Kadınların yaşamını tehdit eden rahim ağzı kanserinin, erken teşhisle tedavi edilebilir olduğunu ifade edenİskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esen Çağşar, rahim ağzı kanserinden korunmak için HPV taraması ve düzenli smear testi yaptırmanın önemini vurguladı.
Kanserin, vücuttaki hücrelerin bozukluğu sonucunda kontrolsüz çoğalmaya başlamasıyla oluşan bir hastalık olduğunu ifade eden Op. Dr. Çağşar, “Serviks kanseri olarak bilinen rahim ağzı kanseri, oldukça yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Dünyada her yıl 500 binden fazla vaka görülür ve bunların yarısından fazlası ölümle sonuçlanır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1500’den fazla kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konmakta ve ortalama günde 2 kadın, bu kanser nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Rahim ağzı kanserinin başlıca sebebi, HumanPapilloma Virüsü (HPV)’dür. HPV, çoğu kişide belirti vermez. Kişi ancak Pap-smear testi (vajinal sıvıdan alınan örnekle yapılan test) ile virüsü kapıp kapmadığını öğrenebilir. HPV enfeksiyonları, kadınlarda rahim ağzı kanserinin yanı sıra; vajina, vulva ve anüs kanserlerine ve genital bölgede siğillere neden olabilir.HPV’nin bulaşmasıyla kanserin ortaya çıkması, bağışıklık sistemi iyi olan bir kişide 15-20 yılı bulabilmektedir. Bu süre, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde 5-10 yıl arasında bir süreye de düşebilir. Bu sebeple, hiçbir şikâyeti olmayan ve kendini sağlıklı hisseden kadınlar da tarama testlerini aksatmamalıdır” açıklamasında bulundu.
“Kanserden korunmanın en iyi yolu AŞI”
HPV’yebağlı kanser ve siğillerden korunmanın en kolay yolunun, HPV aşısı yaptırmak olduğunu ifade eden Op. Dr. Esen Çağşar, “Pap-Smear testiyle, rahim ağzı kanseri açısından yüksek riskli hastalar test edilip, önlem alınabilir. Bununla birlikte, HPV ve HPV kaynaklı rahim ağzı kanserinden korunmanın en kolay yolu, aşılanmaktır. HPV aşıları, sizi yüksek riskli HPV türlerine ve bu virüslerin yol açtığı rahim ağzı kanseri ve diğer kanserler ile genital siğillere karşı etkili bir şekilde korur.Tüm dünyada ve Türkiye’de yaygın olarak görülen HPV’ye karşı, toplam 130 ülkede HPV aşısı onaylanmıştır. HPV aşıları, virüs DNA’sı içermediklerinden, bağışıklığı engelleyici ya da kanser yapıcı özellikleri yoktur. Aşıların en sık görülen yan etkileri; enjeksiyon bölgesinde görülen şişlik, kızarıklık gibi reaksiyonlar olup, bunlar da hafif ve geçicidir” dedi.