Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDünya’nın en renkli festivali: Color Lıfe Fest Arsuz

Dünya’nın en renkli festivali: Color Lıfe Fest Arsuz

Dünyanın en renkli festivali olarak kabul edilen ‘Color Life Fest’, Hatay’ın turizm cennetlerinden Arsuz’u adeta rengarenk boyayacak. Dünyanın tüm renklerini içinde barındırması yanı sıra mutluluk, heyecan ve eğlence depolayarak hayatınıza unutulmaz renkler katabileceğiniz ‘Color Life Fest’in Hatay adresi Arsuz ilçesi Gözcüler Plajı olacak.
-HİNT FISILTISI-
50’den fazla ülkede kutlanan ve Hindistan’ın Holi Bayramı’ndan esinlenerek oluşturulan festivalde, katılımcılar, rengarenk olmanın coşkusunu yaşarken, Gözcüler Plajı’nı bin bir renge boyayacak etkinlik kapsamında unutulmayacak anılar da biriktirecek. Arsuz Kaymakamlığı ve Arsuz Belediyesi katkılarıyla 29 Temmuz 2018 Pazar günü gerçekleşecek olan Festival’de sahne alacak ünlü isimler ise renklere notalarını ekleyecek. Şehrin karmaşası ve gürültüsünden uzakta dilediğince eğlenebilecekleri bir ortam bulacak olan katılımcılar; Burak Yeter, Cielo, Arem Özgüç ve Arman Aydın’ı dinleme fırsatı bulurken, birçok ünlü DJ de performans sergileyecek.
-HİKAYESİ-
Hindistan’a özgü Holi Festivali’nin (Holi Fest) amacı, baharın gelişini kutlamaktır. Festival’e verilen diğer isim ise Renklerin Festivali’dir. Festival, adına yaraşır bir şekilde gerçekleşmektedir. Hint halkı, rengârenk toprak boyaları önce yüzlerine sürerler, daha sonra ise birbirlerinin vücutlarına atarlar. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgelemektedir.
Hint mitolojisine göre, kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu, birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır, ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp, kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur, fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu, bunun üzerine iranyakaşipu’yu öldürerek, yerine oğlunu getirir.
İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır. Özellikle Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir.
Festival’in başlamasından önce, insanlar, yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan “Holi-hai!” bağırışları yükselir. Holi’nin son gününde, insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar. Festival’in ikinci yani, son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, Farklı renk boyalarla dolmaya başlar.
Bu festival’de herkesin amacı eğlenmek ve baharın gelişini kutlamaktır. Şarkılar söylenir, danslar edilir, insanlar birbirilerine boya fırlatırlar. Festivalin bu geleneği ise yine tanrılar arasında geçen bir mitolojiye dayanır. Mitolojiye göre, Hint Tanrısı Lord Krishna, arkadaşı Radha’yı kıskanır. Çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken Radha’nın teni rengârenktir. Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar.
Annesi, oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun popülerlik kazanır ve zamanla bir Festival’e dönüşür.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER