Cumartesi, Mart 15, 2025
No menu items!
Ana SayfaHatay"Sağlık sistemimiz artık işlemez haldedir"

“Sağlık sistemimiz artık işlemez haldedir”

Hatay Tabip odasının  14 Mart Tıp Bayramı mesajı dün sabah Antakya Cumhuriyet anıtındaki çelenk sunumu sonrası oda başkanı Dr Sevdar Yılmaz tarafından okundu.
HTO başkanı Dr.Sevdar  YILMAZ,Son yıllarda sağlık sisteminde yapılan değişiklikler ile sağlık hizmetinin ticari boyutunun ağır basması ve sağlık alanında yozlaşmalara yol açması sonucunda gelinen noktada ülkemiz sağlık sisteminin, yenidoğan skandalında olduğu gibi artık işlemez ve çökmüş duruma geldiğini kaydetti.
Özel sektörün kamu kaynaklarıyla büyütüldüğü, kamu sağlık kuruluşlarının işletme haline getirildiği, vatandaşın cepten sağlık harcamalarının giderek arttığı, dolaysıyla sağlığın piyasa koşullarına terk edildiğini söyleyen HTO başkanı Dr, Sevdar Ylılmaz; Bunun sonucunda Yenidoğan bebeklerin ölümü üzerinden bile para kazanmayı düşünen bir “sektöre” dönüştüğünü bildirdi
. Son 20 yılda kamudaki yatak sayısının % 130 artarken özel sektörde % 450 arttığını, kazanç getirmeyen koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli kaynak ayrılmadığını,olanakların ise daha kazançlı olan tanı ve tedavi hizmetlerine kaydırıldığını belirten oda başkanı Dr. YILMAZ sıklıkla eleştirdikleri mevcut sağlık sistemi yerine başka bir sağlık sistemi getirilebileceğini kaydettiği açıklamasında bunları şöyle sıraladı.
“Sağlık finansmanında içinde hastalardan alınan katkı paylarının yer aldığı prime dayalı bir finansman modeli uygulanmakta. Bizim önerimizde sağlık merkezi bütçeden finanse edilecek. Katkı payları, ilave ücretler, tamamlayıcı sigorta gibi ücretler gerekmeyecek.
• Sağlık hizmetini sunan ve finanse eden aynı kurum olacak. Sağlık Bakanlığı ruhsat verdiği ilaçların tamamını ödeme listesine alacak. Kamu kaynakları ile özel sağlık kuruluşlarının finansmanına son verilecek.
• Öncelik, koruyucu sağlık hizmetleri olacak. Basamaklandırılmış bir sağlık sistemi kurulacak. Bütün çalışma, üretim ve eğitim alanlarını kapsayan entegre bir sistem haline getirilecek. Bölgesel ihtiyaçlara göre merkezi olarak planlanacak.
• Sağlık politikaları belirlenirken hem uygulama hem denetim süreçlerinde meslek örgütleri, sendikalar ve toplum temsilcilerinin katılımı sağlanacak. Sağlık yönetimi kamunun yönetiminde olacak. Taşeron, hizmet alımı, kamu özel iş birliği gibi uygulamalar olmayacak.
• Hastane yönetimlerinde, karar süreçlerinde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının demokratik katılımı ile mesleki özerkliklerinin yeniden kazanılması sağlanacak.
• Hekimleri ve sağlık çalışanlarının hakları korunacak, liyakat ve ekip çalışması esas alınacak.
• Çalışma ortamlarında iş güvenliği sağlanacak, sözleşmeli çalışma olmayacak. İnsanca yaşayabilecek bir ücret garantisi verilecek.
• Sağlık ortamları özellikle kadın çalışanların ihtiyaçları gözetilecek şekilde donatılacak; yönetimlerde cinsiyet kotası uygulanacak.
• Sağlık kurumlarında niteliği ölçen; polikliniklerde hastaya ayrılan süre, hastanede yatış süresi, komplikasyon oranları, iyileşme oranları gibi objektif olarak evrensel ölçekler ve kriterler kullanılacak.
• İş barışının sağlanması için sağlık çalışanları arasındaki kadro farklılıkları kaldırılacak.
• İşyeri hekimleri işverenlerden maddi olarak bağımsızlaştırılacak ve yetkileri olan bir sistem kurulacak.
• Sağlık personeli atamalarında güvenlik soruşturmaları, çalışırken hukuksuz açığa almalar kaldırılacak.
Başka bir sağlık sistemi ve başka bir hekimlik ortamı mümkün!”
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER