Cuma, Kasım 22, 2024
No menu items!
Ana Sayfaİskenderun HaberİHD’den “Kendini Yakan Adem Yarıcı” Değerlendirmesi

İHD’den “Kendini Yakan Adem Yarıcı” Değerlendirmesi

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi Başkan Yardımcısı Ayten Eröksüz, Hatay Valiliği önünde kendini yakarak intihar eden Adem Yarıcı’ya ilişkin açıklamada bulundu.

İHD’den “Kendini Yakan Adem Yarıcı” Değerlendirmesi

Adem Yarıcı’nın Ölümü Derin Üzüntü Yarattı

İnsan Hakları Derneği İskenderun Şubesi Başkan Yardımcısı Ayten Eröksüz, “Temel insan hakları arasında yer alan çalışma hakkı; her insanın insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmesi, iş ve gelire sahip olma hakkını ifade etmektedir.

Hatay Valiliği önüne 07 Şubat 2020 Cuma günü saat 8.30’da gelen ve uzun süredir işsiz olan Adem Yarıcı’nın,  “Çocuklarım aç, iş istiyorum anlamıyor musunuz?” diyerek kendini  yakması ve ardından ambulans ile nakil edilirken  kalp krizi geçirerek ölümü derin üzüntü yarattı. Ailesine başsağlığı ve sabır diliyoruz.”

“Maddi ve Manevi Varlığın Geliştirilmesi için Gerekli Şartları Hazırlamak Devletin Görevidir”

“Çalışma hakkı İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23. ve 24. Maddelerinde düzenlemiştir. Söz konusu maddelerde öz olarak “Her şahsın çalışmaya, işini serbestçe seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına… hakkı vardır” denilmektedir.  Yine Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme gibi evrensel hukuk metinlerinde; ücret ve menfaat sağlama, eşit davranılma, sendika kurma ve sendikaya üye olma, istihdam edilme ve işe erişme, işten ayrılma, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, yasal ve güvenceli çalışma hakkı bu temel hakkın unsurları olarak yer almaktadır.

Anayasanın 5. maddesinde de, … kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmak insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamak Devletin temel amaç ve görevleri arasında sayılmıştır.”

“Ekonomik Kriz Ve İşsizlik 2020’da da Can Almaya Devam Ediyor”

“2013’te 15, 2014’te 25, 2015’te 59, 2016’da 90, 2017’de 89, 2018’de 73… İSİG verilerine göre, 2013-2018 arasında 351 emekçi geçim sıkıntısı, borç ve işsizlik nedeniyle yaşamına son verdi. Ekonomik kriz ve işsizlik 2020’da da can almaya devam ediyor.

Ekonomik kriz ve yoksulluk sadece ülkemizde değil dünya halklarınında büyük bir sorunudur.savaş nedeniyle topraklarını terk eden 13 mültecinin Van Çaldıranda donarak ölmesi yaşam hakkının ihlalidir. “

İHD’den “Kendini Yakan Adem Yarıcı” Değerlendirmesi

“Ekonomik Kriz İşsizliği, İşsizlik De İntiharları Tırmandırıyor”

“Ekonomik kriz işsizliği, işsizlik de intiharları tırmandırıyor. Tablo ortada: DİSK-AR Mayıs 2019 İşsizlik ve İstihdam Raporu’na göre, işsiz sayısı bütün zamanların rekorunu kırma yolunda. Geniş tanımlı işsiz sayısı 7 milyon 669 bin. İşsizlik yüzde 22,2. İstihdam Ağustos 2018-Şubat 2019 arasında 2 milyon azaldı. Bu gidişatın daha çok can yakacağı öngörülmektedir.

Türkiye’de intiharların önemli nedenlerinden birisi geçim sıkıntısıdır. TÜİK’in ilgili istatistiklerinde “intihar nedeni” olarak “geçim zorluğu” ölçütü incelendiğinde AKP’nin iktidarda olduğu 2002 ile 2019 yılları arasında 4 bin 490 kişinin intihar ettiği ortaya çıkmaktadır.

Ekonomik krizin etkisi ile işsizlik giderek artmakta ve buna bağlı olarak yoksulluk yaygınlaşmaktadır. İnsan haklarının amacı insanlığı korkudan ve yoksulluktan kurtarmaktır. Bu nedenle önümüzdeki dönem ekonomik ve sosyal hak alanında daha fazla mücadele edilmesi gerekmektedir. “ dedi.

 

 

RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER