Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelBELEN’DE, İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI…

BELEN’DE, İMAR BARIŞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI…

Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, mahalle muhtarlarımızla bir araya gelerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen çalışmaların ardından 6 Haziran’da yürürlüğe giren imar barışı konusunda bilgilendirmede bulundu.

Şehitler Abidesi Sosyal Tesiste gerçekleşen kahvaltılı programının ardından bilgilendirmede bulunan Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu yaptığı konuşmada, hükümetimiz tarafından yıllardır bekleyen ve büyük bir memnuniyetle karşılanan İmar Barışı 13 milyona yakın konutu ilgilendirmektedir.

Ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapı stoku ile ilgili kayıt, proje veya başka bir belge bulunmadığından bu yapıların uğrayabileceği afet riskleri ile ilgili sağlıklı analiz yapılamamaktadır. Ruhsata aykırılıkların giderilemediği için de gittikçe büyüyen sorunlarla karşılaşmaktayız. Ruhsat ve eklerine aykırı yapılar nedeniyle birçok mahallemizde su, kanalizasyon gibi birçok altyapı hizmetinin götürülmesinde zorluklar yaşanmaktadır. Benzer sorunlardan dolayı birçok vatandaşın devletle kavgalı ve mahkemelik olduğu bilinmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar kayıt altına alınacak”

Başkan Vurucu konuşmasının devamında; Ruhsatsız veya imarsız yapıların artık kayıt altına alınacağını dile getirerek, mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, doğal gaz, su ve elektrik bağlama konularında yaşanan sıkıntıların, bu yasayla sona ereceğini ve vatandaş devlet barışının yanı sıra belirsizliklerin de ortadan kalkacağını ifade ederek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan kanunun aslında bir af olmadığını, yıllardır beri çözülemeyerek, ülkemiz adına vatandaşlarımızla devletimizin arasındaki bir kamburun barış ortamında çözüme kavuşturulmasıdır diyerek ifade etti. Başkan Vurucu son olarak da İmar Barışı kanunun, Belen’imize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

2018 yılından önceki yapıları kapsayan İmar Barışı yasası bilgilendirme toplantısına Belen Mal Müdürü Mehmet Uğur BEKAR, Belen Belediyesi İmar ve Şehircilik Yetkilileri de katıldı.

Yapılan bilgilendirme toplantısında şu konular ele alındı;

1- İmar barışı başvuruları hangi tarihlerde yapılabilecek?

İmar barışı başvuruları, 8 Haziran 2018 ile 31 Ekim 2018 tarihleri arasında yapılabilecek.

2- İmar barışına nereden başvurulacak?

İster e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle, ister kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle müracaatta bulunulabilecek.

3- İmar barışına tüm malikler mi başvuracak?

Yapı Kayıt Belgesi için imar barışına yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından başvurulabilecek.

4- İmar barışı başvuru bedeli hemen mi ödenecek?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebilecek.

5- Yapı Kayıt Belgesi nasıl alınacak?

Başvuru, e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınacak.

Eğer başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulacak, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılması sağlanacak, Yapı Kayıt Belgesi formu sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderilecek ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilecek.

6- İmar barışı başvuru bedeli nasıl hesaplanacak?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanacak.

7- Yapının arsa değeri nasıl hesaplanacak?

Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanacak.

 

 

8- Yapının yaklaşık maliyeti nasıl hesaplanacak?

Yapının yaklaşık maliyet bedeli belirlenirken birim maliyet bedeli;

1) Tarımsal amaçlı basit binalar için 200 TL/ metrekare

2) 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare

3) 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare

4) 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare

5) Lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane, otel ve benzeri yapılar 2000 TL/metrekare

6) Güneş Enerjisi Santralleri (GES) 100.000 TL/MW esas alınmak suretiyle hesap yapılacak.

9- Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirlenecek?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli; yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile binanın toplam yapı alanı dikkate alınarak hesaplanacak yapı yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, yapının konut veya ticaret olarak tek kullanımlı veya karma kullanımlı olup olmadığı da gözetilerek ve karma kullanımlı yapılarda konut ve ticari olarak kullanılan alanların arsa oranları ayrı ayrı dikkate alınarak konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş katsayısı ile çarpılması suretiyle belirlenecek.

10- Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılarda başvuru bedeli nasıl ödenecek?

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, yapının tamamı için hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedeline, kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda olacak.

Yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek.

14- Yapı kayıt belgesi nereye verilecek?

Yapı Kayıt Belgesini alan yapı malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak.

15- Yapı kayıt belgesi ile abonelikler alınabilecek mi?

Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılara, talep etmeleri durumunda ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek.

16- Yapı kayıt belgesi ile yıkım ve para cezaları ne olacak?

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek.

17- Yapı kayıt belgesi ile tapu alınabilecek mi?

Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER