Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatayHatay Süper Teşvik İstiyor!

Hatay Süper Teşvik İstiyor!

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, diğer deprem bölgelerinden daha fazla zarar gören kentin süper teşvik kapsamına alınmasını önerdi.Kahramanmaraş merkezli depremlerin hayalet kente çevirdiği Antakya’da küçük esnaf da büyük yıkım yaşadı. 

ATSO BAŞKANI ÇİNÇİN:HATAY SÜPER TEŞVİK İSTİYOR!Şehir merkezine yakın bir noktada bulunan Küçük Sanayi Sitesi’ndeki 2 bin işyerinin tamamı enkaza döndü; makine ve tezgâhlar kullanılamaz hale geldiği bildirildi.ATSO BAŞKANI ÇİNÇİN:HATAY SÜPER TEŞVİK İSTİYOR!

Hatay’da merkezdeki binlerce esnafın dükkanı ile yüzlerce üretim tesisi yerle bir oldu. Ağırlıklı turizm, tarım ve ayakkabı sektörlerinde faaliyet gösteren 2 bin küçük işletmenin tamamına yakını yıkıldı.

MAVİ VE BEYAZ YAKALILAR GİTTİ

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin,konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Asrın felaketinin vurduğu Hatay’daki binlerce esnaf dükkanı ile orta ve küçük boy işletme yerle bir oldu. Hatay merkez ve bağlı 15 ilçesinde Esnaf Odası’na kayıtlı 49 bin 981 esnaf işletmesi vardı. Ticaret siciline kayıtlı ise 28 bin 454 iş yeri bulunuyordu. 

6 Şubat’taki iki büyük depremle sarsılan kent merkezindeki iş yerleri ya tamamen yıkıldı ya da ağır hasar aldı. 20 Şubat’ta yaşanan 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremler ise geriye kalanları da enkaz yığınına çevirdi.

İş adamları, yıkılan işletmelerin hızlıca ayağa kaldırılması için altıncı bölge desteklerinden daha güçlü bir teşvik paketine ihtiyaç duyduklarını ifade ediyor.Barınma ihtiyacı nedeniyle çalıştıracak işçi bulmakta güçlük çektiklerini söyledi.”

Çinçin,sözlerine şöyle devam etti:

“Mavi ve beyaz yakalılar şehri terk etti. Özellikle çocuklu aileler eğitim için çevre illere gitti. Tekrar ayağa kalkabilmemiz için süper bir teşvik paketine ihtiyacımız var” dedi.

‘İYİ MAAŞ’ VAADİ YETMEYEBİLİR

Hikmet Çinçin,

“Firmaların konteyner talebi karşılanmalı. Üreticiye yeni makine ve teçhizat verilmeli. Uzun vadeli finansman desteği sağlanmalı. Fazla maaş çalışanları geri getirmeye yetmeyebilir. Onlara tekrar sosyal güvence ve ümit vermek zorundayız. Bunu başarabilirsek üretime dönmek mümkün olabilir.

11 il afet ve OHAL bölgesi ilan edildi.

Ancak Antakya’daki yıkım diğer bölgelere göre daha fazla. Aynı teşvik kapsamına alınırsa bu adil olmaz.

– Buradaki insan tezgahını da kaybetti, üretim makinesini de kaybetti. Mavi ve beyaz yakalısını da tabii. Geri dönüş için güvenli ortamı sağlamamız gerekiyor.

– Antakya, Samandağ, Kırıkhan ilçelerinde süper teşvike ihtiyaç var.

Bunun içine makine hibesi de girer, düşük faizli ya da faizsiz kredi desteği de girer.

– Turizm sektörü için anıtsal binalar aslına uygun olarak yeniden restore edilmelidir.

– Hatay’ın sürdürülebilir bir hayata kavuşabilmesi için eylül ayında eğitime başlamamız lazım. Konteyner kent ya da çadır kentlerde eğitime başlamalıyız. Okulları açamazsak Hatay bir tercih yeri olmaz.”Dedi.

EN GÜÇLÜ TEŞVİK ALTINCI BÖLGEDE 

Türkiye’nin altı farklı bölgeye ayrıldığı teşvik sisteminde en güçlü destekler 6’ncı bölgede veriliyor.

Altıncı bölgede uygulanan teşviklerin başında; gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, sigorta primi desteği, faiz desteği ve yatırım yeri tahsisi geliyor.

Depremin vurduğu illerden Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır altıncı bölgede, Kahramanmaraş ve Osmaniye beşinci bölgede, Hatay ve Malatya dördüncü bölgede, Gaziantep ve Adana ise üçüncü bölgede bulunuyor.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER