Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel'Hukukun Üstünlüğü" ilkesi esas alınmalı

‘Hukukun Üstünlüğü” ilkesi esas alınmalı


Hatay Barosu tarafından Antakya Şehir Kulübü’nde düzenlenen 2018-2019 Adli Yıl Resepsiyonu görkemli bir şekilde gerçekleştirildi.
Antakya Şehir Kulübü’ndeki resepsiyona Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekilleri İsmet Tokdemir, Mehmet Güzelmansur, Hatay Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral, Hatay İdare Mahkemesi Başkanı Songül Meydan Özdoğan, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ahmet Ataman, MKÜ Rektörü Hasan Kaya, STK temsilcileri, Kuvvet Komutanları, Hakimler, Savcılar ve Avukatlar katıldı.
Gecede Hatay Barosu Başkanı Avukat Ekrem Dönmez, Hatay İdare Mahkemesi Başkanı Songül Meydan Özdoğan ve Hatay Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet Turan Oral yeni adli yıl açılışına binaen birer konuşma yaparak hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundular. Düzenlenen gecede Hukukçular gönüllerince vakit geçirme fırsatı buldular.
DÖNMEZ’DEN YENİ ADLİ YIL AÇIKLAMASI
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, tüm kurum ve kurallarıyla hukukun esas alındığı, hukuka saygının hâkim olduğu, yargının bağımlı halden uzaklaştığı, yargının şeklen dahi olsa bağımsız olarak görüntü verdiği bir yargı sistemi kurulmasının elzem olduğunu söyledi.
Yeni adli yıl ile ilgili bir açıklama yapan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez tüm yurttaşların en derinden hissettiği kaygı ve beklentini dile getirerek, ülkenin içinden geçtiği ekonomik süreç, bu sürecin selametle bir an önce sona ermesi olduğunun altını çizdi.
Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez yaptığı yazılı açıklamada, yargının göreceli olarak tarafsız ve bağımsız olmadığı, hukukun işleyişine ilişkin yürütmeye bağlı olarak göründüğü, kimsesizlerin kimi olmada tereddüt yaşandığı bir ülkede, ekonomik tüm gösterge ve verilerinin de bundan doğal olarak etkileneceğine de işaret etti.
Ekonomik bozukluğun düzgün hale gelebilmesi, hukukun doğru işleyişine bağlı olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Dönmez “Bu zorlukları aşmanın yolu; tam bağımsızlıktan yana, cumhuriyet ve devrim bilincine sahip onurlu insanların oluşturduğu bir ülke olduğumuzu unutmadan, tüm iş ve işlemlerimizde ”Hukukun Üstünlüğü” ilkesini esas alarak davranmaktan geçer. Anayasanın 9., 138., ve 139. maddelerinde kaynağını bulan yargı bağımsızlığı ve hakim güvencesi, yargıya ve hakime tanınan bir imtiyaz değil; toplumun tüm kesimlerinin, demokratik düzenin ve giderek devletin güvencesidir” dedi.
Avukatın görevi, insanların haklarını, onların kullanımına sunmak olduğunu anımsatan Dönmez “Avukat, halkın haklarını, çıkarlarını savunan ve toplum içinde yaşayan insanı birey yapan meslek mensubudur. Avukatın hak ve yetkilerine veya avukatın doğrudan doğruya yaşamına ya da vücut bütünlüğüne yönelen her saldırı, aslında bu ülkede yaşayan herkesin temel haklarına yönelmiştir. Bugün, savunma hala baskı altındadır. Avukatlar, mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturulmakta ve kovuşturulmaktadır. Yargının unsurlarından biri olan Savunma mesleği yargının tüm unsurlarıyla anlamlıdır ve bir unsuru yok ettiğinizde elinizde geriye kalan şeyin adı yargı değildir. Gün geçmemiştir ki, kendini yargıya teslim eden her kimse, savunmaya bir gün mutlaka muhtaç olmuştur. Bu bağlamda en önemli sorunlardan biri de; yargı gücü ve tanımı içinden, savunma mesleğinin yok edilmesine yönelik girişimlerin varlığıdır. Savunmanın olmadığı, etki gücünün kırıldığı, çalışma koşullarının zorlaştırıldığı, önemsizleştirildiği bir savunma hiçbir amaca hizmet etmez” diye konuştu.
Toplumun tüm kesimleri Türkiye’nin demokratikleşmesini, yargının siyasallaşmaktan kaçınmasını istediğini kaydeden Dönmez “İşte bu sebepledir ki bizler devletin yapılanmasında şeffaflık istiyoruz, devletin yapılanmasında liyakat istiyoruz, hayatımızda ve ülkemizde hukuk hâkim olsun istiyoruz. Anayasal kurumların göreceli değil, somut olarak işlevsel ve hukuka uygun davranmalarını bekliyoruz. Yargı ile diğer kurumlardaki cemaatleşmenin-tarikatlaşmanın önüne geçildiğinin somut örneklerini görmek istiyoruz. Tüm kurum ve kurallarıyla hukukun esas alındığı, hukuka saygının hâkim olduğu, yargının bağımlı halden uzaklaştığı, yargının şeklen dahi olsa bağımsız olarak görüntü verdiği bir yargı sistemi kurulması için elzemdir. Yeni adli yılın; savunmaya saygı, yargımızda adalet, bağımsız, tarafsız ve daha uygar bir hukuk düzeninin esas alındığı bir yıl olmasını diler; yeni Adli Yılın meslektaşlarımıza, yargı camiamıza, ülkemize ve adalet bekleyen tüm yurttaşlarımıza hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER