleme alındıysa, tarafınıza bir ek soru formu iletilir ve sizden seyahat geçmişinize, özgeçmişinize, aile bağlarınıza ilişkin başvuru formuna kıyasla daha detaylı sorular sorulur. Bu formu doldurmanız ve başvuru yaptığınız dış temsilciliğe iletmeniz gerekir.
Soru formu görseli aşağıda verilmiştir.
İdari işlem için sizden ek belge talep edildiyse, bu belgeleri en kısa sürede ABD dış temsilciliğine beyan etmeniz gereklidir; belge teslimi için size tanınan süre 12 aydır ve siz belgeleri ne kadar geç sunarsanız vize durumunuz da o kadar geç netleşecektir.
Amerika Vizesi İdari Soruşturma Süreci Ne Kadar Sürer?
Amerika vizesi için idari soruşturmanın ne kadar süreceği, her başvuruya göre değişebilir; bazı başvurular birkaç haftada sonuçlanırken, 1 yıla kadar süren idari işlem süresi de olabilmektedir.
2023 yılından itibaren vize idari işlemlerinin çoğunluğunun 60 gün içerisinde sonuçlanacağı, Amerika Büyükelçiliği tarafından duyurulmuştur. İdari işlemin hızlandırılması mümkün değildir ve idari işlemler ABD’de yürütüldüğünden konsolosluk görevlilerinin de hızlandırma hususunda herhangi bir yetkisi bulunmaz.
ABD Vizesi İçin İdari İşlem Süreci Nasıl Sonuçlanır?
ABD vizesi için idari işlemler sonuçlandığında, “Clearence” statüsü aldıysanız, başvurunuz hakkında verilen ret kararı ortadan kalkar ve vizeniz onaylanır. ceac.state.gov adresinden yapılan başvuru takip kısmında da vizenizin statüsü “Refused” yerine “Issued” olarak görünmeye başlar.