Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı M. Hüsnü Bozkurt, ADD Genel Başkan Yardımcıları Özgür Kırdar, Özgür Çınar, Safa Yenice ve Gürhan Akdoğan ile ADD Genel Sekreteri Durur Gök, derneğin İskenderun şubesini ziyaret etti.
Atatürkçü Düşünce Derneği, Arsuz Belediyesi ve CHP İskenderun ilçe örgütü işbirliğiyle İskenderun’da düzenlenen “6 Şubat depremi ve Suriye olayları sonrası Hatay” konulu konferans için kente gelen ADD genel merkezi yöneticileri, kentte derneğin şubesinde yönetim kurulu ve üyelerle sohbet etti. ADD İskenderun Şubesi Başkanvekili Şenay Yılmaz ve yöneticiler tarafından karşılanan Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Bozkurt ve beraberindekiler, ziyarette ADD üyeleri ve hazır bulunan bazı meslek kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüştü.
Adapazarı ve Gölcük’te asker kurtardı, yağmayı önledi
6 Şubat depremlerini, depremin ikinci yıl dönümünde gazetemize değerlendiren ADD Genel Başkanı Hüsnü Bozkurt, deprem sürecini iki yıl önce alandan takip ettiklerini, ilk ve ikinci yıl dönümünde de Hatay’da olduklarını söyledi. ADD Genel Başkanı Bozkurt, “Atatürkçü Düşünce Derneği genel merkezi olarak ilk günlerden itibaren buradaydık. 15 günde deprem bölgesinde aşevleri açtık, yardım tırlarıyla acil ihtiyaçları gidermeye çalıştık. 11 ili ve bütün ilçelerini dolaştık. Tabi gördüğümüz manzara iyi değildi. Ben 1999 Marmara depreminde de Adapazarı ve Gölcük’te hekim olarak görev yaptım. Gördüğümüz manzara çok iç acıtıyordu. Adapazarı depremi de çok büyük bir deprem. Orada 17 Ağustos‘ta oldu, 18 Ağustos günü Konya’dan bir grup doktorla gittiğimizde her enkazda askeri birlikler kurtarma çalışması yapıyordu. Her enkazın başında 24 saat nöbetçi bir askeri ekip vardı. Ne yağma yaşandı orada ne bilmem ne. Buraya geldiğimizde maalesef kötü tabloyla karşılaştık. İlk üç gün asker yoktu. Hemen yakında İskenderun’da deniz üssü, Malatya’da ikinci ordu karargahı, Kayseri’de hava indirme ve komando birlikleri olmasına rağmen, maalesef ilk günlerde silahlı kuvvetlerin depreme müdahale etmemesinin sıkıntıları yaşandı” değerlendirmesini yaptı.
“Antakya 8-10 yılda eski haline kavuşamayacak gibi görünüyor”
Depremin birinci yıldönümünde Hatay’da, İskenderun’da olduklarını anlatan ADD Genel Başkanı Bozkurt, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Bugün gördüğüm şey hala depremin yaraları sarılmış değil. Örneğin belki Elazığ, belki Adana, belki Gaziantep merkezi çok fazla etkilenmedi ama özellikle Kahramanmaraş merkez, Adıyaman merkez, Hatay’da Antakya, Samandağ, Defne, Hassa, Kırıkhan, Belen, İskenderun, Arsuz, Dörtyol çok etkilenen yerler. İki sene geçmesine rağmen hala çok ciddi eksikler var. Bunu gördüm. Daha ötesini söyleyeyim; 600 bin konut yapılacağına dair söz verilmesine rağmen, bitirilen konut sayısı 150 binle ifade ediliyor ama anahtarını alabilen hak sahibi bunun yarısı bile değil henüz. Deprem bir doğal olay. Sizin aracılığınızla şunu söylemek isterim; deprem bir ceza değil, bilmem ne değil. Bu bir doğal olay. Japonya’da 8,5 şiddetinde depremde bir kişinin bile burnu kanamazken bizde 6,5- 7 şiddetindeki depremlerde binlerce insanımız kaybediyorsak, bu bizim bilime aykırı yapılaşmamızın, akıllara durgunluk verecek bir sorumsuzlukla bu hükümet tarafından ilan edilen özellikle imar aflarının bir sonucudur. O imar aflarında iskana açılan binalarda binlerce insanımızı kaybettik. Bunların ders olmasını diliyorum. Bütün deprem bölgesinde 15 milyon insanımız yaşıyor, hepsine baş sağlığı diliyorum, acılarını paylaşıyorum. Acılar üzerinden siyaset yapmayı da doğru bulmuyorum. Bu söylediklerim de siyaset yapmak amacıyla değil bunlar bir daha olmasın burada bir daha hata yapılmasın anlamında söylemeye çalışıyorum. Bu gidişle Antakya daha 8-10 yılda eski haline kavuşamayacak gibi görünüyor. Bu çok üzüntü verici. Çünkü Antakya, Hatay, aynı zamanda bir dünya şehri. Çok önemli bir şehir.”