Pazartesi, Kasım 25, 2024
No menu items!
Ana SayfaGenelHARBİYE HEYELAN BÖLGESİ’NDE ISLAH ÇALIŞMALARINA BAŞLANIYOR

HARBİYE HEYELAN BÖLGESİ’NDE ISLAH ÇALIŞMALARINA BAŞLANIYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Kentsel Dönüşüm ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü Harbiye heyelan bölgesi proje değerlendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Proje değerlendirme toplantısına Hatay Valisi yardımcısı Bilal Bozdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Maden, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, katılım gösterdi.
Hatay ili Defne ilçesi Harbiye Mahallesi Ürgen Caddesi şelale bölgesi ıslah çalışmaları
Defne ilçesine bağlı harbiye Mahallesi Ürgen Caddesi ve şelale bölgesi; hem topoğrafik yapısı, zemin özelikleri ve fay düzemlinde olması sonucunda uzun yıllardır sürekli zeminde kaymalara ve oturmalara maruz kalmıştı. Harbiye elverişli konumu ile hem yerel hem de komşu ülkelerden gelen turistlerin konaklama ve eğlence yeri olmakla birlikte aynı zamanda bölgenin en güzel piknik yerlerinden birisi olmasından ve olası bir afet durumunda can ve mal kaybının da en çok yaşanacağı bir konumda bulunmasından dolayı İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ıslah çalışmalarına burada başladı.
Çalışma alanı yaklaşık 10 yıldır sürekli hem yerel yönetimler hem de üniversiteler tarafından yakından incelenmiş, dönem dönem gözleme dayalı çalışmalar, sondaj ve jeofizik çalışmalar yapılmış ancak ön rapor aşamasından ileriye gidilmemişti. Harbiye mahallesi Şelaleler mesire alanında 02.03.2015 tarihinde 08:00 sularında başlayan ve yaklaşık 24 saat devam eden kuvvetli yağışlar sonucunda metre kareye 130.70 kg yağış düşmüş olup oluşan taşkın sonucunda zeminde oluşan kaymalar, oturmalar neticesinde hem yolda hem de şelale bölgesinde büyük tahribatlar yaratmıştı.
Zeminde oluşan bu kaymalar ve oturmalar sonucunda Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi, DSİ, HATSU ve Defne Belediyesi ile yapılan toplantılar sonucunda görev tanımları belirlenip durumun tespiti konusunda çalışmalar başlatıldı ve oluşan bu heyelan sonucunda bölgede yapılan incelemeler neticesinde çalışma alanı 4 ayrı etaba bölünüp kategorilendirildi.
İlk olarak Ürgen Caddesi’nde ulaşımın sağlanması ve olası bir kayma sonucunda yol kenarında bulunup otellerin zarar görmemesi için yol trafiğe kapanarak çalışmalar başlatıldı.
Proje tanıtımın sonunda söz konusu güzergahta yol eksenine paralel 140 cm çapta be 160 cm aralıklı, 35 m uzunlukta iki sıra betonarme fore kazık yapılması, ilk sıra kazığın önünde yaklaşık 6 m derinlikte bir teras oluşturulması ve şev omzundaki heyelan malzemesinin kaldırılması öneren yetkililer, projenin amacının söz konusu yerde binaların ve yolun olası bir depremde kaymasını engellemek olduğunu açıkladı.

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER