Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelÖn Yargılı Değiliz Ama! Endişeliyiz

Ön Yargılı Değiliz Ama! Endişeliyiz


Mimarlar Odası’nda gerçekleşen basın açıklamasında, ülke ve kent gündemi üzerine önemli açıklamalarda bulunan Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Dönem Sözcüsü Nebil Seyfettin, Ankara’daki yemin törenlerinden hemen sonra başlayan uygulamalar yanı sıra Bakan atamalarının kendilerini endişeye sevk ettiğini söyledi.

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) , kent gündemini meşgul eden tartışmalı başlıklara ilişkin gerçekleştirdiği son değerlendirmesini bir basın toplantısıyla paylaştı. Mimarlar Odası Hatay Şubesi’ndeki açıklamayı, HAMOK dönem sözcülüğünü Mimarlar Odası Hatay Şube Başkanı Mustafa Özçelik’ten devralan Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin yaptı. Açıklamaya; Hatay Diş Hekimleri Odası, Hatay Eczacı Odası, Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Hatay Tabip Odası, Hatay Veteriner Hekimleri Odası, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şubesi, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilciliği, TMMOB Mimarlar Odası Hatay Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası Hatay İl Temsilciliği katılım gösterdi.

-25. YIL ONURU-
Konuşmasının başında, 1993 yılında 4 Oda’nın bir araya gelerek kurduğu Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu’nun (HAMOK) bu yıl 12 Oda’nın daha katılımıyla 25.yılını tamamladığını söyleyen ve bunun onurunu yaşadıklarını dile getiren Nebil Seyfettin, “HAMOK, başta ülkenin ve özelde ilimizin sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte gündeme taşımayı, halkın ve kamunun çıkarlarını savunmayı kendine ilke edinmiştir” dedi.

-İHMAL ARAŞTIRILSIN-
Dönem sözcülüğünü son iki yıldır başarıyla yürüten Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik’e teşekkür eden Seyfettin, sözlerini, 8 Temmuz’da Çorlu’da yaşanan tren kazası ve sonrasında yaşananlarla sürdürdü. “Bu kazanın nedeninin açığa çıkartılmasını ve toplumla paylaşılmasını, sorumlu olarak ihmali olan yönetici ve görevli kim varsa biran önce yargı önünde hesap vermesini bekliyoruz” diyen Seyfettin, bu tür kazaların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.

-24 HAZİRAN-
24 Haziran’da çok önemli bir seçim sürecinin geride bırakıldığını ve 100 yıllık parlamenter sistem yerine, bir süredir fiilen uygulanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini söyleyen Dişhekimleri Odası Başkanı Nebil Seyfettin, siyasi partilerin, seçim bildirgelerini ve seçim meydanlarında kamuoyu ile paylaştıkları vaatlerini her zaman olduğu gibi yakından takip etmeye devam edeceklerini ifade etti.
Antakya’daki tartışmalı gündemin önemli başlıkları arasında yer alan ‘eski Stadyum yerine ne yapılacak’ sorusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son Hatay Mitingi ile çözüme ulaşmasını ve bu alanın ‘Millet Parkı’ haline dönüştürülecek olmasını HAMOK olarak fazlasıyla önemsediklerini de dile getiren Seyfettin, bu sonucu bir ‘kazanım’ olarak adlandırdı, “Buna benzer, kamu yararına yapılacak her türlü hizmet sözünün yerine getirilmesi konusun-da Hatay’dan seçilen tüm Milletvekillerimizle birlikte samimi bir dayanışma içinde olmak istiyoruz” diye konuştu.

-OLUMSUZ TABLO-
Yeni uygulanacak Başkanlık Sistemi konusunda ön yargılı olmadıklarının altını çizen, ancak yemin törenlerinden hemen sonra başlayan uygulamalar yanı sıra Bakan atamalarının kendilerini endişeye sevk ettiğini belirten Nebil Seyfettin, “Son dönemde yaşanan ekonomik kırılganlık, döviz kurlarındaki hızlı yükselme ve dalgalanma, enflasyon rakamları, peş peşe gelen zamlar ekonomik verilerindeki olumsuz gidişi hızlandırmaktadır. Bu olumsuz tabloyu düzeltmesi için atama yoluyla göreve gelen Bakanların topluma güven verdiğini söylemek mümkün değildir” dedi.

-ANKARA’YA ÇAĞRI-
Meslek odaları olarak yeni kurulan siyasi iktidardan öncelikli taleplerinin, Anayasa’nın 135. Maddesi uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri üzerinde geçmiş dönemde yürütülen ve mesleğin değersizleştirilmesine, kamuoyunda itibarsızlaştırılmasına, faaliyet alanlarının daraltılmasına ve Anayasa ile verilmiş olan demokratik haklarının zayıflatılmasına yönelik olumsuz uygulamaların yeniden gözden geçirilmesi olduğunu ifade eden Seyfettin, “Bu düşüncelerimizle beraber, dün öğrendik ki, 5 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu olarak bizleri Devlet Denetleme Kurulu’nun yetki alanı içine almışlar. Bu düzenlemeyle, Anayasa’nın 135. Maddesi uyarınca özerk yapımız görmezden gelinerek, yargı alanına giren görevden uzaklaştırma yetkisi Devlet Denetleme Kurulu’na verilmiştir. Emek ve meslek örgütlerine yönelik düzenlemeler, açık bir şekilde; kamu yararını, kamusal üretim hizmet ve denetim gerekliliklerini, bu yöndeki Anayasal örgütlenmeleri ve toplumsal muhalefeti etkisizleştirme, tasfiye etme ve cezalandırmaya yöneliktir. Ancak bilinmelidir ki; ülkemize, Anayasal demokratik kazanımlarımıza, emeğimize, mesleklerimize, meslek alanlarımıza ve meslek örgütlerimize sahip çıkmaya devam edecek, baskılar karşısında boyun eğmeyecek, hukukun üstünlüğü ve ülkemizin mutlu yarınları için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

-DESTEKLİYORUZ-
10 Ağustos 2017 tarihinde, Antakya kent merkezinde bulunan Atatürk Stadyumu ve Spor Salonu ile ilgili olarak, 26 Şubat 2018 tarihinde ise Antakya Oteli ve Vakıflar İşhanı ile ilgili olarak, yıkımlarından sonra kent dokusuyla bütünleşen yeşil alanlar ve kent meydanları haline getirilmeleri konusundaki görüş ve önerileri kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan, Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu (HAMOK) Dönem Sözcüsü Nebil Seyfettin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu konuyla ilgili mesleki, kamusal ve toplumsal sorumluluklarımız gereği, başta Sayın Valimiz, BŞB Başkanımız, İlçe Belediye Başkanlarımız, AK Parti ve CHP İl Başkanlarımız ile birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle görüşmeler yaparak destek istemiştik. Vakıf İşhanı ve Antakya Oteli’nin yeşil alan olarak kullanılması yönünde Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclisi toplantısında gündeme taşınmasını, Antakya Sanayi ve Ticaret Odası (ATSO) ve birçok STÖ nün bizleri destekler görüşlerini açıklamalarını önemli örnek bir adım olarak görüyor ve teşekkür ediyoruz. Vakıf İşhanı ve Antakya Oteli’nin açık ve yeşil alan olarak kullanılması kent merkezine çok büyük değer katacaktır. Kentimizin bu sorunlarını çözmek için sorumluluk alacak olan başta siyasiler ve bürokratlar olmak üzere herkesle dayanışma içinde olacağımızı ve üstümüze düşen neyse yapacağımızı ifade etmek isteriz.”

-DEFNE TARTIŞMASI-
Konuşmasının sonunda, Defne ilçesindeki ‘Arıtma Tesisi’ tartışmasına ilişkin de konuşan Seyfettin, “Görüyoruz ki, hala birileri oldu-bitti mantığıyla yaşadığımız kent ortamını belirlemeye devam ediyor” dedi ve HAMOK olarak bu konudaki duruşlarını şöyle özetledi:
“Bu oldu-bitti mantığının son örneği, Defne ilçesi Turunçlu Mahallesi’nde bulunan Atıksu Arıtma Tesisi’nin yerine yapılması planlanan 550.000 kişi kapasiteli yeni Arıtma Tesisi’dir. 30 yıl önce planlaması yapılan mevcut arıtma tesisi bugün itibariyle Defne ilçesinin merkezinde ve nüfusu en yoğun olan dört mahallenin tam ortasında kalmaktadır. Bugün itibariyle çevresinde yoğun bir yapılaşma mevcut olup, yıllardır yaşam kalitesini ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Yeni yapılacak arıtma tesisi ile ilgili olarak, 17.08.2018 tarihinde yapılan ÇED Halkı Bilgilendirme Toplantısı’nda da görüldüğü gibi, Defne ilçesinde yaşayan herkes Arıtma Tesisi’nin taşınmasını ve yerinin yeşil alan olarak düzenlenmesini talep etmiştir. Yeni yapılacak arıtma tesisi, modern teknolojik imkanlarla her ne kadar daha az atık ve zarar üretecek olsa da, kentsel tasarım ve planlama ilkeleri gereği yerleşim alanının dışına taşınmak zorundadır. Daha nitelikli, yaşanabilir, sağlıklı ve sürdürülebilir kentleşme açısından, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU’nun, kararında ısrarcı olmadan, Defne’de yaşayan ‘sağlığı ve yaşam kalitesi direk etkilenecek insanların’ taleplerini dikkate alarak, yeni yapılacak Arıtma Tesisi’ni Defne Belediyesi ile işbirliği içinde yerleşim alanı dışında planlamasını bekliyoruz.”

-UMUTLUYUZ-
Sözlerini noktalarken, “HAMOK olarak yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen güzel yarınlara olan inancımızı belirtmek isteriz. Kararlı mücadelemiz umudumuzu asla yitirmeden devam edecektir” diyen Nebil Seyfettin, “Ülkemizin ve ilimizin geçtiği bu zor dönemde Cumhuriyeti, demokrasiyi ve tüm değerlerimizi yaşatmak, ancak bir arada durmak ve birbirimize sarılmakla mümkündür” mesajı verdi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER