Hatay Gönüllüleri Konseyi Başkanı Tahir DÖNMEZER’den çarpıcı açıklama geldi.
Başkan DÖNMEZER Antakya Arsuz yoluna farklı bir çerçeveden bakarak yeni ve ekonomik bir yolun hasıl olduğuna dikkat çekerek açıklamalarda bulundu.
DÖNMEZER ; Antakya’da yaşayan ve yaz sezonunu Arsuz’da geçiren aile sayısı 5000’in üzerindedir. Aşiyan Sitesi, Sarıgül Sitesi, Arın Evler, Orkinos, Bahar Kent,Derya,Kardelen Sitesi gibi pek çok sitenin p’i Defne,Samandağ ve Antakyalı ailelerden oluşmaktadır.
Arsuz’un kış sezonunda 5.000 civarında olan merkez nüfusu, yazın yaklaşık 10 kat artarak 50.000’nin üzerine çıkar ve bu rakamın yarısından daha fazlasını Antakya ve çevre ilçelerde yaşayan halk oluşturur. Bu halkın yaz sezonunun başlamasıyla birlikte Arsuz’a taşınma süreci başlar ve tatil için çıkılmış; fakat eziyete dönüşmüş bir yol ile karşılaşırlar. Ulaşım, Antakya-Iskenderun, Iskenderun-Arsuz arasındaki meşakatli 94 km yi aşan yol ile sağlanabilmektedir. Bu uzun yoldan ötürü; birçok insanın gündüz işinin başında akşamları ya da hafta sonları yazlığında ailesi ile birlikte olmak istemesi sonucu bu yolu ya her gün gidip gelmek zorunda kalmasına ya da ailesi ile haftada sadece 1 -2 gün eziyetli bir tatil geçirmesine neden olmaktadır.
Antakya-Arsuz ulaşımı haftada en az bir kere gerçekleştiren 20.000 üzerinde insan bulunmaktadır. Bunların her birinin 4’er kişilik bir aile olduğu varsayılırsa 5.000 özel araç ile Antakya- Arsuz arasında ulaşım yapıldığı anlamına gelmektedir. (Ayrıca Arsuz-Antakya ulaşımını sağlayan düzenli-tarifeli araç bulunmamaktadır)….Bir çok aile ikinci bir araç ihtiyacı hissederek masraf iki katına çıkabilmektedir.
Buna bağlı olarak, bu 5.000 özel aracın sezonda sadece 8 defa gidip-gelmesi 40.000 sefer anlamına gelmekte bu da ortalama 100 km de 6 litre yakıt olarak hesap edilse bile gidış-geliş için 12-13 litre yakıt harcanması demektir. Bu da Hatay’lıya büyük bir mali külfet getirmektedir. Ortalama 1 İt. yakıt fiyatının 5.0 Tl olduğunu düşünürsek bir araç için toplamda 65.00 Tl lik yakıt masrafı ortaya çıkmaktadır. Bu da 5.000 araç için iki buçuk milyon TL.lik yakıt masrafı demektir ve tatil yapmayı düşünen Antakya’lılar ve ülkemiz için çok ciddi bir ekonomik kayıptır.
Bu zorunluluk zaman ve ekonomik kaybına neden olmaktadır…
Oysa krokide belirtilen güzergâh takip edilir ise ulaşım mesafesi 45 km düşecek buda yakıt masrafını 2,5 kat azaltacak ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır Arsuz ve çevre yerleşim yerlerinin daha çok turizme kazandırılması sağlanacaktır.
Antakya-Arsuz arası bu yolun 15 km si yeni taşınan radar bölgesine kadar düzenlenip asfaltlanmıştır. Geriye kalan 20-25 km lik yolun asfaltlanması ile bir yılda kendi kendini amorti eden bir yol niteliğine kavuşacak ayrıca zaman ve ekonomiden de ciddi anlamda tasarruf sağlanacaktır.
En basite indirgenmiş bu hesap ile ortaya çıkan tablonun Hatay turizmine sağlayacağı katkı göz önüne alındığında bu yolun zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Hatay turizmine katkıları, günübirlik olarak yapılacak sehatlerin önemli ölçüde artacağına güzergah üzerinde bulunan köylerde istihdam sağlayacağına ve yöresel ürünlere olan talebin artması ile bölgedeki tarımsal faaliyetlerin artacağına yöre halkının çeşitlendirilmiş kaynaklarla geçimini sağlama ve gelişme girişiminde bulunacağına, Amanoslarda ortaya çıkan güvenlik (orman yangınları, kaçakçılık, orman içine ekilecek kenevir ve terör vb.) sorununun çözüleceğine yayla turizmine ve yayla turizminin gelişmesine katkı sağlayacağına hiç kuşku yoktur.Bu kadar yararı olan bir yolun bir an önce hayata geçirilmesi tüm Hatay halkı için oldukça olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Bu yola karşı çıkabilecek bazı güruhlar yolların medeniyet getirebileceğini ve buna bağlı olarak doğaya katkı sağlayabileceğinide düşenebilmelilerdir.
Buna paralel olarak Samandağ Çevlik Arsuz yol güzergahı 30 yıldır yılan hikayesine dönmüştür.Bu yolun yapım çalışmaları biran önce sonuçlandırılmalıdır.