Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş 5 Mart Pazartesi günü HRT Akdeniz ekranlarında yayınlanan, sunuculuğunu Can Çapar’ın üstlendiği ‘Gündeme Dair’ adlı programın canlı yayın konuğu oldu.
İlk olarak hayata geçirdiği bazı önemli hizmetlerden bahseden Başkan Savaş, “2017 yılında yaklaşık 2 milyon turistin ziyaret edeceği 2021 Botanik EXPO’sunu aldık, ardından UNESCO tarafından Gastronomi şehri ilan edildik ve şu anda dünyadaki 26 gastronomi şehrinden biriyiz. Tüm bunların yanı sıra Hatay’ın Türkiye’nin ortalamasından iki katından daha fazla kırsal kesime hitap eden bir şehir olduğu için çok fazla altyapı sorunu vardı. İl genelinde 2000 km içme suyu hattı, 1025 km kanalizasyon, 1998 km duktil ve polietilen borular döşedik. Asi Nehri için yaptığımız yeni arıtma tesisi sayesinde şehrin gözbebeği temizlendi ve adeta yeniden doğdu. Önümüzdeki günlerde de Asi Nehri’nin Defne bölgesinde olan kısmını güzelleştireceğiz. Asi Nehri için yapılan arıtma tesisi dahil olmak üzere il genelinde toplam 8 tane arıtma tesisinin yapımını tamamladık. Altınçay ve Defne bölgesinde sentetik saha yaptık. İçerisinde aba güreşi mersahının da bulunduğu ve 7’den 70’e herkesin faydalanabileceği Türkiye’nin en büyük 2. Spor kompleksi olma özelliğine sahip kompleksi hemşerilerimizin hizmetine sunduk
“HATAY’IN HER İHTİYACINI KARŞILAYAN HİZMETLER ÜRETİYORUZ”
Başkan Savaş konuşmasının devamında yapmış olduğu hizmetlere değinerek ; “Kentimize çöpten elektrik üretimi tesisi kurduk. 185 km sahil şeridi olan kentimizin, kıyı temizliği çalışmalarını 15 Nisan ile 15 Kasım tarihleri arasında 85 kişilik ekip, 2 römork ve 2 tekne yardımıyla deniz temizliğini yapıyoruz. Yazın serinlemek maksadıyla denize giren vatandaşların can kaybı yaşanmaması adına belirli noktalara cankurtaranlar yerleştirdik. Bunların yanı sıra Uğur Mumcu Battı Çıktısını, Kavaslı Battı Çıktı ve İskenderun Katlı kavşakları var 2750 metre uzunluğunda. Ayrıca Pac Meydanı İskenderun Entegre Kavşaklarını yaptı. Ulaşımda konforlu ve güvenlilik sağlandı. Ambulanslı Hayvan Barınağı hizmeti veriyoruz. Barınağın modernize çalışmalarını da tamamladık. Hatay’ın ilk ruhsatlı hayvan satış pazarını yaptık ve kullanıma başladık. Üzümdalı Mahallemizde mezbahane açtık. Toplamda 21 tane köprü yaptık, bunlardan 3 tanesini Asi Nehri üzerine inşa ettik. İl genelinde 237 menfez, 835 kilometre beton asfalt yaptık. Yollarımızın %17’sini beton asfalt yapmış olduk. 1608 kilometre sathi kaplama yaptık ama artık bu çalışmayı yapmak istemiyoruz. Çünkü sathi kaplama çalışması çok dayanıklı değil, bu nedenle daha dayanıklı çalışmalar yapacağız. 5 milyon 191 bin parke taşı döşedik, 4 bin 610 metre istinat duvarı yaptık, 16 bin 631 metre taş duvarı yaptık, her ilçemize sosyal market açarak ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaştık. Antakya ilçemize KarlısuGöleti ve Su Macera Parkı yaptık. Tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları yaptık. 5 adet çok önemli bina satın alarak restorasyon çalınmalarını tamamladık ve fonksiyonlar yükledik. En son da Gastronomi evi yaptık. Çalışmalarını tamamladık ve yakın zamanda açılışını gerçekleştireceğiz. Bunların yanı sıra büz fabrikası kurduk ve kendi büzümüzü üreteceğiz. Kırıkhan ilçemize Tır Garajı yaptık. Yaklaşık olarak 100 tır kapasiteli bir garaj. İl geneline 19adet Çok Amaçlı Salon açtık. Reyhanlı , Yayladağı ve Antakya ilçelerimize Mezarlık Kompleksi yaptık. Kadına ve Çiftçiye Destek Projemiz ile 200 sera yaptık ve 500 bin sera dağıttık. YoncakayaGöletini yaptık. Ulusal ve Uluslararası Fuarlara Hatay’ın markasını taşıdık. Antakya, İskenderun ve Payas ilçelerimizde Hatmek kurslarımız aktif halde bulunuyor. HATMEK ile insanlara yeni bir rızık kapısı açacak olan sertifikalı eğitimler verdik. Şehir Tiyatromuz ile 250’yi aşkın çocuk oyununu kentimizdeki tüm miniklerimize sergiledik. Bugüne kadar yanlış ve eksik yapılan haşere ile mücadele çalışmasını Büyükşehir olarak devir aldık ve 90 bin noktada doğal ilaçlarla haşere ile mücadele yapıyoruz.” dedi.
“ÇİFTÇİMİZE DESTEK VEREREK EKONOMİK DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERİ ÜRETECEĞİZ”
Kentin ekonomisinde önemli bir rol oynayan kırsal bölgelerin sorunlarına da çözüm üreteceğini dile getiren Savaş; “Çiftçilerimiz, mazot, elektrik, tohum ve gübre fiyatlarının artışıyla tarlasını ekmekten kaçınıyor. Çünkü üretirken harcadığı parayı satışlarda elde edemeyeceğini düşünüyor. Hal böyle olunca da çiftçilerimizi biraz desteklemek gerektiğine inanıyoruz. Expo ile kadınlarımıza ve gençlerimize çok iş imkanı doğacağı düşüncesindeyiz. Bunların yanı sıra zeytin rezervlerimizin işlenmesi noktasındaki eksiklerin giderilmesini istiyoruz. Çiftçilerimiz zeytinlerin toplanmasının ardından doğru taşınamamasından dolayı eksik yağ elde ediyor ve bizde bu sorunun %75’ini üstlenerek çiftçimize destek olacağız. Hatay’ın yöresel ürünlerinin satışını yapmak üzere kooperatif kuracağız. Üreticiden direk olarak tüketiciye ulaştıracağız. Önümüzdeki süreç içerisinde kentimizin ekonomisinin daha da sığlaşacağını düşünüyoruz. Çiftçimize destek vermek istiyoruz. Ekonomik değeri daha yüksek ürünlerin üretimini yapmak istiyoruz. Önümüzdeki süreçte bizleri, tüketicilerle birlikte olurken değil, üreticilerle birlikte olurken göreceksiniz. ” açıklamalarında bulundu.
İlçelerin giriş ve çıkışlarında da rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştireceklerini belirten Başkan Savaş, Hatay’ın önemli projelerinden biri olan Teleferik Projesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve en kısa zamanda Hatay halkının hizmetine sunulacağını ifade etti.
Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki hizmet dönemi için ürettiği dev projelerden biri olan “Antakya Haraparası Yaşam Alanı Projesi’ hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, “Bu projenin içerisine gastronomi, kültür ve sanat sokağı yapacağız. Tarihi eserlerimizin de sergileneceği bu alan hem yaşam hem de ticaret merkezi olacak” dedi.
Tüm bu projelerin yanı sıra Hatay’ın turizmine de katkılar sunmaya devam edeceklerinin altını çizen Başkan Savaş, “şu anda Zenginler Mahallesi’nde 15 sokakta restorasyon çalışmaları gerçekleştirmeye devam ediyoruz, tarihi alanı restore ederek çok fonksiyonlu yerler yapacağız, o bölge bir yaşam merkezi haline gelecek” ifadelerine yer verdi.
Yapımı tamamlanan ve önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesi planlanan Gastronomi Evi ile ilgili bilgiler de paylaşan Başkan Savaş, “ İçerisinde Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait odaların bulunduğu Hatay’ın ev yemeklerini, yerel ve geleneksel mutfağı ön plana çıkacak” açıklamasında bulundu.
“BÜROKRATİK ENGELLERİ AŞARSAK HIZLI BİR ŞEKİLDE BU İŞİ YAPMAYI İSTİYORUZ”
HADO(Hatay Deniz Otobüsü) hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “HADO maalesef şu anda bürokrasiyi aşamadı. Benim rakibim bu işi durduran en büyük şahsiyet. Benim rakibim kazandığı zaman bunu kendisinin de yapacağını söylüyor. Ben de sen kazanana kadar biz başlatalım diyoruz sen de devam edersin. Devlette devamlılık esastır. HADO Hatay’a büyük bir ivme kazandıracak. HADO Hatay’ın ticaret merkezi olmasına büyük katkı sağlayacak. Bürokratik engelleri aşarsak hızlı bir şekilde bu işi yapmayı istiyoruz” dedi.
İskenderun Marina Projesi hakkında da önemli bilgiler paylaşan Başkan Savaş, Hatay’ın ticaret ve turizm merkezi olması amacıyla kara ve hava yolu dışında deniz yolundan nasıl faydalanılması konusunda önemli projeler ürettiklerinin altını çizdi.
Başkan Savaş, “Geçen dönem mecliste her istediğimizi yapamıyorduk. Her ne kadar belediye başkanı olsam da 25 tane meclis üyesi vardı benimle birlikte. Karşımızda da 49 tane vardı. Her attığımız adımda bizi engellediler. İnşallah önümüzdeki seçimde bu sıkıntılar olmaz. Meclisin daha objektif, dağılımın heterojen olacağını ve herkesin elini taşın altına koyacak bir sistemle belediyecilik anlayışında olacağını düşünüyorum” dedi.
“BAKANLAR BURAYA GELDİKLERİ ZAMAN KENDİ SİYASİ TEŞKİLATLARI İLE İLİŞKİYE GİRİYORLAR”
Projelerin devlet tarafından desteklenip desteklenmediği sorusunu yanıtlayan Başkan Savaş, “Hatay’a gelen bakanlar bizimle ve projelerimiz ile ilgilenmediler. Bakanlar geldikleri zaman kendi siyasi teşkilatları ile ilişkiye giriyorlar. Bizden kimse brifing istemedi. Hayatta sadece bir defa brifing isteyen oldu o da Abdullah Gül cumhurbaşkanı iken istemişti. Aksine Ankara’ya gönderdiğimiz 82 yazının çoğunun cevabı bile gelmedi. Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin belediye başkanıyız. Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunlarına ve esaslarına tabiyiz. Buraya gelen bakan veya cumhurbaşkanı brifing istese biz veririz” dedi.
“SEÇİM ÖNCESİ YATIRIM İÇİN YAPILAN BİR HAREKET”
Çevlik-Arsuz-Samandağ çevre yolu hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Hizmet yapılır biz teşekkür ederiz. Türkiye’nin neresine hizmet yapılırsa yapılsın biz çok mutlu oluruz. Çevlik yolundaki yol bizim yolumuz ve biz oranın bütün projelerini yaptık. Bütün proje bize aittir. İhaleye çıkılacak durumdaydı ve valimize de biz teslim ettik. Bizim verdiğimiz proje ile ihaleye çıktılar. Madem öyle bir projeleri vardı keşke seçim yaklaştığında değil de daha önce yapsalardı. Bu seçim öncesi yatırım için yaptıkları bir hareket” dedi.
“ÇOK BAKANIN GELMESİNDEN ÖTE ÇOK İŞ YAPILMASINI ÖNEMSERİM “
Amik Ovası’nda yaşanan taşkınlar hakkında önemli bilgiler veren Başkan Savaş, “Şu an yaşananlar 2015’te de başımıza gelmişti. Evler su altında kaldı ve üreticiler zarar gördü. Oradaki 26 yerleşim yeri tedirgin yaşıyor. Buradaki esas sorun çok yağışın olması değil, yıllardır çözülmesi gereken sorunların çözülmemesi. Amik Ovası’nın kurutulması doğaya aykırı bir hadise. Asi Nehri’nden taşan sular kendi debisini karşılayamadığı için ovaya taştı. Bütün bunları çözemeyen Devlet Su İşleri 1954 yılında kurulmuş. Ama 17 yıldır da AKP hükümeti var. AKP hükümetinin çiftçileri bu sıkıntıdan kurtarması lazımdı. Çok bakanın gelmesinden öte çok iş yapılmasını önemserim. Her seçim zamanında bakanın buraya gelip söz vermesi doğru bir yöntem değil. Bakan her zaman gelsin ama her geldiğinde de bir iş yapsın” dedi.