Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelZor Yaşamın insanları:Yörükler

Zor Yaşamın insanları:Yörükler

Hatay’ın Hassa ilçesi Akbez bölgesine göçer konar olarak yerleşen Yörükler, devlet yetkililerinden çadırlarını ağıllarını kuracakları, küçükbaş hayvanlarının da otlayacağı meralar istediler.

Ataları Kayılar gibi bin yıldan fazladır bu coğrafyada Konya ve Hatay Hassa yöresinde göçer konar olarak yaşayan Yörükler, daralan meralar ile konaklama yerleri konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ediyor.

Hassa Akbez’de dağlık alanda çadırlarını kuran ve ilçe ile çevre illerde büyük bağları, akrabalıkları bulunan Yörükler zaman zaman yakınlarını tam bir şölen ortamında ağırlıyorlar.

Hassa ve Akbez’den yakınlarını konuk eden Yörükler, yetiştirdikleri küçükbaş hayvan etinden kendilerine has sacda kavurmadan, köy tavuğuna, kısıra, sac böreğinden, ekmeğe, salatadan mis gibi yayık ayranına, hatta göletlerde tuttukları balık kızartmasının da bulunduğu tam bir ziyafet sofrası hazırlığında herkes çalışıyor.

Geniş alana yayılı ağıllarında küçükbaş hayvanları, kıl çadırlarının yakınında kurdukları ocaklarda yemeklerini pişiren Yörükler konar göçer yaşamı asırlardır sürdürdüklerini belirterek “Her tarafta akrabalarımız var. Kırıkhan’da İslahiye’de, Kahramanmaraş’ta, Gaziantep’te Konya’da” dedi.

BİZİM HAYATIMIZ ZORDUR

Konar-göçer yaşamın bugün çok zorlaştığını da ifade eden Yörükler “Böyle Hiçbir yerimiz yok, böyle perişanız! Biz devletten mera istiyoruz. Biz mallarımızı satmak zorundayız. Bizi kimse merasında tarlasında durdurmuyor. Herkes kovup çıkarıyor. Biz paramızla zor duruyoruz. Malımız da köye şehre sığmıyor. İşte böyle göçe-kona perişanız. Bize yer verseler, briketle çinkoyla bir yer yaparız, evimiz yerli olur, çocuğumuz rahat olur. Çocuklarımız kızlarımız çadır hayatıdır gelmiyorlar. Bizim hayatımız zordur” diye konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER