CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur TBMM’de yaptığı konuşmada Hatay’da yıkık, acil yıkılacak ve hasarlı olduğu için girilemeyecek konut sayısının 302 bin olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Hatay’da biliyorsunuz şu ana kadar yaklaşık 100 bin çadır dağıtıldı ama Hatay’daki evsiz kalmış hane sayısı 302 bin, yani acilen bizim 200 bin çadıra ihtiyacımız var. Biz bunu diğer vekil arkadaşlarla birlikte her gün her gün söylüyoruz ama biz söylüyoruz biz duyuyoruz. Ne yazık ki bugün insanımız çaresiz, Hatay’daki insanımız perişan hâlde. Buradan diyoruz ki: Lütfen çadır, çadır, çadır…”
MEDENİYETLER KENTİ HATAY ŞU ANDA ÇARESİZLİĞİN KENTİ
CHP’li Güzelmansur Hatay’daki barınma sorununu, çaresizliği şu sözlerle anlattı:
“Hatay hoşgörü kenti, Hatay medeniyetler kenti, Hatay gastronomi kenti derlerdi, ama şu an ne yazık ki Hatay yıkık, harabe ve çaresiz bir kent. Biz bunun çaresizliğini yaklaşık otuz gündür yaşıyoruz; depremin ilk anından, ilk saniyelerinden itibaren biz bunu yaşadık ve kalan vatandaşlarımıza merhem olmaya çalışıyoruz.
Hatay’da toplam 350 bin bina stokunun yarısı hasarlı yıkık veya az hasarlıdır. Ne yazık ki Hatay’da tablo bu şekildedir ama Hatay’da ikinci bir dram yaşanıyor şu anda. Siz hiç, seranın altında 15 kişilik ailenizle birlikte otuz gündür yaşadınız mı? Siz hiç, bir arabanın içinde eşinizle, çocuklarınızla otuz gündür yaşadınız mı? Siz hiç, otuz gündür bir banyo yapmadığınız oldu mu? Siz, bir tuvalete gitmek için 500-600 metre yürüdüğünüz oldu mu? Ne yazık ki Hatay’da tablo budur. İki gün önce Hatay’da yağmurlu bir hava vardı, rüzgârlı bir hava vardı ve ne yazık ki bu yağmurlu havada bile benim Hataylı hemşehrilerim dışarıda kalmak zorunda kaldı. Ne yazık ki Hatay bu durumda.”
ÇADIRSIZLIK GÖÇÜ ARTIRIYOR
Bir aydır çözülemeyen çadır sorunu nedeniyle göçün artarak devam ettiğine dikkat çeken Güzelmansur “600-700 bin civarında insanımız Hatay’ın dışına çıktı; bu çaresizlikten bir an önce kurtulmak için. Bunların dönmeleri için diyoruz ki: Lütfen, bunlara en azından acilen çadır, acilen konteyner. Biz diyoruz ki bize çadır verilmiyor ama vatandaş gelip benden çadır bekliyor, telefonlarım susmuyor. Her zaman diyor ki: ‘Ben Hatay’a geri dönmek istiyorum ama çadır bulamazsam nerede kalacağım?’ Ben buradan tüm milletvekili arkadaşlarıma sesleniyorum: Lütfen, elinizi taşın altına koyun ve Hatay’a bir an önce gerekli çadırları gönderin.”
HATAY’DA AÇIK BİR İŞYERİ BİLE YOK, BORÇ ÖTELEME ÇARE DEĞİL
Borç öteleme ile esnafın, KOBİ’lerin ayağa kalkamayacağına vurgun yapan Güzelmansur konuşmasına şöyle devam etti: “Diyorlar ki: ‘Biz deprem bölgesindeki borçları öteliyoruz.’ Evet, öteliyorsunuz ama bu bir çare değil ki. Sizin bu borçları değil ötelemek, bunun en azından yarısını silmeniz lazım. Niye söylüyorum? Çünkü Hatay’da şu an bir iş yeri bile açık değil, tek bir iş yeri bile. Esnaf battı gitti, fabrikalar sahipleri battı gitti, buradaki insanımız orada perişan ama diyorlar ki: ‘Efendim, biz borçlarınızı altı ay öteledik.’ Onu da bazı bankalar faizli olarak öteliyorlar. Bu mu Hatay’a layık gördüğünüz durum?”