Salı, Eylül 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaAntakyaDekuk Şelalesindeki patlama yargıda

Dekuk Şelalesindeki patlama yargıda

Antakya Çevre Koruma Derneği (AÇKD) Yönetim Kurulu, Defne İlçesi Harbiye Mahallesi dağ yamacında bulunan Dekuk Şelalesinde yapılan patlama kabul edilemeyeceğini söyledi ve suç duyurusunda bulundular.

Antakya Çevre Koruma Derneği olarak patlamanın olduğu ilk gün Hatay Valiliğine şikâyet dilekçemizi sunarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünü göreve davet ettiklerini söyleyen AÇKD Başkanı Nilgün Karasu, “Yaşam alanlarımızı, doğal güzelliklerimizi birkaç şirket biraz daha fazla kazansın diye kurban olmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Karasu, açıklamasına şöyle devam etti:

Dekuk şelalesi, Sonbahar aylarında yağmurların başlamasıyla oluşan ve İlkbaharın sonlarına kadar şarıl şarıl akan doğal bir şelaledir. Etrafındaki tarlalar endemik bitkilerle doludur. Yılın her mevsimi vatandaşların mesire yeri olarak kullanılır, yürüyüş parkuru, piknik yeri, yaz sıcağında serinlemek isteyenlerin vazgeçilmez adresidir Dekuk.

Depremin hemen ardından parsel parsel madenciliğe bırakılan şehrimizin dört bir tarafını taş ocakları işgal etti. Yerleşim alanlarımız, meralarımız, tarım ve zeytinlik alanlarımız sırayla taş ocaklarına kurban giderken şimdide nefes alabileceğimiz birkaç alanımızdan biri patlamanın etkisiyle yok edildi. İkinci deprem felaketimiz olan taş ocakları her geçen gün doğamızı biraz daha yok etmeye devam etmektedir.

Tüm bu yaşadığımız doğa katliamları ÇED gerekli değildir kararının sonucudur.  Dekuk Şelalesinin tahribatına neden olan patlamayı gerçekleştiren taş ocağı şirketi  Özaykut Yapı Anonim A.Ş.’ne 28 Ocak 2024 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nda “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.

Bizler Antakya Çevre Koruma Derneği olarak patlamanın olduğu ilk gün Hatay Valiliğine şikayet dilekçemizi sunarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünü göreve davet ettik. Hemen akabinde Cumhuriyet Başsavcılığına Özaykut Yapı Anonim A.Ş.’i ve ilgili kurumlar ile ilgili suç duyurumuzu yaptık.

Konu ile ilgili gerekli caydırıcı cezalar uygulanana kadar ve şelale eski haline getirilinceye kadar konunun takipçisi olacağız. Her isteyen istediği yerde dinamit patlatamaz. ÇED gerekliliğin kaldırılması ve ilgili kurumlar gerekli denetimleri yapmadıklarından dolayı doğa katliamlarına her gün yenileri ekleniyor. Yeter Artık!! Yaşam alanlarımızı, doğal güzelliklerimizi birkaç şirket biraz daha fazla kazansın diye kurban olmasına izin vermeyeceğiz. Yüz yıllık şelale, taş ocağına kurban edilemez.”

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER