Yaklaşık 100 Milyon TL’ye karşılık olan 2,5 milyon Avroluk proje kapsamında Antakya Esenlik mahallesindeki Hayrettin Özkan Ortaokulu, kapsayıcı eğitim modeli oluşturacak şekilde yeniden inşa edilecek ve engelli çocukları da kucaklayacak.
Kısa adı UNDP olan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 2023 Şubat depreminde çevresiyle birlikte yıkılan Hayrettin Özkan Ortaokulu’nun yeniden inşasına başlamak için geçtiğimiz günlerde bir temel atma töreni düzenledi.
Hırvatistan Hükümeti tarafından tahsis edilen 2,5 milyon avro ile UNDP, 16 derslikli okulu yeniden inşa edecek ve tam donanımlı hale getirecek. Bu okulda aynı anda 480 öğrenci eğitim görebilecek.
Ayrıca biri Adıyaman’da diğeri Kahramanmaraş’ta olmak üzere iki okul daha engelli öğrenciler ve öğretmenler için tam erişilebilirlik sağlayacak şekilde donatılacak; en az on engelli öğrenciye tekerlekli sandalye ve diğer yardımcı cihazlar sağlanacak ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile iş birliği içinde kapsayıcı eğitim için kılavuzlar hazırlanacak.
Hayrettin Özkan Ortaokulu yeniden inşa edildikten sonra ikili eğitim sistemiyle günde 1.120 öğrenci ve öğretmene ev sahipliği yapacak.
UNDP’nin “kimseyi geride bırakmama” ilkesi doğrultusunda, okulda en son teknolojiler ve evrensel tasarım ilkeleri kullanılarak engelli çocuklar ve yetişkinler için tam fiziksel erişilebilirlik sağlanacak. Ayrıca, engelli öğrenciler için yardımcı cihazlar ve gerektiğinde kişisel yardım gibi özel destekler de sağlanacak.
Antakya’nın depremden zarar gören Esenlik Mahallesi’nde bulunan ve toplam 2.923 metrekarelik bir alana sahip Hayrettin Özkan Ortaokulu yeniden inşa edilecek. Okulda spor aletlerinin bulunduğu çok amaçlı salon, hazırlık odasıyla birlikte tiyatro salonu, yemekhane-mutfak, giyinme odaları, kafeterya, kütüphane, fen laboratuvarı, rehberlik odası, okul-aile birliği odası, destek eğitim odası ve iki öğretmen odası bulunacak.
Yaklaşık on ay önce MEB ile bir Mutabakat Zaptı imzalayan UNDP tarafından okul için farklı olası alanlar araştırıldı; yeniden inşa edilecek okulun afete karşı dayanıklı hale getirilmesi için detaylı zemin etüdü yapıldı; öğrenciler, aileler, öğretmenler ve idari personel için ihtiyaçlar değerlendirildi ve bir konsept tasarım ile mimari proje hazırlandı. Okulun inşaatının en geç Eylül 2025 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.
Girişim, okulun yeniden inşasının yanı sıra öğretmenler ve okul personeli için kapsayıcı eğitim programları sunacak ve engelli öğrenciler ve öğretmenler de dahil olmak üzere herkesin modern, güvenli ve son teknoloji bir öğrenim ortamına erişimini sağlayacak.
Okul tasarımı, aynı zamanda Türkiye’nin eğitime yönelik dijital ve yeşil dönüşüm hedefleriyle uyumlu olarak yeşil ve enerji verimli özellikleri de içerecek. Bu husus, Hatay’daki eğitim sisteminin yalnızca eski haline getirilmesini değil, aynı zamanda geliştirilmesini ve öğrencilerin gelecekteki zorluklara hazırlanmasını sağlamak açısından büyük önem taşıyor.
Hatay Vali Yardımcısı Gökay İçen, “Depremden etkilenen bölgedeki engelli çocukların eğitime sınırsız erişiminin yeniden sağlanması hayati önem taşıyor. Engelli çocukların akranlarıyla birlikte öğrenebilmeleri ve oynayabilmeleri için hem mimari hem de yaklaşım olarak engelli dostu bir model oluşturmaya yönelik bu girişim için Hırvatistan ve UNDP’ye müteşekkiriz.” dedi.