Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaFilm Sanat Kitap“Gelecek Kuşaklara Bu Mirasın Aktarılması İçin Özel Bir Çaba Sarf Edeceğiz”

“Gelecek Kuşaklara Bu Mirasın Aktarılması İçin Özel Bir Çaba Sarf Edeceğiz”

 

Arkeolog-Konservatör Kenan Yurttagül’ün başkanlığında kurulan Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği (AKM-Der); kongre öncesinde çalışmalarına başladı.  Derneğin misyonu, başta Antakya olmak üzere bölgedeki somut/somut olmayan eser veya birikimlerin, kültürel mirasın araştırılması, tespiti, belgelenmesi, korunması, toplum temelli kültürel miras yönetiminin gerçekleştirilebilmesi adına farkındalığın artırılması olarak belirlendi. Bunun için eğitimler-atölyeler düzenlemek, müzeler ve kütüphaneler açmak, gerekli materyali üretmek, kampanyalar düzenlemek vb. faaliyetler yoluyla ulusal ve uluslararası düzeyde işbirlikleri geliştirerek bu mirasın gelecek kuşaklara taşınmasını hedeflediklerini söyleyen

Yurttagül sözlerine şöyle devam etti:

“Kültürel mirasın kentin müşterekleri olduğu bilinciyle hareket edeceğiz.  Kültürel mirası; müreffeh bir yaşamanın canlı ve dinamik bir unsuru olarak görüyoruz. Kültürel mirası dünden bugüne, bugünden yarına kadar Antakya ilişkili coğrafyaların tümünü içine alan bir perspektifte ele alıyoruz. Dernek tüzüğüne göre; arkeolojik, antropolojik, dilbilimsel, etnografik, sosyolojik ve tarihi araştırmalar yapılması için ulusal, bölgesel ve uluslararası düzlemde işbirlikleri geliştirmek üzere çalışacağız. Danışmanlık ve eğitim hizmetlerini öncelikleri arasında sayarken, yeni teknolojinin ve medyanın kullanımını öne çıkaracağız. Kentin günlük yaşamına etki edecek kültürel ve sanatsal faaliyetlere özel bir vurgu yaparak, gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılması için özel bir çaba sarf edeceğiz. Kültürel mirası doğal çevre mirasından ayrı görmeyen bir bakış açısıyla sanat eserleri, zanaat ürünleri, kültürel eserler, fauna, flora ve jeolojik numunelerden kalıcı koleksiyonlarla müze ya da müzeler kurmayı hedefliyoruz.

Kültürel mirasın korunması hususundaki faaliyetlerin belleğini oluşturmak; insanlığın ortak kültürel mirasına ilişkin farkındalığın artırılması yoluyla toplumsal barışı temin edecek faaliyetler düzenlemek de önceliklerimiz arasında yer alıyor. Başta Antakya olmak üzere yakın coğrafyadaki savaş, göç ve afetler sonrasında yok edilen somut veya somut olmayan kültürel değerlerin izini süren faaliyetlere destek vermek istiyoruz.”

Kültür-sanat alanında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet göstermeyi hedefleyen AKM-Der’in kurucuları arasında Dr.Tuba Parlar, Zerrin Özel, Gizem Uzun, Reşat Kuseyri, Fikret Kıvanç Sabuncu ve Deniz Tabaklar yer alıyor. Kurucu üyelerin ortak paydalarının Antakyalı olmaları ve kentin hakkettiği değere kavuşması için canla başla ortak aklı işletmeye yönelik kararlılıkları, adanmışlıkları olduğunu söyleyen Yurttagül; kültürel mirasın multidisipliner bir bakış açısıyla araştırılıp korunarak, gelecek kuşaklara aktarılmasının kentin eski neşesine kavuşmasının sağlanacağını ifade etti.

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER