Cumartesi, Kasım 23, 2024
No menu items!
Ana SayfaÜlke GündemiÜniversiteler için Alınan Bağışlar Nereye Aktarılıyor?

Üniversiteler için Alınan Bağışlar Nereye Aktarılıyor?

İyi Parti Adana Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi İsmail Koncuk, üniversite öğrencilerinin yaşadığı ekonomik sorunun İstanbul Üniversitesi ile sınırlı olmadığına dikkat çekti.

Üniversiteler için Alınan Bağışlar Nereye Aktarılıyor?

Hayatından vazgeçen 20 yaşındaki İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrenicisi Sibel Ünli’yi örnek göstererek öğrencilerin yaşadığı ekonomik sorunu meclis gündemine taşıyan Vekil Koncuk,  “İstanbul Üniversitesi öğrencileri indirimli öğün sayısının bire indirilmesi ve ikinci öğüne yapılan zam için seslerini duyurmaya çalışırken, İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü 3. sınıf öğrenicisi Sibel Ünli 20 yaşında maddi sorunları nedeniyle yaşamaktan vazgeçti.” ifadesinde bulundu.

 Öğrencilerin Yüzde 46’sı Son 1 Yılda Gelir Getiren Bir İşte Çalışıyor

yi Parti Adana Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi İsmail Koncuk,  “Yaşanan olaydan sonra üniversite yemekhane ile ilgili kararı iptal etmiştir. Ancak üniversite öğrencilerinin yoksulluğu yalnızca İstanbul’a özgü bir durum değildir.2016 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde Gençlik Ruh Sağlığı Çalıştayındaki araştırmanın bulgularının bir kısmı da 4 Eylül 2019’da Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından açıklandı. Resmi olarak açıklanan genel değerlendirmelerde araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 46’sının son bir yıl içinde gelir getiren bir işte çalıştığı, bunların önemli bir kısmının yarı zamanlı ve düzensiz olarak çalışmakta olduğu ortaya çıkmıştır dedi.Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk hali ciddi bir sosyo-ekonomik sorun.” sözlerine yer verdi.

Bakanlık Protokol ile Ücretsiz Yemek ve Barınma Yeri İmkanı Sağlayamaz Mı?

İyi Parti Adana Milletvekili Koncuk, “Üniversite öğrencilerinin içinde bulunduğu yoksulluk ve yoksunluk hali ekonomik bir sorun. Sorun ekonomikse kaynağını da ekonomide aramak gerekiyor. Üniversitelere yapılacak kaynak aktarımı Üniversitelerin geliştirme vakıflarının işleyişi ve alınan bağışlar nerelere aktarılıyor? Bu bağışlar neden burs olarak daha fazla öğrenciye dağıtılmıyor ya da verilen burs miktarı arttırılmıyor?Anadoluda sınırlı ekonomik kaynaklara ve istihdam olanaklarına sahip ailelerin sırtına yük olmamak ve üniversite eğitimini yarıda bırakmamak için çalışmak zorunda kalan öğrenciler üniversite çevresindeki kafelerde, restoranlarda garsonluk yapıyor, çağrı merkezlerinde çalışıyor, marketlerde, AVM’lerde tezgâhtarlık yapıyor. Bu öğrencilerin doğru eğitim almaları ve eğitim öğretim hayatından geri kalmamaları için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzalanıp ücretsiz yemek ve barınacak yer imkânı sağlanması konusunda bir çalışma yapılamaz mı?”

Anayasal bir hak olarak tanımlanan eğitimin tüm vatandaşlar tarafından eşit bir biçimde erişilebilir olması devlet kurumlarının sorumluluğundadır. Öğrenim gören okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise, temel lise ve üniversite öğrencilerine bir öğretim yılı boyunca “okullarda ücretsiz yemek”  uygulaması için verdiğimiz Meclis Araştırması Milli Eğitim Komisyonu tarafından neden dikkate alınmıyor?”  ifadesinde bulundu.

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER