Pazar, Eylül 22, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelSezonun ilk dane mısır hasadı yapıldı

Sezonun ilk dane mısır hasadı yapıldı

Sezonun ilk dane mısır hasadı geçtiğimiz gün Amik Ovası’nda gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Amik Ovası’nın ılıman iklimi sayesinde yıl boyunca bitkisel üretim yapılmasının mümkün olduğunu söyledi, ovada tarla bitkileri üretimi yapılan alanlarda en fazla ekimi yapılan bitkilerin buğday, pamuk ve mısır olduğunu bildirdi ve “Amik ovasında ikinci ürün olarak mısır tarımı son yıllarda artış göstermektedir. 2015 yılında İlimizde 210.000 da alanda 262.500 ton ürün alınması beklenmektedir” dedi.

Hızla artan ülke nüfusumuzun beslenme sorunlarının çözümünde, sınırlı olan tarım alanlarımızdaki bitkisel üretimin verimliliğini artırmanın büyük önem taşıdığına değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi, açıklamasında şunlara yer verdi: “Dünyanın en fazla ekilen 34 bitkisinden birisi olan mısırın insan ve özellikle hayvan beslenmesindeki önemi nedeniyle, ülkemizde de son yıllarda giderek artan bir üretimi söz konusudur. Mısır tahıllar içerisinde güneş enerjisini en iyi kullanan ve birim alandan en fazla kuru madde üreten bir bitkidir. Hayvan beslenmesinde olduğu kadar önemli bir sanayi bitkisi olan mısır, ülkemizin hemen hemen her yöresinde sulu tarım koşulları altında yetiştirilebilmektedir. Birinci ürün ve ikinci ürün olarak yetiştirilme imkânına sahip olan bitki diğer tarla bitkilerine oranla daha kısa gelişmektedir.
Özellikle mısır tarımında mekanizasyonun gelişimi, tohumluk teminin kolaylığı, silajın çiftçiler tarafından daha tanınır hale gelmesi ve kabullenilmesi bu artışı tetiklemiş ve İlimizin, bölgenin önemli tarla bitkileri üretim merkezi olması için yürütülen çalışmalar sonucunda Dane Mısır üretim alanı %103 artırılmıştır.
Yoğun bir çalışma, masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen mısırda ürünü dane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında, hasat etmek büyük önem taşımaktadır. Yılın ilk dane mısır hasadının ilimiz tarımsal üretimine ve çitçilerimize hayırlı olmasını dilerim.”

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER