Salı, Ekim 1, 2024
No menu items!

Borverk Nedir?

Birçok yerde bohrwerk olarak da geçer. Bilhassa büyüklüğünden dolayı torna ve freze tezgahlarında işlenmesi mümkün olmayan parçaları işlemeye yarar. Hem freze hem de torna özelliğine sahiptir. Buna ek olarak, sanayide bu tezgahlardan daha işlevsel olduğuna dair yorumlar yapılır.

Borverk Ne İşe Yarar?

Borverk iş parçası sabit çakı hareketlidir. Ayrıca, ayna sayesinde çapı oldukça büyük olan iç ve dış fatura açması mümkün hale gelir. Tabla; 360 derece dönme yeteneğine sahiptir. Bu sayede, farklı yüzeylerdeki işlemleri gerçekleştirmek adına parçayı söküp takmaya kesinlikle gerek olmaz. Buna ek olarak, tablanın ileri geri hareket ettirilmesi söz konusudur. Ayrıca, ayna da sağa sola hareket ettirilir. Borverk; üç eksen çalışabilme özelliğiyle dikkat çeker.

Borverk; sanayinin olmazsa olmazlarından birisidir. Hem iri hem de şekilsiz parçaları işlemek adına kullanılan metal işleme tezgahı olarak bilinir. Sahibine çok kazandıran bir tezgah olarak bilinir. Çünkü, imalat sektöründe fiyatlandırma yapılırken parçaların boyutu büyüdüğünde fiyatların da logaritmik olarak artmasına rastlanır. Bunun yanı sıra, küçük parçalar seri imalat ile elde edildiği için fiyatlar düşer. Ancak, borverk ile işlenen parçalar tonlarca ağırlıktadır. Bu yüzden, seri imalat yapılması mümkün değildir. Bir başka deyişle, borverk tezgahı sahibi ciddi paralar kazanır.

Borverk; delik delme, yüzey tarama ve fatura açma gibi işlemlerin gerçekleştirildiği talaşlı imalat tezgahı olarak tanımlanabilir.

Borverk Tezgahı Ne İşe Yarar?

Bohrwerk olarak bilinen bu tezgah; delme makinesi olarak da tanımlanabilir. Birtakım malzemelerde delikler oluşturabilmek adına en uygun seçenektir. Birden çok borverk makinesi türü vardır. Söz konusu makineler aracılığıyla birçok işlem gerçekleştirilebilir. Vidalar, cıvatalar ve diğer bağlantı elemanları için delikler açılabilir. Buna ek olarak, borular ve kablolar için delik açma işlemleri de gerçekleştirilebilir. Ayrıca, borverk makinelerinin farklı özellikleri mevcuttur. Bilhassa hassas delme işlemini yapabilmek adına derinlik ve hız ayarları, ayna boyutları gibi özelliklerle donatılan makinelerdir.

Borverk Tezgahı Hangi Amaçla Kullanılır?

Borverk tezgahı; bilhassa freze tezgahına bağlanamayacak kadar büyük olan parçalardaki birtakım işlemlerin gerçekleştirilmesi adına en uygun seçenektir. Delik delme, delik büyütme ve baralama gibi işlemler; tahmin edebileceğiniz üzere borverk tezgahı aracılığıyla gerçekleştirilir. Sanayide seyyar borverk tezgahlarına rastlanır.

Borverk tezgahı; hem freze hem de tornalama işlemlerini eksiksiz bir şekilde yapabilmesiyle dikkat çeker. Bilhassa boyu bir hayli uzun olan delikler; borverk tezgahı ile hassas bir şekilde delinebilir. Buna ek olarak, borverk tezgahı; sahibine çok para kazandırır. Büyük parçaların seri imalatının mümkün olmamasından dolayı işlemlerin hassas bir şekilde yapılması söz konusudur. Bu durum; borverk tezgahı sahibine para olarak geri döner.

Borverk tezgahı; birtakım özelliklerle donatılmıştır. Bilhassa tezgahın tablası ileri geri doğrusal hareket yapabilir. Ayrıca, kendi ekseni çevresinde 360 derece dönebilir. Bu durum; parçaları işleme konusunda avantaj sağlar.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER