İskenderun’daki Pazar yerlerindeki çadırların toplamı söküldü, diğer çadırlarda halkın isteklerine uygun sökülmeye devam etmektedir.
AFAD Yetkililerinden aldığımız bilgiye göre: İskenderun’da 52 merkezde irili-ufaklı çadır yerleşim alanları bulunmaktadır. 17 Merkezde de Konteyner kentler kurulduğu ve şimdiye dek kurulan konteyner kentlerde 8 bin insan yaşamaya başladığı belirtildi.
Konteynerlerin içinde devletin karşıladığı sıcak su, televizyon, buzdolabı, masa, sandalye, dört adet yatak bulunmaktadır. Bütün ihtiyaçlar devlet tarafından karşılandığı ve insanların yaşamına yönelik eksikliklerin olmadığı belirtildi.
AFAD Yetkilileri İskenderun için konteyner eksikliği bulunmadığı hatta talep edilenin yüzde otuzundan fazlası olduğu belirtiliyor. Ayrıca çadırlarda bulunanların sağlıksız şartlarda yaşadıklarını ve bunlarında hafif hasarlı evlerine dönmelerini istediklerini de belirtiyorlar.
Evleri yıkılanlar, ağır hasarlı olan ev sahipleri ve kiracılara ikinci kira yardımı ödendiğini ancak bir çok insan yeniden kira yardımı yerine, konteyner kentlere dönmek istediklerini, çünkü devletin verdiği kira yardımları ile ev tutmalarının mümkün olmadığını söylüyorlar.
Üsküdar Belediyesi Konteyner Kentte Yaşayanlarla Görüştük.
Ev Kiraları Çok Yüksek, Kalabalık Aileler Konteynerlere Sığmıyor.
İskenderun Teknik Üniversitesinin yanındaki bölgede kurulan ve Üsküdar Belediyesi tarafından yapılan çadır kentlere bir buçuk ay önce taşınan depremzedelerle görüştük.
Veysi Erkem, kiraların yüksekliğinden ötürü bir süre çadırlarda kaldıklarını ve bir buçuk ay öncede Üsküdar belediyesinin yaptığı bu konteyner kente taşındıklarını ve çadırlardan daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Veysi Erkem “Konteyner 4 kişilik ama bir altı kişi kalmak zorunda kalıyoruz. Evimiz yıkıldı, yıkılan evde kalan altı kişi bize bir konteyner verdiler. Ne yapalım başımızı sokacak bir yer bulduk. Devlet evlerimizi yeniden yapar da o evlere taşınırız. Şimdilik idare ediyoruz. Devletin verdiği kiraya ev tutmak mümkün değildir, bize verilen kiralar kiracı 3 bin, ev sahibi olan yıkılanlara 5 bin lira veriliyor. İskenderun’da kiralar 8 bin liradan başlayıp, 20 bine kadar çıkıyor. İnsanlar nasıl ev kiralasınlar, kalabalık ailelere ancak bir konteyner veriliyor. Ne yapılım devlet bunları düşünmelidir.”
Emrah Gün’de Üsküdar Belediyesinin yaptığı konteynerlerde kalıyorlar. Konteynerlerde 9 kişi kaldığını, kendi evlerinin üç kat olduğunu ve üç katında yıkıldığını belirtiyor. “Bizim üç kat evimiz vardı, yıkıldı. Bize devlet bir kat yardımı yapacakmış, bizim iki evimiz gitti. Yine biz kalabalık aileyiz, bir tek konteyner verdiler ve 9 kişi kalıyoruz. Bunu da AFAD yöneticileri düşünmelidir.”
Üsküdar Belediyesinin yaptığı konteyner kentte, kreş, otopark, kafeterya, çocuklar için oyun sahası ve parklar bulunmaktadır.
Kira Yardımı Yerine Yeniden Konteynere Dönecekler Dilekçelerini Versinler ve Beklesinler.
Evleri yıkılan ve ağır hasar olanlar önce kira almak için müracaat edenler kira yerine yeniden konteyner için baş vuruyorlar. Başvuranlar neden konteyner için başvurduklarını şöyle açıklıyorlar. “Kiralar yüksek, kiraya ev bulmak zor, bize verilen kira yardımları ile ev bulmamız mümkünü yoktur. Bunun için bizler yeniden konteyner kente başvurduk” diyorlar. AFAD yöneticileri ise kiradan, konteynere dönüşmesi şimdi mümkün değildir. “Bunun için yasal bir düzenleme, yeniden bir bütçe yapılmalı, ondan sonra bu talepler dönüşebilir. Bunun için vatandaşlarımız başvurusunu yapsınlar, yani dilekçelerini yazıp, bize bildirsinler ve düzenleme yapıldığı zaman bu haktan yararlanabilirler.” Şeklinde vatandaşa bilgi veriyorlar.