Salı, Kasım 26, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenel"Koruma Tedaviden önemli ve önceliklidir"

“Koruma Tedaviden önemli ve önceliklidir”

Hatay Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yahya Hamurcu, ‘Dünya Veteriner Hekimler Günü’ dolayısıyla açıklama yaptı.
.
Başkan Hamurcu, açıklamasında, “Dünya Veteriner Hekimleri Birliğinin (WVA) aldığı karar üzerine ilki 2001 yılında düzenlenen Dünya Veteriner Hekimleri Günü, tüm dünyada ve ülkemizde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

2019 yılı Dünya Veteriner Hekimleri Gününün teması” Aşılamanın Önemi”olarak seçilmistir. Aşılama; koruyucu veteriner hekimlik, hayvan sağlığı ve refahının arttırılması, insanların birçok zoonoz patojene maruz kalma riskinin azaltılması bakımından vazgeçilmez bir araçtır. Aşılama yapılmaması durumunda karşılaşılan riskler hayvanlar için ölümcül olabilmektedir

Türkiye 1982’ye kadar kendi kendine yeten ve üretim fazlası vererek hayvansal ürünleri ve canlı hayvan ihraç eden bir pozisyonda iken bu dönem sonrası yaşanan yanlış hayvancılık politikaları sonucu özellikle kırmızı ette dışa bağımlı hale gelmiş ve sığır ithalatında dünya ikincisi, Avrupa’nın birincisi konumuna gelmiştir.
Her geçen gün daha da zorlaşan üretim koşuları yerini üretmemeye bırakıyor. Çiftçi ilk kez ciddi olarak üretmemenin maliyetini hesaplıyor. Son yıllarda giderek ağırlaşan olumsuzluklar ve bunun doğrultusunda artan fiyatlar öncelikle hayvansal gıda ile beslenme ihtiyacı olan halkımızın alım gücünü aşmaktadır. Hayvancılıkta önemli miktarda üretimden kaçışlar, üretimde ve hayvan sayılarında önemli azalmalarla kendini göstermiştir.
Ülkemizde tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi, kendi ihtiyacımızı karşılayacak düzeye gelebilecek politikalar oluşturması ve bunların takip edilebilmesi ülkemiz tarım ve hayvancılığına sayısız yararları olacaktır.
Ülkemiz genelinde 6500’e yakın serbest veteriner hekim klinik, muayenehane ve poliklinikleriyle yapmış oldukları kamu hizmeti göz önüne alındığında açıkça korunması, güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerekirken; destek bir yana yaratılmış gereksiz bürokrasi altında ezilen veteriner hekimler çalışamaz hale getirilmiştir. Buna son verilerek veteriner hekimlerin ülke hayvan , insan sağlığına hizmet etmeleri ekonomiye katkı vermeleri sağlanmalıdır. Bu amaçla, muayenehane ve poliklinik açacaklara vergi indirimi, ucuz kredi desteği gibi teşvikler verilmelidir.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması ile bazı kanun hükmünde kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında yer alan “Yüksek Danışma Kurulu Oluşumuna” kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütleri dahil edilmişken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği maalesef unutulmuştur. Söz konusu kurulda Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin yer almasının önemli katkılarının olacağına inanıyoruz.
Ülkemizde sağlıklı beslenme ve sağlıklı beslenme davranışlarının geliştirilmesi için politika ve strateji önerileri geliştirmek ve bu çerçevede ulusal program, hedef ve eylem planları oluşturmak amacı ile kurulan Ulusal Beslenme Konseyi ve söz konusu konseyin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesine yönelik hazırlanan, Ulusal Beslenme Konseyi Yönetmeliği 09 Şubat 2019 Tarih ve 30681 Sayılı Resmi Gazete yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Oluşturulan Ulusal Beslenme Konseyinin daimi üyeleri arasında Veteriner Hekimlik mesleğini en üst düzeyde temsil eden Türk Veteriner Hekimleri Birliği yer almamış, ayrıca aynı yönetmelik çerçevesinde oluşturulacak Bilimsel Komisyonlar içerisinde de Veteriner Hekimlik mesleği sayılmamıştır.
Ülkemizde bugün toplam 33 adet Veteriner Fakültesi mevcuttur. Bunların 26’sında eğitim ve öğretime fiilen devam edilmektedir. Üzülerek belirtmek isterizki ülkemizde Veteriner Hekimlik Eğitimi, dünyada kabul edilebilir standartların gerisinde kalmış olup, Avrupa Veteriner Fakülteleri Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) kriterleri açısından akredite bir veteriner fakültemiz mevcut değildir. Veteriner Fakültelerinin açılması için fiziki koşullarının asgari ne şekilde olması gerektiği, minimum kaç öğretim üyesinin varlığı, destek personelin niteliği, öğretim üyesi öğrenci oranının ne olması gerektiği gibi pek çok hususlarda asgari standartların belirlenerek, açılış kriterlerinin oluşturulması gerekmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Veteriner Hekimlik hizmetleri farklı genel müdürlükler altında parçalı bir şekilde yer almakta, yetki ve sorumluluk başka meslek grupları ile paylaşılmakta ve sonucunda beklenen verimliliği sağlayamayan bir yapı ortaya çıkmaktadır. Doğrusu, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve buna bağlı taşra veterinerlik birimlerinin kurulması, ileri seviyelerde bir veteriner hekimliğin icrasını sağlayacak, hayvancılığımızı yüksek standartlara taşıyacaktır.

Sonuç olarak, yasal mevzuatı hazır olan, ülkemiz, ülkemiz insanı ve veteriner hekimler için son derece önem arz eden ve 35 yıldır uygulamaya konulmayan Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından giriş sınavının biran önce başlatılmasını hayati derecede önemli görüyoruz.
.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER