Çarşamba, Kasım 27, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelADET DÜZENSİZLİKLERİNİ CİDDİYE ALIN

ADET DÜZENSİZLİKLERİNİ CİDDİYE ALIN

Kadın sağlığının konularından birisi olan adet düzensizlikleri pek çok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Hurşide Cevlan da kadınların en sık yaşadığı sorunlardan birinin adet düzensizliği olduğunu belirterek, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Adet, yani regl; rahim içi dokusunun gebelik gerçekleşmediğinde vücuttan dışarı düzenli olarak atılmasıdır. Adet kanamaları kadın üreme döngüsünün bir parçasıdır. Medical Park Fatih Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Op. Dr. Hurşide Cevlan, ergenlikte başlayan adetin menopoza kadar devam ettiğini belirterek, adet döngüsü olarak adlandırılan iki adet dönemi arasının 21 ila 35 gün arasında, ortalamada 28 gün olduğunu kaydetti. Cevlan, farklı nedenlerle ortaya çıkabilen adet düzensizlikleri hakkında şunları söyledi;

ERGENLİK VE MENOPOZA YAKLAŞTIKÇA…
Adetlerin düzene girmesi iki yılı bulabilir. Ergenlikten sonra kadınların çoğunda adetler düzenli şekilde gelmeye başlar. Adet kanaması normalde ortalama 5 gün olmak üzere, iki ila yedi gün arasında sürer. Ancak bazı kadınların adetleri düzensiz gelir. Düzensizlik adetler arasındaki sürede, kanamanın miktarında ve devam ettiği sürede gözlemlenebilir. Adet düzeni doğum kontrol yönteminin değiştirilmesi nedeniyle de bozulabilir. Ayrıca adetleri düzenleyen östrojen ve progesteron hormonlarındaki dengesizlik nedeniyle de adet düzeni bozulabilir. Hormonlardaki dengesizliğin ise birçok nedeni vardır. Adet düzensizliği ergenlikte ve menopoza yaklaşırken sık görülür. Bu zamanlarda genellikle tedaviye gerek duyulmaz.

YÜZMEYE ENGEL YOK
Adet dönemlerinde denize girmenin sakıncalı olduğuna dair yaygın inancın tıbbi bir temeli bulunmuyor. Adetliyken denize girmek mümkün. Yüzerek adetten kesilmezsiniz, kanınız pıhtılaşmaz ya da karnınız ağrımaz.

STRES BİRİNCİ NEDEN OLABİLİR
Adet düzensizliklerinin en temel nedenleri şöyledir;
Stres,
Doğum kontrol hapları,
Uterin polipleri ya da miyomları,
İltihaplı pelvik hastalığı,
Polikistik over sendromu,
Prematüre yumurtalık yetmezliği,
Aşırı kilo alma ya da kilo verme,
Aşırı egzersiz,
Rahim kanseri,
Tiroid hastalığı,
Şeker hastalığı,
Karaciğer sirozu,
Hamilelik komplikasyonları,
Östrojen takviyeleri,
Kan inceltici ilaçların kullanımı,
Doğum kontrolü için spiral kullanımı,
Anti-depresanlar,
Östrojen ya da progesteron dengesizliği,
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?

Adet kanamasının normal periyodunun dışında olması: Adet kanamalarının beklenenden önce olması “polimenore”, beklenilen ay döneminden sonra olması “oligomenore” olarak adlandırılır. Adet arası kanamalar ise “metroraji” (ara kanama) olarak bilinir.

Adetlerin pıhtılı olması: Adetlerin normalde fazla olması “hipermenore” olarak tarif edilir. Adetlerin pıhtılı şekilde olması da normalden fazla olduğunu yani hipermenore durumunu gösterir. Çünkü normalde adet kanı içinde pıhtı hücreleri olmadığından adet kanı pıhtılaşmaz.

Adetlerin ağır ve sancılı olarak geçmesi: Adetlerin yoğun şekilde ağrılı geçmesine “dismenore” adı verilir. Dismenorenin organik veya organik olmayan pek çok sebepleri vardır.

Adetlerin normalden uzun sürmesi: Normalde adet kanaması 2 ile 8 gün arasında sürer ve kesilir. Reglin 8 günden uzun sürmesi “menoraji” olarak tarif edilir ve normal değildir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER