Perşembe, Kasım 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay2 ay uzatma beklentimizi karşılamadı

2 ay uzatma beklentimizi karşılamadı

 

Hatay Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Aziz Fatih Yılmaz, HRT’de katıldığı canlı yayın programında, esnafın taleplerini ve yaptıkları faaliyetleri anlattı. Yılmaz, mücbir sebep halinin iki uzatılmasının beklentileri karşılamadığının altını çizdi.

 

6 Şubat deprem felaketinin ardından toparlanmaya çalışan esnafın en büyük destekçisi olan Başkan Yılmaz, esnaflara yönelik çalışmalardan, yapılması planlanan çalışmalardan bahsederek, esnafın en büyük isteklerini de yetkililere iletti.

 

Esnafları sabırlı olmaya ve kentin ayağa kalkması sürecine destek olmaya çağıran Başkan Yılmaz, ayrıca Hatay Valisi Mustafa Masatlı’ya da kent için yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

 

Başkan Yılmaz, programda yaptığı açıklamada; “6 Şubat depremi Antakya’mız ve Hatay’ımız için felaket bir yıkım oldu. O günlerden bugünlere gelebilmek bizim için büyük bir şans. Ama bundan sonrası daha iyi olacak. Bizim en büyük ekonomimiz Uzun Çarşı’ydı. Orada büyük hasar aldık. Valilik ve AFAD tarafından 30’a yakın prefabrik çarşı yapıldı. 7500 esnafı Valimiz Mustafa Masatlı’nın öncülüğünde buralara kura yöntemiyle yerleştirdik. 10 bin başvuru vardı. Açıkta olan esnaflarımız var. Ancak şehrimiz yapılanma içerisinde. Her yere prefabrik çarşı yapmak uygun olmaz. Bundan sonrası atıl durumda kalacak diyerek prefabrik çarşı yapımını durdurduk. Muhasebecilere, nakliyecilere, elektronikçiler, yiyecek içecek üzerine çarşı yapıldı. Son olarak gastronomi çarşısı yapıldı. Eski Akademi Hastanesi’nin arkasında yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Şehrin markaları olan firmalarımız orada faaliyet gösterecek. Sıkıntı ve sorunlarımız elektrik ücretleri AFAD tarafından karşılanıyordu. Artık sayaç takılacak. Her şeyi de devletten beklemememiz lazım. Artık toparlanma sürecine girdik. 6 Şubat’a bakıldığında şu an cennette yaşıyoruz diyoruz.

 

KENT MERKEZİNİN 1 YIL İÇERİSİNDE TOPARLANACAĞINA İNANIYORUM

 

Kent merkezinin 1 yıl içinde toparlanacağını umuyorum. Gördüğüm rezerv alan olan yerlerde Cumhuriyet, Armutlu, Gazi Mahallesi’nde inşaatlar çıkmaya başladı. Gülderen’de Dikmece’de evlerin bittiğini gördük. 600 konutları da Mart ayında teslim edecekler. Esnafımız toplumun bel kemiğidir. Esnafımız olmazsa olmaz. 6 Şubat öncesinde 51 bin esnafımız vardı. Esnaf odası başkanımız Abdulkadir Teksöz vefat etti. Genel sekreterimiz Arzu hanım. Bizim için büyük kayıp oldu. 6 Şubat’tan sonra binamız da yıkıldı. 40’a yakın odamızın binası yıkıldı. 9 Mart’ta ben göreve geldim. Valilik tarafından bize bir okul verildi. Esnafın işlerini orada yürüttük. 56 bin esnafımız var Hatay genelinde. 56 bin esnaf 69 oda ile faaliyet gösteriyoruz. HESOB Başkanımızı ve genel sekreterimizi kaybetmek bizi çok üzdü. Her yer yıkılmış. O zaman muhasebecimiz ve 2 kişi ile faaliyete başladık. 6 ay okulda faaliyete başladık. 6 ay sonra bir yer kiraladık. Toparlanma süreci tüm odalarımızı bir araya toparlayabilmemiz için adliyenin karşısındaki mekanımızda toplandık. Orada en az 1 yıl buradayız dedik. Antakya, Samandağ, Kırıkhan, Hassa ve Defne ilçelerimiz ağırlıklı olmak üzere diğer ilçelerimizden de bize dönüşler yapıldı. Bunların bilgisayar, masa, sandalyesi derken zor süreci atlattık. Şu an geçici hizmet binamızı da yaptık. Şu anda da orada faaliyet gösteriyoruz.

 

AYAKKABICILAR ÇARŞISININ YIKIMINA BAŞLANDI

 

Ayakkabıcılar Çarşısı’nın yıkımına başlandı. Çarşı komple yıkılacak, aslına uygun şekilde yapılacak. Kuyumculara, ayakkabıcılara bir çarşı yapıldı. Çarşımız eskisinden daha güzel bir şekilde yeniden yapılacak. Çarşının en kısa sürede bitmesi için konunun takipçisi olacağız.

 

MÜCBİR SEBEP HALİNİN 2 AY UZATILMASI BİZİ RAHATLATMADI

 

Mücbir sebep halinin 2 ay uzatılması bizi rahatlatmadı. Basın açıklaması da yaptık. Muhasebeciler Odası, esnaf odası ve STK’lar olarak bir araya gelerek yeniden uzatılması için çağrı yapma durumumuz var. Biz merkez Antakya olmak kaydıyla 5 ilçemizle birlikte en az 5 yıl mücbir sebep halinin sürmesini istiyoruz. Hala kendine gelememiş bir şehrin ayağa kalkması için bu durumun devamı lazım. Mücbir sebep halinin devamıyla birlikte 2 yıllık ödeme planı olmasını ve esnafımızın daha kolay şekilde ödeyebilmesini istiyoruz. Hem geçmişten gelen vergi ve primleri, hem de mevcut primlerin 72 ay, 60 ay gibi sürelere yayılmasını istiyoruz. Bu konunun da takipçisiyiz.

 

YILIN AHİSİ MUSTAFA AMCA

 

Ahilik Haftamızı 23-28 Eylül’de kutluyoruz. Ahi Evran bizim kültürümüz. Biz 3 isimle müracaat etmiştik. Hatay’da valimiz nezaretinde yılın ahisini seçtik. Uzun Çarşı’da fanus üreticimiz Mustafa amcamızı yılın ahisi seçtik. Bakanlığa da bildirdik. Yılın ahisi Hatay’daki Mustafa amcamız olacak inşallah. 28’inde yılın ahisine kaftan verilecek. Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla Mustafa amcamız ahilik kaftanını giyecek.

 

ZİNCİR MARKETLER DEPREMDEN SONRA DAHA DA ARTTI

 

Emeklilik gün sayısının 7200’e indirilmesinin yanı sıra emekli maaşlarının da asgari ücret seviyelerine çıkartılmasını istiyoruz. Bu konuda TESK olarak başvurularımız mevcuttur. Zincir marketler depremden sonra daha fazla arttı. Yerel esnaf ve toptancılar bitme aşamasında. Kontrolsüz şekilde açılmaya başlandı. Buna engel olunması lazım. Mahalledeki bakkal ve büfeci işyerini kapatıyor. Bu konuda yetkililerimize de üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulunuyorum. Ben HESOB Başkanı olarak tüm esnafımın sanatkarımın yanındayım. Biz bu şehrin ayağa kalkması için gövdemizi taşın altına koymaya hazırım. Esnafımız müsterih olsun. Yarınlar bugünden daha iyi olacak inşallah” ifadelerini kullandı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER