Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep ATAKAŞ’ın destekleri ile İSTE bünyesinde kurulan Metalografi Laboratuvarı açılışı büyük bir katılımla gerçekleşti. Özellikle, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin faydalanacağı laboratuvar; ev sahibi İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ, Hatay Milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU, İskenderun Kaymakamı Recep SOYTÜRK, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi DİNGİL, Deniz Üs Komutanı Dz. Kur. Albay Aykar TEKİN, İTSO Başkanı Levent Hakkı YILMAZ ve laboratuvarın kurulmasını sağlayan onur konuğu Recep ATAKAŞ’ın birlikte kestiği kurdele ile hizmete açıldı.
Misafirlere laboratuvardaki aletlerle ilgili bilgi veren İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Eyyuphan YAKINCI; “Microcut isimli cihazımız mikron mertebesindeki küçük sert katı malzemelerin kesilmesi için kullanılmaktadır. Burada, özellikle çelik ve diğer diğer sert alaşımların değişik ölçülerde hassas kesilmesi işlemini rahatlıkla yapmaktadır. Bakalitleme cihazımız ile kesilen sert malzemelerimizi farklı ölçülerde kaplama işlemini gerçekleştirebiliyoruz. Kaplanan malzemenin yüzeyinin temizlenerek parlatılması işlemini gerçekleştiriyoruz. Bu cihazların kullanımı ile hazırlanan örnekler mikroskop yardımı ile yüzey şekillenişinin ve değişik fazların detaylı incelenmesi yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
Laboratuvar açılışının ardından misafirler ve öğrencilerle birlikte Mühendislik ve Doğa Bilimleri Konferans Salonu’na geçildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından konuşan İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ; “Huzurlarınızda Atakaş Şirketler Grubu Yön. Kur. Başkanı ve hem BİLİMSEVER hem de hayırsever olan Recep ATAKAŞ’a teşekkür etmek istiyorum. Öğrencilerimizin gelişmesi için çok önemli olan bir laboratuvarın kurulmasına destek oldu. Bir şehir, üniversitesine ancak bu kadar destek olabilir. Biz bilim, sanayi ve teknoloji için Teknoversite olarak yola çıktık. Ülke olarak güçlü olmak zorundayız, güçlü olmak için de güçlü bir sanayi ve teknolojiye sahip olmalıyız. Bunun için Üniversite olarak elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Bununla birlikte, topyekûn başarı için bilimin toplumla içselleşmesi lazım. Bilimin ve aklın mağlup olduğunu görmek mümkün değildir. Dolayısıyla hep beraber, bilim aklıyla yürürsek, daha başarılı olacağımıza yürekten inanıyorum” dedi.
Daha sonra kürsüye davet edilen bilimsever iş adamı Recep ATAKAŞ; “Bu teknolojik çağda her şeye ulaşmak mümkün. Bir şey hariç; hayat tecrübesi… Bu da bitmeyen bir yolculuk aslında… Hayatta kötü mal almayın, aldanmayın, okulun dışındaki boş zamanlarınızda çalışın. Bu sizler için hayat tecrübesi olur. Dünyada hiç bir iş her zaman iyi gitmez. Bazen iyi bazen kötü gider. Bu nedenle farklı iş kollarında fırsatları kovalayın. Girişimci olun, sepetinizin içi çeşitli olsun. Geçmişte, Rusya’daki büyük bir firmayla (demir-çelik sektöründe) ülkemizde birlikte yatırım yapma konusunu görüşmek için Rusya’ya gitmiştik. Onlar bizim hakkımızda öyle bilgiler toplamışlar ki, bizi bizden iyi tanıyorlar. Yani iş yapacağınız insanları iyi tanıyın. Bu da size hayat tecrübesi olsun. Ortaklıklardan ayrılırken dostça ayrılacak argümanları geliştirin. Hızlı değişimin her alanda görüldüğü küresel dünyada sadece bilgiyi üreten değil aynı zamanda ürettiği bilgiyi ürüne dönüştüren ülkeler olmak zorundayız. Teknolojiyi sürekli satın alarak sürdürülebilir bir büyümeyi yakalamak değildir. Lütfen girişimci bir ruhunuz olsun. Yaptığınız işten heyecan duyun. Hayal kurun ama hayal içinde yaşamayın. Girişimci olmanın zorlukları sizi yıldırmasın. Kolay kazanılan şeyler kolay kaybedilir” dedi.
Konferansın sonunda Recep ATAKAŞ’a Teknoversite vizyonunu geliştirmek adına yaptığı katkılardan dolayı çiçek, ağaç dikim sertifikası ve plaket takdim edildi. Programın ardından, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ konferansa katılan misafirlere Üniversite Kampüsünü gezdirerek, yapımı devam eden inşaatlar hakkında bilgi verdi.