Cuma, Eylül 20, 2024
No menu items!
Ana SayfaHatay HaberATSO Başkanı Cincin Bankaları esnafa zorluk çıkardıkları gerekesiyle Bakanlara şikayet etti

ATSO Başkanı Cincin Bankaları esnafa zorluk çıkardıkları gerekesiyle Bakanlara şikayet etti

Antakya Ticaret ve Sanayi odası başkanı Hikmet Çinçin Coronavirüs salgını nedeniyle hükümetin ilan ettiği ekonomik tedbirler paketi içerisinde bulunan destekleme kredilerine bazı bankaların zorluk çıkardıklarını ve çeşitli engellemeler yaptıklarını belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne şikayet etti
Cincin in özetledii sorunları şöyle sıraladı : “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde başlayarak tüm dünyayı tehdit eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Pandemi olarak ilan edilen Covıd-19 hastalığından korunmak ve salgının yayılmasını engellemek için bir takım tedbirler alınmıştır.
Virüsün yayılmasını engellemek için alınan tedbirlere ek olarak; virüsün ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla Devletimiz tarafından Ekonomik Kalkan Paketi açıklanmıştır. Aynı zamanda her ilde Pandemi Kurulu oluşturulmuştur.
Devletimiz tarafından açıklanan Ekonomik Kalkan Paketinin uygulanabilirliğinin takip edilmesi ve yaşanan sıkıntıların çözülmesi için üyelerimizden gelen istek ve sorunları yazılı bir şekilde iletmek mecburiyeti hâsıl olmuştur.
Bu sorunlar şu şekilde sıralayabiliriz:
1.Bankalarımız: esnaf ve tacirlerimizin SGK ve Vergi Dairelerinde bulunan eski dönem hacizleri sebebiyle açıklanan kredi paketlerine yapılan başvurularını red etmektedirler.
2.Devletimiz tarafından açıklanan kredi paketlerim bankalar riski olmayan eski müşterilerine kullandırmayı tercih etmektedirler. Bundan dolayı nakit sıkıntısı çeken üyelerimiz kredi imkânlarından faydalanamamaktadır.
3.Herhangi bir firmanın geçmiş dönemde kullanmış olduğu KGF kredisi var ise. yeni dönemde kullanacağı KGF kredisi bir önceki krediden kalan bakiyesi kadar kullandırılmaktadır.
4. KGF kredileriyle ilgili olarak; özel bankalar KGF kredilerini özel şartlara (proforma fatura istemesi) bağlanmıştır. Devlet bankaları KGF kredileri için ayrılan bütçenin sınırlı olduğunu söylemeleri üzerine firmaların çekecek kredilerin etkisinin çok olmayacağı kanaati hakim olmuştur.
5.Virüs öncesinde çekilen kredinin gecikme süresi 90 gün idi. Açıklanan Ekonomik Kalkan paketi ile bu süre 180 güne çıkarılmıştır. KGF kredileriyle ilgili üyelerimiz bankalarla görüşmeye gittiklerinde kendilerine sunulan şartlar şu şekildedir. “Bir önceki 90 gün süresini geçmeyen, haciz işlemi hiç olmayan, hiç bir çeki yazılmamış, hiç bir senedi protesto edilmemiş, bilançosu düzgün ve mal varlığı olan tacirlere KGF kredisi verecek misiniz diye soru yönettiğinde banka yetkilileri onlara sıra gelirse veya taksidini gününde Ödeyenle aynı kefeye koymayız cevabı verilmektedir.”Bu cevaptan anladığımız mal varlığı yüksek,blonçosu düzgün firmaların nakit avansları yüksek olmasına rağmen firmalar KGF kredisi kullanamayacaklardır.
6-Mevcut kredisini yeni kredi çekerek yapılandırma yapmak isteyen üyelerimize bankalar eski faiz oranıyla yapılandırma yapılacağı ve %1 cayma payı alınacağını ifade etmektedirler.
7-İleri tarihli kredilerin ödenmesi, için bazı bankalar tahsilat için müşterilerini bizzat aramaya başlamışlardır. Bu durum finansa sektörün krize bakış açısını ortaya koymaktadır.
8-Bazı bankalar ise KGF kredisi için başvuran üyelerimizden teminat talep etmektedirler.Teminat verirseniz olumlu sonuçlanır tarzında yaklaşımlar mevcuttur.
Yukarıda bahsedilen sıkıntılarla ilgili olarak, esnafımızın ve tacirimizin bu zor günlerde finansa erişiminin kolaylaştırılması için bankalarımızın daha duyarlı davranmalarını beklemekteyiz dedi.
RELATED ARTICLES

Yorum Yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

EN SON HABERLER