Enkazlarda asbest başta olmak üzere tehlike içeren diğer maddelerin deprem nedeniyle hasar görmesi, havaya karışan ve kolaylıkla solunabilen küçük asbest liflerinin ve zehirli kimyasalların salınmasına neden olabilir.
Depremle birlikte 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Kurtarma çalışmalarının ardından artık yavaş yavaş moloz kaldırma çalışmaları başladı ve yeni bir sorun daha gündeme geldi. Felaketin ne denli büyük etkiler bıraktığı günden güne ortaya çıkarken, biz bugün bu depremin çok değinilmeyen ve görülmeyen bir tehlikesinden bahsedeceğiz:
Asbest.. Yıkılan binaların yapımında kullanılan asbest, kurşun ve PCB gibi tehlikeli maddeler açığa çıkmış durumda. Bunlar, moloz kaldırma çalışmaları sırasında havaya ve yağışlarla da suya karışıyor. Ve önlem alınmazsa önümüzdeki günlerde sağlık sorunlarını artıracak gibi görünüyor.
Ne yazık ki geride pek çok enkaz bırakan bu depremlerin dikkat etmemiz gereken yüzü , özellikle inşaat alanlarında bulunan zehirli kimyasal asbest çünkü enkazlarda ortaya çıkan bu zehirli kimyasal, uzun vadede pek çok ölümcül rahatsızlığın sebebi olabiliyor.
Asbest, ısı ve elektrik yalıtkanlığı özelliği sayesinde tehlikesi fark edilene kadar ‘mucize mineral’ olarak adlandırılan kimyasal bir madde. Bu özellikleri nedeniyle yapılaşmada da oldukça fazla tercih ediliyor. Binalarda marley, marley ve parke yapıştırıcıları, duvar kaplamaları, boya ve sıvalar, kazan ve ısıtma sistemi conta izolasyonu, tesisat boruları, ‘eternit’ olarak bilinen çatı kaplamaları gibi pek çok yerde kullanılıyor. Bu nedenle Kahramanmaraş’taki deprem bölgesinde de ciddi bir risk unsuru olarak ortaya çıkıyor.