Pazartesi, Eylül 30, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay85 Yaşında Çobanlık Yapıyor!

85 Yaşında Çobanlık Yapıyor!

Ali Saygı (Çoban Ali) Hatay’ın Amanos Dağı eteklerinde Karbeyaz yaylasında tam,tamına 85 yaşında ve de halen çobanlık yapmaktadır. Kaç yıldır çobanlık yapıyorsun? sorumuza ise “10 yaşında başladım, başka iş bilmediğim için 75 yıldır çobanlık yapmaktayım” diyor.

Çoban Ali’nin yaşı ilerlemiş ama duruşu, bakışı, hareketler insana daha delikanlı bir insanın yapısını andırıyor. Hele, hele hareketli olan keçilerin arkasından koşması, bu yaşta dağ,bayır keçilerini otlatması yaptığı işi sevmesinden ileri geldiğini söylüyor.

Çoban Ali’ye ekonomik durumunun nasıl olduğunu soruyoruz: “Ben 85 yaşındayım, gördüğünüz gibi yaylamızda keçilerimi otlatıyorum. Şu anda 25 keçim bulunuyor. Geçen senelerde biraz durumumuz iyiydi, biraz süt, biraz yağ, biraz peynir gibi hayvan ürünlerini satıyorduk, şimdilerde bunları da satamıyoruz. Hayvan otlatacak alanlarımız kalmadı, ürünlerimiz de para etmiyor. Hayvanlardan sağdığımız süt ise bize ve yavrularına ancak yetiyor. Yine de Allaha şükür olsun ki aç kalmıyoruz, karnımızı doyuruyoruz. Zaten bu dağlarda insan ne uzar, ne kısalır ama biz biraz kısaldık. Ne yapalım başka da geçim kaynağımız yoktur mecburen bu işi yapıyoruz. Zaten ömrüm ne kadar kaldı ki, kalan ömrümü bu kara keçilerin arkasında tamamlarım.” diyor.

Çoban Ali’nin keçileri ormanlık alana doğru hızla ilerliyorlar ve Ali amca “keçiler dağılmadan yakalayayım, haydi eyvallah” deyip ayrılıyor, arkasından köpeği koşuyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER