Çarşamba, Aralık 18, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberSuriyelilerin "Zorunlu Göçü", "Zorunlu Birlikteliği" Doğurdu

Suriyelilerin “Zorunlu Göçü”, “Zorunlu Birlikteliği” Doğurdu

Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan, Suriye’den göç edenlerin ‘risklerine’ ve ‘tehlikesine’ işaret ederek Hatay’ın da içinde olduğu bölgeye dair ‘sığınmacı’ başlığında araştırmalar yapıp ve raporlar hazırlıyor.

Suriyelilerin “Zorunlu Göçü”, “Zorunlu Birlikteliği” Doğurdu

Müdür Erdoğan, “Yüzde 80’inden fazlası buradan gitmek istemiyor. Yönetenlerin de, Türk Toplumuna, onlara vatandaşlık vereceğine dair süreci artık net olarak anlatması gerekiyor” dedi.

İstesek de İstemesek de Suriyelilerle Bir Aradayız!

“İstesek de istemesek de, Suriyelilerle bir arada yaşayacağız” diyen Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAGU) Müdürü Prof. Dr. M. Murat Erdoğan tespit ve önerilerini şöyle listeledi:

“Türkiye’de, başta Kürtler ve Aleviler, laiklik ve dindarlık olmak üzere, çok ciddi sosyal kırılganlık alanlarımız var bizim. Bu sosyal kırılganlık alanlarına yeni bir alan eklenme ihtimali çok yüksek. Bunun etkisini zaman gösterecek. Ciddi bir risk alanına doğru gidiyoruz.

Türkiye okullaşan Suriyeli çocuk sayısı 650 bin üzerinde görünüyor, ama 400-500 bin çocuk okulsuz kaldı. Daha öncekileri de toplarsanız, 700 binin üzerinde. Bu çocuklar, tramvatik çocuklar, savaştan kaçıp gelmişler. Burada ayrımcılığa uğradıklarını söylüyorlar. Bir tarafta küçük yaşlarda çalışıyorlar, okula gidemiyorlar. Bu çocukların ileride bir risk oluşturmayacağını düşünmek hata olur. Yaşanan savaşın tarafı değil ki bu çocuklar, onun kurbanları. Şu andan tedbirimizi almazsak ve biz bu konuda genel anlamda, uyum dediğimiz çalışmaları yapmazsak, gelecekte bu kırılma noktaları hepimizi yakabilir. Ona dikkat etmemiz lazım. Benim endişem, mali yükten daha büyük bir endişe ile karşı karşıya olabiliriz.

Acilen Uyum Çalışmaları Yapmamız Lazım

Birincisi; Türkiye’de daha ırkçı, daha etnik bir milliyetçiliğe doğru savrulabiliriz. Bunun ipuçlarını görüyoruz. Suriyeliler de kendi içinde başka bir milliyetçilik geliştiriyorlar şu an ve o milliyetçiliğin ötekisi, biziz. Aldığı ücrete bakıyor, senin aldığından düşük. Birçok Suriyeli biliyorum, aralarında Arapça konuşamıyorlar. Çünkü aşağılanmaktan, hakarete uğramaktan çekiniyorlar. Sosyal çatışmaların körüklenmemesi için, bizim, uyum çalışmaları acilen yapmamız gerekiyor.

Yaptığımız çalışmalarda hep şunu gördük…Türk toplumu, olağanüstü huzursuz, Suriyelilerin gitmesini istiyor. Ama bütün bunlara rağmen, sanki 3.8 milyon Suriyeli burada yokmuş gibi de hayat devam ediyor. Bu olağanüstü bir toplumsal olgunluk aslında. Siyaset, olaya hala pencereden bakıyor. Hala iktidarın da, muhalefetin de gözü Şam’da! ‘Esat giderse ya da onunla barışırsak, olay çözülecek’ romantizmi içinde.

Yüzde 80’inden fazlası buradan gitmek istemiyor. Yönetenlerin de Türk toplumuna artık onlara vatandaşlık vereceğine dair süreci net olarak anlatması gerekiyor.”

Diğer güncel İskenderun haberleri için: İskenderun Haber
Diğer güncel Hatay haberleri için: Hatay Haber

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER