Pazar, Kasım 24, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelDünyada 68,5 milyon insan zorla yerinden edildi

Dünyada 68,5 milyon insan zorla yerinden edildi


İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şubesi Mülteci Komisyonu Başkanı Mürsel Tonguç Salmanoğlu, dünya üzerinde 68.5 milyon insanın zorla yerinden edildiğini bildirdi. Salmanoğlu, “Dünya Mülteci Günü” ile ilgili Hatay İHD Şubesinde basın açıklaması gerçekleştirdi.
Silahlı çatışma bölgelerinden daha güvenli bölgelere geçiş, ekonomik ve politik riskler, yaşamsal riskler nedeniyle dünyanın pek çok yerinde insanların dış göç ve iç göçle yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kaldıklarını ileri süren Salmanoğlu, şöyle devam etti:
“BM, 2017 yılı sonu itibari ile yayınladığı verilere göre dünya üzerinde 68.5 milyon insan zorla yerinden edilmiştir. Bunların 25.4 milyonu başka bir ülkeye geçmiş, 40 milyonu kendi ülkesi içinde yerinden edilmiş, 3.1 milyonu ise sığınmacıdır. 25.4 milyonun yüzde 52’sini çocuklar oluşturmakta ve çoğu koruma altında değildir. Bugün hala Suriye’de iç savaşın etkileri devam etmekte, Yemen’de, Afganistan’da, Ortadoğu’da ve Afrika’da çatışmalar devam etmektedir. Meksika’da ve Latin Amerika ülkeleri de dahil olmak üzere daha birçok ülkede yoğun ekonomik nedenlerden kaynaklı yoğun göçler devam etmektedir.
İnsan hakları değerlerindeki aşınma başta BM olmak üzere bölgesel veya kıtasal insan hakları mekanizmalarının etkisizleşmesini beraberinde getirmiştir. Barışı korumak ve insan haklarına dayalı demokratik bir dünya düzeni kurmak için oluşturulmuş BM bu misyonundan hızla uzaklaşmış, oluşturulan ekonomik birlikler ise birçok ülkenin aleyhine sonuçlar doğuran politikalar üretmiştir. Böyle olunca da barış yerine savaş ve çatışma, ekonomik refah yerine açlık ve yoksulluk giderek artmıştır. Bütün bu gelişmeler insanların yoksulluktan ve korkudan kurtulmak için bulundukları yeri, ülkeyi terk etmek zorunda bırakmıştır. İnanıyoruz ki, insan hakları değerlerinin korunması ve geliştirilmesi dünyadaki mülteci/sığınmacı/göçmen sayılarını en aza indirecek ve dünya barışının korunmasına hizmet edecektir.
Türkiye’nin de içeride ve dışarıda yeni barış süreçleri inşa etmesinin zorunluluk olduğunu ve böylece Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan onbinlerce insanın ülkeye gelmesinin önünü açacaktır. Türkiye’nin izleyeceği barış politikalarının Ortadoğu’da barışın yerleşmesine önemli katkılar sunacağını da belirtmek isteriz.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER