Pazartesi, Kasım 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelİskenderun’lu Bilim Adamından Bir Buluş Daha ...

İskenderun’lu Bilim Adamından Bir Buluş Daha …

Artık Radara Yakalanmayacaklar …

Bu tür tekstil malzemeleri askeri teçhizatların radara yakalanmasını engellemek amacıyla tasarlanmış bir üründür. Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nden Doçent Dr. Cumali Sabah’ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilmiştir.

Radara yakalanmamak için gerekli kıstas herhangi bir cisme doğru gelen radar sinyalinin geldiği yöne yansımaması ve aynı zamanda iletim sağlamamasıdır. Bunu sağlamak için gelen radar sinyalinin bu cisim içinde ve ya üzerinde emilim yapması gerekiyor.
Tasarlanan yapı 4.5 GHz civarında tam emilim sağlamaktadır. Bahsedilen frekansta bir radar bir cismi arıyorsa, ürettiğimiz tekstil malzemesiyle o cismi kaplarsanız, radarın bunu görme imkânı yoktur.
Bu çalışmanın çıktıları kullanılarak ve genişletilerek üretilecek radara yakalanmayan tekstil malzemeleri, hemen hemen tüm askeri teçhizatların (top, tank, yerde konuşlanmış uçak gibi) pek çok radara yakalanmaması için bir ürün prototipi ortaya koymaktadır.
Bu durum hem çevremizde ki bütün ülkelerden farklılığımızı ortaya koyacağını hem de ülkemize büyük bir katma değer katacağını düşünüyorum.
Eski adıyla Mustafa Kemal Üniversitesi yeni adıyla İskenderun Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’ndeki meslektaşlarımla beraber yaklaşık bir seneden fazladır üzerinde çalışmalarımız devam ediyordu. Kumaşın arka tarafını tamamen tekstil malzemesiyle kapladık. Ön tarafına da parçalı şekilde belli oranlarda metal püskürttük. Püskürtülen metalde farklı sağlık açısından herhangi bir sıkıntı yapmayacak şekilde seçildi. Daha sonra pek çok emsaller üretildi ve ölçümleri yapıldı. Çalışma dünyanın en saygın dergilerinden olan “Journal of Industrial Textiles” dergisinde yayınlandı.
Üretilen yapı için patent başvurumuz oldu. Şekilsel incelemeden geçildi. Şu an yurtdışındaki firmalarına patent isteğimiz gönderilmiştir.
Bu konuyla alakalı her ne kadar çalışmalar olsa da bizim kullandığımız teknikler çok daha farklı. Çünkü bizim yapımız açı bağımsız. Açı bağımsız olması: radar şeklindeki görüntüler hep döner. Dönmesi açılı sinyal gönderdiğini göstermektedir. Bizim sonuçlarımızda açı bağımsız olmamız bize sinyal hangi noktadan hangi açıyla gelirse gelsin önerilen tekstil malzemesinin arkasına saklayacağımız cihazımızı kesinlikle tanımaları mümkün değil. Diğer bir sonuç tekstil malzememiz örtü şeklini ya da tankın geometrik şeklini alsa dahi açı bağımsız olduğundan herhangi bir şekilde radara yakalanmayacak olmasını sağlıyor. Bu tarzda çalışmalar var. Ama benim birkaç yerde gözlemlediğim genel problemlerin acı bağımsızlığına hiç vurgu yapamamış olmaları ve genelde bunu metal tellerle üretmeye çalışmaları.
Tekstilin işin içerisine girmesi şu şekilde gerekiyor arka tarafına tam olarak metal astar ön tarafına da çeşitli geometrilerde metaller koyduğunuz anda tekstil istediğiniz geometriyi alacağından dolayı topu, tankı ve ya yerin altında ve üzerinde askeri hangarların tamamının şeklini alabilecek özel tasarımlar sunma ihtimalimiz oluyor ondan dolayı tekstil bizim için çok önemlidir.
İleriki aşamalarda, çalışmayı hareket eden cisimler üzerine de deneyip yeni versiyonlar çıkarmayı hedefliyoruz.
Proje ve çalışmalarda, bilim literatürüne katkı sunarak ülkemiz için katma değer oluşturarak bilim insanlarımızın ilerlemesine katkı sunmaya devam etmek, en büyük hedeflerimdendir.
Ayrıca, dalga emici aygıtlar, fonksiyonel antenler, verimli sensörler ve biyomedikal alanlarda gibi önemli alanlarda çalışmalar yapıyoruz. Bahsetmiş olduğum konular ile ilgili yaklaşık 30’ün üzerinde uluslararası saygın dergilerde yayınlanmış çalışmalar yaptım. Su an antenler ve kablosuz enerji iletimi üzerine de çalışmalar yapmaktayız.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER