Merkez Bankası‘nın Faiz Kararı Bankaya Gecikmiş Borcu Olanları Üzecek.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) açıkladığı Aralık 2022 verilerine göre bankalara olan toplam borç (bireysel ve ticari) 2021’deki 1 trilyon 788 milyar lira seviyesinden 2022’de 2 trilyon 751 milyar liraya yükseldi. Yani borçlar bir yılda 963,1 milyar lira -yaklaşık 1 trilyon lira- arttı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bakanımızın (Mehmet Şimşek) atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, ‘hayırlı olsun’ dedik” açıklamasıyla birlikte, faiz artırımına artık kesin gözüyle bakılıyor.
Durum böyleyken Merkez Bankası’nın 22 Haziran’da olası faiz artırımı, bankalara olan kredi kartı ve avans hesabı borcunuzu doğrudan etkileyecek. Borcun geri ödeme faizi artacak. Ancak bayram sayesinde faizin yansıması ağustosu bulacak.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki toplantının ardından 22 Haziran Perşembe günü saat 14.00’te yeni faiz kararını açıklayacak.
Finans kuruluşlarının tahminlerinin ortalaması ise 6,5 puanlık bir artışla faizin yüzde 15’e yükseltileceği yönünde. Temmuz ve ağustos aylarındaki artışlarla da faizin yüzde 8,5’ten yüzde 25’e çıkartılacağı tahmin ediliyor. Bazı finans kuruluşları Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 40’a kadar çıkartacağını öngörüyor.
Yüzde 35 Artacak
Bununla birlikte Merkez Bankası’nın kredi kartı ve nakit avans borçları için uyguladığı referans faiz oranları da güncellenecek. 1 Ekim 2018’de Merkez Bankası politika faizi yüzde 24 seviyelerindeyken Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranını yüzde 2,25, aylık azami gecikme faiz oranı ise yüzde 2,75 olarak belirlemişti. Eğer banka faiz oranını yüzde 24 ve üzerine alırsa borçlara uygulanan faiz oranı yüzde 35 artmış olacak.
Merkez Bankası’nın azami akdi faiz oranı uyarınca halen kredi kartında gecikme faizi yüzde 1,36 olarak uygulanıyor. Ancak, Merkez Bankası’nın politika faizini artırması, mevcut kredi kartı ve avans hesabına uygulanan faizin da artması anlamına geliyor.
Ancak bankalara olan borçlara uygulanan faiz artışı, ağustos ayını bulacak. Çünkü bankalar, her ayın sondan beşinci iş gününde bir sonraki ayın faiz oranlarını ilan ediyor. Bu ay bayram olduğu için temmuz ayı faiz oranı, Merkez Bankası’nın faiz kararını açıklayacağı 22 Haziran’dan önce belirlenecek. Bu nedenle Merkez Bankası faizi artırsa bile, bankaların kredi kartı ve avans hesaplarına uygulayacağı faiz artışı ağustosa kalmış olacak.