Cumartesi, Eylül 21, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelKETEM’de kanser taramaları ücretsiz

KETEM’de kanser taramaları ücretsiz


Dünya Sağlık örgütü 1-31 Ekim tarihleri arasında Meme kanseri bilinçlendirme ve farkındalık ayı olarak belirlenerek meme kanserinde erken teşhisin önemi bir kez daha vurgulandı.

Dünya genelinde kadınlarda en çok görülen kanser türü olan ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada olan meme kanseri, her 8 kadından biri meme kanserine yakalandığını vurgulayan uzmanlar erken teşhisin önemine değindi.

İskenderun Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından yapılan açıklamaya göre, ileri yaşta olmak, kadın olmak ve belirli kalıtsal genlere sahip olmak meme kanseri görülme riski arttırdığını Ailede, annede, kardeşte meme kanseri riskini artırdıği bilinse de genetik geçişli meme kanserinin ülkemizde %10 ‘u geçmediğini açıkladı. Hiçbir risk gurubunun olmaması durumunda bile sadece kadın olmanın meme kanserine yakalanma k için yeterli olduğunu belirtti. Ketem yetkililerin yaptığı açıklamada; “Fazla kilolu ya da şişman (obez) olmak, yeterli fiziksel aktivite yapmamak, hiç doğum yapmamış ya da ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olmak, doğum kontrol hapı ve iğnesi kullanmak, menopoz sonrası hormon tedavisi almak, alkol kullanmak meme kanserinde yaşam şekliyle ilişkili değiştirilebilecek risk faktörlerindendir”diye açıklamada bulundu.

40 YAŞINDAN SONRA YILDA BİR DEFA MUAYENE ÖNEMLİ

Yetkililer ; “Dünya genelinde önemli bir toplumsal sorun olan meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermese de erken dönemde tanı konması ile tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansı % 90’ lara ulaşmaktadır. 20 yaşından itibaren her kadının kendi kendine meme muayenesi yapması, 40 yaşından itibaren yılda bir defa hekim tarafından muayene ve yine 40 yaşından itibaren 2 yılda 1 mamografi çekilmesi meme kanserinden ölümleri azaltmaktadır. Mamografi, kitle belirti vermeden 2 yıl öncesinden tanı konulmasını sağlayan önemli bir tarama aracıdır”şeklinde açıklamada bulundu.

Her 8 kadından biri meme kanseri!

Tüm Türkiye’de olduğu gibi İskenderun’da bulunan KETEM meme kanseri ile ilgili toplumu bilinçlendirme ve erken teşhis için eğitim tarama çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Yetkililer ; “2018 yılı itibariyle 5500 kişiye meme kanseri taraması, 2800 kişiye servis kanseri taraması 700 kişiye kolorektal kanser taraması olmak üzere toplamda 9000 kişiyi ücretsiz olarak taramış bulunmaktayız. KETEM’ de 40-69 yaş aralığındaki kadınlara meme kanseri taraması (meme muayenesi, mamografi), 30-65 yaş aralığındaki kadınlara serviks kanseri taraması (Hpv DNA testi), 50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklere kolorektal (bağırsak) kanser taraması ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır.Halkımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM’e bekliyoruz”dedi.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER